2019. május 27., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Félidőnél tart a beiratkozás

az iskolakezdő előkészítő osztályokba. Ősztől megyénkben 5488 kisgyermek kezdi meg a nulladik osztályt, 1947-en a magyar tagozaton. 

Az iskolák egy részében – mint például a Művészeti Líceumban, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, a Bălcescu iskolában működő Waldorf-osztályban – már beteltek a helyek. Már biztosan indulhat kezdő osztály a Dacia, a Coşbuc és a Tudor Vladimirescu iskolákban. Van még hely, be lehet iratkozni a Tudor negyedbeli Romulus Guga, a kövesdombi Rebreanu, a Bălcescu, az Egyesülés negyedbeli Cuza iskolába, a Református Kollégiumba és a Római Katolikus Teológiai Líeum előkészítő osztályába, az Európa Általános Iskolába és a Dr. Bernády György általános iskolába, ahol két-két osztály indul, a Rebreanu iskolába pedig hármat terveztek. 

Szászrégenben két, Nyárádszeredában egy, Marosludason szintén egy osztály kezd szeptembertől, Dicsőszentmártonban viszont ebben az évben csak három előkészítős korú gyermek van. 

A megyei szinten tervezett százból vidéken sok összevont osztály indul, kevés az olyan községközpont, ahol egy önálló előkészítő osztályra való gyermek van, kivétel Marosszentgyörgy, ahol két osztályt terveztek – tájékoztatott Fejes Réka tanítókért felelős tanfelügyelő.

A Marosvásárhelyi 7-es Számú Általános Iskolába is lehet még iratkozni. Az előkészítő osztály a főépületben fog működni, a tanítónő az iskola nagy tapasztalattal rendelkező pedagógusa, a délutáni foglalkozást is vállalja. Jól felszerelt osztályterembe várják a legkisebbeket, mivel az iskola igyekszik minden terhet levenni a szülők válláról. Kedves, színes játszótér, elegáns sportpálya áll a diákok rendelkezésére – mondja Körtesi Sándor igazgató. 

Fejes Réka egyetért abban, hogy a szülők elsősorban tanítót választanak. Természetesen ez is viszonylagos, hogy kinek milyen pedagógus tetszik, és a tanítók közül ki hogyan menedzseli magát. Van, aki jobban, van, aki kevésbé, bár ez utóbbiak között is sok a munkát alaposan, pontosan végző szakember. 

Iratkozni március 22-ig lehet, 25-éig összesítik a körzetileg az iskolához tartozó diákok névsorát, majd 29-én a végeredményt, amit április 1-től meg lehet tekinteni az iskolák hirdetőtábláján és feltételezhetően a honlapján is. 

Április 2–8. között szervezik meg a második beiratkozási időszakot, ami 11-én zárul. Ezután döntik el, hogy kell-e valamelyik tanintézményben a beiskolázási terven módosítani.

Fotó: Bodolai Gyöngyi 
Kapcsolódó cikkek: