2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az utóbbi évtizedek legnagyobb beruházásai

folynak idén Marosszentgyörgyön, az idénre betervezett tizennyolc utcából tíznek a korszerűsítése a végéhez közeledik, folyamatban van az ivóvízhálózat kiépítése Csejden, ősszel elkezdik a sportbázis építését az Állomás utcában, és nagy érdeklődés övezi a hátrányos helyzetűek felkarolását célzó szociális pályázatot is. Az infrastruktúra fejlesztése mellett a hagyományápolásra is figyel a község, egy nemrég megnyert pályázatnak köszönhetően a felújítás alatt álló Máriaffi-kastély köré különleges kerítést építenek, amelyen a történelem elevenedne meg képekben. 


„Beszélő” kerítés a kastély körül

Amint arról már előzőleg is beszámoltunk, a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal tavaly az első volt a megyében a községek között a megnyert pályázatok számát illetően. Az utóbbi évtizedek legnagyobb beruházásai zajlanak idén a községben, remélhetőleg jövőben is ilyen ütemben folytathatják a munkát – fogalmazott Sófalvi Szabolcs polgármester. Lapunknak elmondta, a múlt héten írta alá a szerződést egy újabb európai uniós pályázatra, aminek köszönhetően a felújítás alatt álló Máriaffi-kastély köré kerítést fognak építeni. Nem szokványos kerítést, hanem, turisztikai, valamint a hagyománya ápolásra nagy hangsúlyt fektető település lévén, azt szeretnék, ha egy „beszélő” kerítés ölelné körül a kastélyt, azaz a múltat idéző képek által megelevenedne rajta a történelem: az épület története,  a kastélyhoz,  a településhez kötődő híres személyeket – mint Máriaffi gróf, Petki Dávid – ábrázoló életképek kalauzolnák a múltba az odalátogató turistákat. A kastély felújításával jól halad a kivitelező, remélhetőleg az év végéig elkészül az impozáns épület. Nagy az érdeklődés a szakképzések iránt

A polgármester szerint talán az egyik legkülönlegesebb az Esély mindenkinek Marosszentgyörgyön című, a hátrányos helyzetű személyek felkarolását és a munkaerőpiacon való elhelyezkedését segítő szociális pályázatuk, amelynek egy igen  érdekes szakaszához érkeztek. Továbbképző tanfolyamokat szerveztek az érintetteknek, és elégedetten tapasztalták, hogy nagy az érdeklődés iránta. – Ez a lehetőség a község hátrányos helyzetű, többnyire roma lakóinak szól, akiknek más lehetőségük nem adódott az érvényesülésre, hiszen ahhoz, hogy munkahelyet találjanak, szükségük van valamiféle képesítésre. A képzések kapcsán két dolgot vettünk figyelembe: egyrészt, hogy a piacon milyen munkaerőre van kereslet, másodsorban pedig, hogy Marosszentgyörgyön milyen területen dolgoznának vagy dolgoznak már az érintettek, és ehhez igazítottuk a kínálatot – mutatott rá a községvezető. Mint mondta, az építőmunkási szakképesítés iránt nagy igény mutatkozott, sokan ugyanis már most építkezésben dolgoznak segédmunkásként. Sikerként könyvelhető el, hogy 28-an elvégezték a tanfolyamot, és nagy részüknek sikerült hivatalosan is elhelyezkednie. A másik része a projektnek, ami  szintén nagyon népszerű volt, hogy lehetőséget nyújt saját vállalkozás létrehozására. Ötvenen iratkoztak fel rá, és 28 személynek sikerült saját vállalkozást indítania. 

Rövidesen újabb képzésekre kerül sor, a mindennapok tapasztalata azt mutatja, hogy kábelgyári dolgozók, valamint konyhai személyzet iránt nagy a kereslet, ezért ezekre a szakterületekre képeznek ki embereket az elkövetkezőkben. 


Megoldódik a víznyomásprobléma

Egy másik, folyamatban lévő pályázatnak köszönhetően a község néhány pontján szivattyúállomást építenek, ugyanis több utcában víznyomásproblémák okoztak bosszúságot az ottlakóknak. Ezért, hogy a magasabban fekvő helyeken is megfelelő legyen a víznyomás, a község kormányalapokból nyert finanszírozás révén  három övezetben épít szivattyúállomást: az Erdőalja, és Tölgyfa utcákban, valamint Csejden. 

Csejd kapcsán Sófalvi Szabolcs elmondta, a faluban jó ütemben halad a pár hete elkezdett  ivóvízhálózat kiépítése. Tófalván már lefektették a vezetékeket, de addig nem lesz működőképes a hálózat, amíg Csejden is be nem fejezik a munkát. Mindemellett Marosszentgyörgyön is tíz újabb utcában fognak neki az ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítésének. 

A nagyszabású útkorszerűsítési projekt is jó ütemben halad, az idénre betervezett tizennyolc utcából tíznek a korszerűsítése a vége felé közeledik.

A sportkedvelőknek jó hír, hogy uniós pályázatot nyert a község egy korszerű, öltözőkkel és éjszakai megvilágítással ellátott futballpálya építésére az Állomás utcában. Kiválasztották a kivitelezőt, és remélhetőleg ősszel nekifognak a munkának. 

Esély mindenkinek Marosszentgyörgyön