2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az időjárás nem kedvezett, de a bátrak ott voltak

A többnyire esős, zivataros hétvége nem kedvezett sem a szervezőknek, sem azoknak, akik levendulaültetvényeket szerettek volna meglátogatni szombaton és vasárnap. Annak ellenére, hogy az időjárás sokak számítását áthúzta, az optimisták és a gyerekek örültek a programoknak.

– Elég érdekesen alakult az idei fesztivál – fogalmazott a Népújságnak Rózsa Csaba, a kendi levendulafesztivál szervezője. – Szombaton tizenegyszer eredt el az eső, ezért egyetlen programpont sem akadt, amelyet ne kísért volna az égi áldás. Ennek ellenére megteltek a sátrak gyerekekkel, a Balavásárért Egyesület számos játékot bocsátott a rendelkezésükre, délután két bábszínházi előadásnak örülhettek, az estét pedig a Road of Life kezdte és a Titán zenekar zárta. A fergeteges buli után még volt némi élet a sörsátrak alatt, majd mindenki pihenni tért, hogy erőt gyűjtsön másnapra. 

Mert az sem volt kevésbé csapadékmentes, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a vasárnapi koncerteket elhalasztják a következő szombat délutánra, estére, így vasárnap nem kellett belépőt fizetni, a gyerekek pedig tovább örülhettek a szombati játékoknak, valamint a marosvásárhelyi Creactivity gyerekfoglalkoztató porgramjainak és a bábszínháznak. Ugyancsak a gyerekek voltak azok, akik minden fenntartás nélkül élveztek mindent a fesztiválon, még a tócsákat és a sarat is. Szombaton közel négyszáz bátor felnőtt és szülő, valamint ennél is több gyerek, azaz mintegy ezer személy fordult meg a levendulafarmon, vasárnap pedig ennek kétharmada. 

Mivel egyre több helyen elérhető a levendula, és Maros megyében is mintegy ötven hektáron termesztik, a lila virág iránti lelkesedés némileg csökkent, viszont az egyéb, kapcsolódó rendezvények kimozdítják az embereket otthonról – állapította meg a szervező.

A család farmja bármikor ingyenesen látogatható (csak a múlt hét végi és a szombaton pótolandó koncertek belépősek), s mivel az ültetvény a falun áthaladó európai útról is jól látható, virágzás idején hétköznaponként is sokan betérnek oda.

A szentbenedeki levendulásba is kevesebben merészkedtek be a rossz idő miatt, de szerdáig még várták a látogatókat

Fotó: Gligor Róbert László


Köszönet mindenkinek

Mivel egyebek mellett az önkormányzatnál és a Communitas Alapítványnál is pályáztak, és kaptak támogatást, a gyerekprogramokat ingyenessé tudták tenni, ami szép segítséget jelentett sokaknak. Emellett köszönet illeti a községi BAISZ ifjúsági szervezetet a gyerekjátékok irányításáért, valamint az egyéb programok lebonyolításában nyújtott segítségért – mondta a szervező. Összességében elégedett a Rózsa család, hiszen nagyon sok látogató megkereste őket a tömegben, és gratulált, amiért ennyire családbarát, emberközeli volt a fesztivál, és csak kevesen akadtak, akiket zavart a sár. 

Mivel a saját életében is nagy szerepet játszik a közösségi élet, tudja, hogy mekkora háttérmunkával jár egy ilyen rendezvény, ezért gratulál a házigazdáknak – mondta el lapunknak az egyik kilátogató, a backamadarasi Báthori Zsuzsánna, aki nem először jött el a Rózsa család fesztiváljára. Szereti a levendulavirágot, de levendulatermékeket is szívesen vásárol mindig, most illóolajat, autóillatosítót és masszázsolajat visz haza. Az idén is a jó programajánlat – főleg a bábszínház – és az ismerősökkel való találkozás lehetősége hozta el ide a családot, amit nem bántak meg, mert a jó gyerekprogramok, a baráti beszélgetések és a vásári hangulat mindenért kárpótolta őket, és úgy véli, az eső senkit sem riasztott el, a gyerekek pedig kifejezetten örültek a tócsáknak – fejtette ki az anyuka. 

Sok pozitív visszajelzést küldtek a látogatók a közösségi oldalakon is a szervező családnak. „Köszönöm szépen, hogy ott lehettem! Áldás rátok és a munkátokra, csodálatos a világotok!” – írta a marosvásárhelyi Mátéfi-Takács Zita, és a csíkszeredai Ráduly Attila is el volt ragadtatva: „Ott voltunk, nagyon jól telt, jók voltak a gyerekelőadások, a Titán-koncert különösen tetszett. Az eső jót tett a levendulának. Mi majd emlékszünk a napos pillanatokra. Szép a hely, a sok nyíló virág szinte monumentális. Köszönjük a vendégszeretetet!”

Az eső ellenére voltak napsütéses pillanatok a kendi fesztiválon

Fotó: Lavenderland Feszt


Jövőre jobb lesz!

Az esős hétvége a nyárádszentbenedeki levendulafarm tulajdonosát, Veress Erikát is elszomorította egy picit, hiszen a tavalyi látogatóknak csak mintegy negyedével számolhatott az idén. Pompáznak a lila bokorsorok, de a sár miatt kevesebben merészkedtek be közéjük, hogy virágot vágjanak vagy fényképet készítsenek, ezért bátorításul több pár gumicsizma várta a látogatókat a bejáratnál. Szombaton kevesebben voltak, volt, aki eljött, mert a tavaly nem sikerült ide eljutnia, ezért ígéretet tett a gyerekének, de volt olyan idősebb házaspár, amely azért jött el a nagyvárosból, hogy egy táblában láthassa ezt a gyönyörű virágot, habár az otthoni kiskertben nekik is van néhány tő belőle. A látvány és az emlékkép mellé néhány jó tanácsot is kaptak a házigazdától a virágot és az abból készült termékek használatát illetően, aztán egy kis levendulavíz és olaj is a táskába került. 

Vasárnap is szinte egész nap zuhogott az eső, csak a délutáni napsütés tudta kicsalogatni az embereket a virágültetvényre, de így is messze a várakozás alatt maradt a látogatószám. Éppen ezért a család úgy döntött, hogy a várható néhány napnyi jó időre és melegre való tekintettel még szerdáig lehetővé teszi az érdeklődőknek, hogy meglátogassák a farmot, gyönyörködjenek a látványban, virágot, ajándéktárgyat vásároljanak, emlékképet készítsenek, a hét második felében már kezdődik a levendulaszüret. Az ősz folyamán lesz még egy szüret, azt még nem tudják, hogy akkor is nyitva lesznek-e a látogatók előtt, ugyanis az őszi virágtermés általában kevésbé látványos. Azt már eldöntötték, hogy jövőben több kapcsolódó programot szerveznek a levendula mellé, akár színpadot, koncertet is. Egy újabb levendulafesztivál is születhet, ha az időjárás kegyesebb lesz a következő évben – fejtegette terveit lapunknak a tulajdonos.


Nincs minden veszve

Aki az eső miatt a hét végén nem látogatta meg a levendulaültetvényt, az még bepótolhatja a hétvégén, ha az időjárás ismét bele nem szól. Ugyanis szombaton az iszlói Lőrinczi család nyitja meg a látogatók előtt az ültetvényét. „Mi ott leszünk! Gyere te is, hívd magaddal a barátaid, töltsetek el egy kellemes napot a szabadban, levendulával körülvéve. Ha ez még nem keltette fel eléggé az érdeklődésed, ígérjük, hogy a finom gulyás sem marad el. Kapcsolódj ki, pihenj, és egyél egy finomat!” – hívogatnak mindenkit a szervezők.