2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A tisztességes piaci feltételek, a fenntartható gazdálkodás és a fogyasztók számára a minőség garantálása

A tisztességes piaci feltételek, a fenntartható gazdálkodás és a fogyasztók számára a minőség garantálása az EU új közös agrárpolitikájának alapjai. Az új agrárpolitika jövőbeni célja a társadalmi, a gazdasági és a környezetvédelmi megközelítés összekapcsolása, hogy létrejöjjön az európai mezőgazdaság fenntartható modellje.

Egy irányítóközponthoz hasonlít leginkább Belgium modern gyümölcs- és zöldségárverési helyszíne, ahol naponta négyezer tonna friss élelmiszert adnak el. Az itt értékesített gyümölcsöt és zöldséget a BelOrtához csatlakozott többezernyi termelő szállítja. Ez Európa legnagyobb szövetkezeti csoportja. A farmerek számára a fenntartható élelmiszer-termesztés tisztességes jövedelmet jelent. Hogy a vevők számára garantálni tudják a folyamatos jó minőséget, a szervezet szigorú termelési eljárásokat vezetett be a gazdáknál.

Az Euronews ellátogatott a BelOrta szövetkezethez csatlakozott két farmra Belgiumban, az egyik Putte, a másik Halle városában található. Mindkét helyen fenntarthatósági változásokat vezettek be a termelésben az EU agrárpolitikájának támogatásával. Egy hatalmas üvegházban több ezer paradicsomtő van, és semmi sem megy kárba.


A fenntartható mezőgazdaság felé indult Európa 

– Célunk, hogy a lehető legjobb árat érjük el a piacon, ezzel védve a termelőinket. És azt is szeretnénk, hogy vásárlóink élvezhessék a friss termékeket. Ha meg akarod szerezni, és fenn akarod tartani a vásárlók és a termelők bizalmát, akkor hosszú távú kapcsolatot kell kialakítani a mezőgazdaságból élők, a farmerek és a terményeiket otthon elfogyasztó vásárlók között – mondta Jo Lambrecht, a BelOrta értékesítési és marketingvezetője. 

A kapcsolt energiatermelő rendszer kiegészítő energiát termel, amelyet aztán a helyi hálózatba engednek; a szigetelő vásznak hozzájárulnak az éjszakai hőmegtakarításhoz; természetes módszereket alkalmaznak a növények betegségtől való megvédésére, az öntözőrendszer pedig teljes mértékben esővizet használ, magyarázta Kevin, aki a zöldségtermesztők negyedik generációját képviseli családjában.

– A felesleges vizet összegyűjtjük, fertőtlenítjük és a termesztésnél újra felhasználjuk, így tehát egy zárt rendszert kapunk, semmi sem vész el. Emellett annyi esővizet használunk, amennyit csak tudunk, így a vízfogyasztásunk is a lehető leghatékonyabb – mondta Kevin Pittoors, a Primato tulajdonosa. 

Az üvegházban LED-panelekkel világítanak, hogy pótolják télen a hiányzó napfényt.

– A LED-ek előnye, hogy kevesebb áramot fogyasztanak, tehát energiát spórolhatunk velük, és optimális fényt biztosítunk a növényeknek – mondta a Primato tulajdonosa. 


A farmerek szerepe a környezet-barát mezőgazdaságban 

A farmerek, függetlenül attól, hogy mekkora területen gazdálkodnak, fontos szerepet töltenek be a környezetbarát mezőgazdaságban és a biodiverzitás megőrzésében. A fenntartható megoldások, mint amilyen a kapcsolt energiatermelési technológia, a víz újrafelhasználása és a hőszigetelés már ennél a hallei családi farmnál is megtalálhatók.

A növények védelmét természetes módszerekkel látják el, illetve csúcstechnológia alkalmazásával, mint az UV-fényt használó robotok, amelyekkel a lisztharmat ellen küzdenek. Ezekkel a technológiákkal csökkenthetik a növényvédő szerek felhasználását. (Forrás: Euronews)

Jo Lambrecht, a BelOrta értékesítési és marketingvezetője

Forrás: twitter