2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A lakossági energiaárak korlátozásáról, az árkompenzáció kiterjesztéséről és a kompenzáció nélkül tévesen kiállított energiaszámlák kijavításáról állapodtak meg a kormánypártok, az intézkedéseket pedig sürgősségi kormányrendelettel léptetik hatályba – jelentette be hétfőn Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A PSD, a PNL és az RMDSZ vezetőinek éjszakába nyúló tanácskozása nyomán a kormányfő közölte: sikerült megállapodniuk arról, hogy a villamos energia esetében az eddigi kilowattóránkénti 1 lejes árplafont 80 banira csökkentik, a tavaly novembertől bevezetett árkompenzáció esetében pedig a jogosultsági küszöböt az eddigi havi 300-ról 500 kilowattórára emelik. A kompenzáció nyomán így azoknak a lakossági fogyasztóknak, akik 500 kilowattóránál kevesebb villamos energiát használnak el, 68 banit kell fizetniük kilowatt-óránként.

A földgáz esetében az árplafont 37-ről 31 banira csökkentik kilowattóránként, az árkompenzációt pedig az eddigi 33-ról 40 százalékra emelik, a jogosultsági küszöb pedig másfélszeresére emelkedik. Így azoknak, akik nem fogyasztanak 1500 köbméternél több gázt a (november–március) fűtésszezonban, 22,1 banit kell majd fizetniük kilowattóránként.

Az intézkedéseket február elsejétől március 31-ig alkalmazzák, majd ezen időszak tapasztalatai alapján döntenek a továbbiakról – magyarázta a kormányfő. Hozzátette: a szakértők becslése szerint a most bejelentett intézkedések mintegy 3 milliárd lejes többletterhet rónak a költségvetésre.

Ciucă szerint a kormánynak gondja lesz arra is, hogy a korábbi árkompenzáció figyelembevétele nélkül kiküldött energiaszámlákat a szolgáltatók visszavonják és kijavítsák, az érintetteknek pedig nem kell tartaniuk attól, hogy késedelmi kamatot fizettetnek velük, vagy felfüggesztik a szolgálatást. A miniszterelnök a korrekció konkrét módozatáról kedden tárgyalt a villanyáram- és gázszolgáltatókkal.

A fogyasztóvédelem több energiaszolgáltatót megbírságolt amiatt, hogy figyelmen kívül hagyták a magas energiaárak miatt tavaly októberben elfogadott energiaár-kompenzálásról szóló sürgősségi kormányrendeletet, és jogtalanul magas számlákat állítottak ki a fogyasztóknak. A 37 kiszabott bírság összértéke mintegy 650 ezer lej volt.


Energiaárstopot kérnek a munkáltatók és szakszervezetek

Energiaárstopot kér négy munkáltatói érdekvédelmi szövetség és öt szakszervezeti tömörülés, amelyek közös nyílt levélben fordultak hétfőn Nicolae Ciucă miniszterelnökhöz.

A munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek azt kérik a kormánytól, hogy rögzítse a villamos energia és a gáz árát legalább egy évig a 2020 decemberében jegyzett szinten. Emlékeztetnek, hogy a törvényes előírások lehetővé teszik, hogy a kormány három évre meghosszabbítsa az energiaár befagyasztásáról szóló intézkedést.

Aláhúzták: tudatában vannak annak, hogy a drágulást a nemzetközi árak is okozták, de szerintük a romániai áremelkedések jóval magasabbak, mint a nemzetközi piacokon. Úgy vélték, hogy ez a helyzet nemcsak a lakosságot, hanem a teljes gazdaságot nehéz helyzetbe hozza. Rámutattak: az árak rögzítése a 2020 decemberében jegyzett szinten időt adna a hatóságoknak, hogy módosítsák a törvényes keretet úgy, hogy elkerülhető legyen egy gazdasági és társadalmi válsághelyzet.

A statisztikai intézet pénteken közölte, hogy tavaly decemberben a gáz 52 százalékkal, a villamos energia 15 százalékkal került többe 2020 decemberéhez mérten.