2020. február 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az egyenlőtlenség kiküszöbölése a cél

Az államfő július 8-án hirdette ki az új nyugdíjtörvényt, amely 2021. szeptember elsején lép hatályba. A 127/2019-es számú törvényt kedden tette közzé a román nyelvű Hivatalos Közlöny. A sok vitát kiváltó, ugyanakkor sokakat érintő törvényről Neagoe Eugenia, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója közleményt juttatott el a szerkesztőséghez, melyben a törvényalkotás alapelveit vázolja fel.


Száz módosítást hoz az új nyugdíjtörvény 

– A jelenleg hatályos – 19/2000-es és 263/2010-es számú – nyugdíjtörvények előírásain hozzávetőleg száz módosítást eszközöl az új nyugdíjtörvény. A módosítások révén annak az állandó társadalmi elvárásnak tesznek eleget, miszerint egyenlő munkáért egyenlő nyugdíj jár. Az új törvény kiküszöböli a férfiak és a nők közötti, valamint a különböző időben nyugállományba vonult, ugyanabba a kategóriába tartozó biztosítottak közötti egyenlőtlenséget. A cél, hogy ugyanazokat a számítási paramétereket alkalmazzák azok számára, akik már nyugdíjasok, s azok számára, akiket ezután nyugdíjaznak.

Az új jogszabály kiküszöböli a évi átlag nyugdíjpont fogalmát, ami nem más, mint az összpontszám és a (születési dátum meg a nemek függvényében kiszámított) teljes hozzájárulási időszak hányadosa, és bevezeti az összesített nyugdíjpontok fogalmát. Ez egy lényeges módosítás, ugyanis ez az a hányados, ami az egyenlőtlenségeket generálta. Ha ezt kiküszöbölik, az egyenlőtlenségek is eltűnnek. A nyugdíj kiszámításánál a társadalombiztosítási hozzájárulás elvét tartják tiszteletben, a nyugdíj kizárólag az évek során befizetett tb-járulék összegétől függ. A nyugdíj előtt álló biztosítottak összesített nyugdíjpontszáma az évi nyugdíjpontok összesítéséből adódik. Az évi nyugdíjpont a havi nyugdíjpontok összege. A mindenkori nyugdíjpont a biztosított dolgozó havi bére és az országos bruttó átlagbér hányadosa. (Jelenleg az országos bruttó átlagbér 5163 lej. A dolgozó havi nyugdíjpontját úgy kapjuk meg, hogy az egyén saját bérét elosztjuk 5163 lejjel. Ahhoz, hogy valakinek a nyugdíjpontja legalább egy legyen, a bruttó bére 5163 lej kell legyen. Szerk. megj.)

Továbbra is maradnak az I-es és II-es munkacsoportra vonatkozó előírások, mégpedig az, hogy jár az 50 százalékos ponttöbblet azoknak, akik I-es munkacsoportban vannak vagy speciális munkakörülmények között dolgoztak, illetve a 25 százalékos többlet azoknak, akik a II-es munkacsoportban fejtették ki tevékenységüket.

Neagoe Eugenia nagyon fontosnak tartotta kiemelni azt a pozitívumot, hogy az előre hozott vagy rokkantsági nyugdíjban lévők a nyugdíjat bérekkel is társíthatják. Jelenleg ezeket csak szerződéses alapú egyéni tevékenységekkel társíthatták – fogalmazott az igazgató. 


Minden nyugdíjat átszámolnak 

Az új nyugdíjtörvény sok változást hoz tehát, hatályba lépését követően a leglényegesebb, hogy minden nyugdíjat átszámítanak. Előfordulhat, hogy egyes nyugdíjak nőnek, viszont ha az átszámítást követően csökkenne is a nyugdíj, megmarad az addig folyósított előnyösebb összeg. 

A másik fontos változás, hogy az egyetemi mesterképzést beleszámítják a munkaidőbe, amit eddig nem tettek meg. Igaz, e képzés alatt amúgy is sokan dolgoznak, de aki nem dolgozik ebben az időszakban, annak is ez „régiségként” fog szerepelni a munkaévek mellett. 

Egy újdonság, amit beiktattak a törvénybe, a „hős anyákhoz” köthető. Pontosabban arról van szó, hogy azok a nők, akik három gyermeket neveltek 16 éves korukig, a nyugdíjkorhatár előtt hat évvel kérhetik a nyugdíjazásukat. Ha valaki négy gyermeknél többet nevelt, minden gyerekre további egy év kedvezmény jár. 

Az előre hozott nyugdíjakat illetően, eddig kétféle volt: az előre hozott és a részlegesen előre hozott. Ez utóbbi levonással jár. Az új törvény hatályba lépését követőn csak egy típusú előre hozott nyugdíj lesz, mégpedig a levonással járó. 

Neagoe Eugenia konkrétan ezekről a módosításokról nem nyilatkozott, mondván, hogy csupán akkor lehet biztosat mondani, ha megjelennek az alkalmazási útmutatások. A törvény amúgy is csak 2021. szeptember 21-én lép hatályba, addig még sok víz lefolyik a Maroson, de főként a Dâmboviţán, hiszen 2020-ban parlamenti választások lesznek. 

A jogszabály szerint idén szeptember elsejétől 1.265 lejre nő a nyugdíjpont értéke. Jövő év szeptemberében 1.775 lej, 2021 szeptemberében 1.875 lej lesz ez az összeg. A különnyugdíjak megmaradnak, ezek más törvények hatálya alá esnek. 

Ami a marosvásárhelyieknek kedvezőtlen lehet, hogy a kétévi „kombinátos” kedvezményt az új törvény valószínűleg eltörli. 

Neagoe Eugenia, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója 

Fotó: Nagy Tibor