2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb lépés a megvalósulás felé

Cseke Attila fejlesztési, közmunkaügyi és közigazgatási miniszter, az országos érdekeltségű munkálatokat elbíráló minisztériumközi tanács elnöke március 5-én jóváhagyta az égési sérülteket ellátó marosvásárhelyi központ építését. Az új épülettömb a megyei sürgősségi klinikai kórház mögött épül fel.

A tervek szerint a földszintjén az égési sérülteket látják el, első emeletén 36 ágyas intenzív terápiai klinikát rendeznek be saját transzfúziós és sterilizáló egységgel, a másodikon 25 műtőt alakítanak ki, mindez megkönnyíti az összeköttetést a sürgősségi, az intenzív terápiai és a sebészeti ellátás között. 

A 72 ágyas kórház építéséhez szükséges körülbelül 50 millió eurót világbanki támogatással az Egészségügyi Minisztérium biztosítja – erősítette meg a hírt dr. Vass Levente, a tárca államtitkára, aki kiemelte Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes hozzáállását, ami a garancia arra, hogy az Egészségügyi Minisztérium előterjesztését a Fejlesztési Minisztérium jóváhagyásával kormányhatározat is megerősítse. Ezt követheti a többi szükséges lépés, köztük az építési engedély kiváltása, a pályáztatás, szerződéskötés a nyertes kivitelezővel, majd 36 hónap alatt az építkezés befejezése. Reményeik szerint a sürgősségi kórház vezetősége és a helyhatóságok hozzáállása is lehetővé teszi, hogy a beruházás minél hamarabb megvalósulhasson – hangsúlyozta dr. Vass Levente államtitkár. 

Az égési sérülteket ellátó klinika felépítése azért nagyon fontos Marosvásárhelyen, mert a megyei kórház égési sérülteket ellátó részlegét, ami egy járóbeteg-rendelőből és egy kórteremből állt, 2019-ben megszüntették, arra hivatkozva, hogy nem felelt meg a törvényes előírásoknak. Ezt követően az égési sérülteket a dr. Dorin Dorobanţu vezette plasztikai sebészet orvosai látták el, de beutalni nem tudták őket, mert a plasztikai sebészet kórtermei az ortopédiai klinika keretében működnek. 

A kórházi ápolásra szoruló betegeket ideiglenesen a sürgősségi rohammentő szolgálat sürgősségi eseteket fogadó egységének két elkülönítőjében látták el ideiglenesen, majd onnan a bukaresti szakkórházba utalták át, mivel a megyei sürgősségi kórházban nincs a súlyos égési sérültek ellátását biztosító intenzív terápiás osztály. 

Az új épülettömb megoldást jelent egy sor problémára, ami a marosvásárhelyi egészségügyi ellátás hiányosságai közé tartozik, és amit a kormányban részt vevő RMDSZ-tisztségviselők támogatásával reményeink szerint sikerül orvosolni, ahogy korábbi megbízatásuk idején is tették.

Vass Levente  

Fotó. Nagy Tibor (archív)