2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A munkavállalók érdekében a nemzeti közigazgatások közötti elektronikus információcsere új rendszerét dolgoznák ki.

Az Európai Bizottság szerdán több tucat javaslatot terjesztett elő arra, hogy az emberek életének, határokon átnyúló ügyintézésének megkönnyítésével erősítse az egységes európai piacot.

 

„Az uniós polgárokat ugyanazon jogok illetik meg, bárhol is legyenek” – indokolta az előterjesztéseket Viviane Reding igazságügyi EU-biztos. Az elképzelések megvalósulása esetén egyszerűbb lenne például másik tagállamban házasságot kötni, házat venni vagy személygépkocsit regisztráltatni.

Az uniós végrehajtó testület ennek jegyében módosítaná a nyaralók – például az utazásszervezők fizetésképtelenségével szembeni – védelméről szóló szabályokat. Megerősítené az utasok jogait valamennyi közlekedési mód esetében, valamint a légi utasok jogainak érvényesítésére (pl. hosszú késések vagy járattörlések esetén). Jobban érvényesítené az olyan uniós polgárok konzuli védelemhez való jogát, akiknek lakóhely szerinti tagállama nem rendelkezik képviselettel valamely harmadik országban.

A javaslatok további csomagja megkönnyítené a határokon átnyúló viták gyors és nem túl drága, bíróságon kívüli rendezését, a „nemzetközi” párok számára pedig annak eldöntését, hogy mely bíróságok rendelkezzenek joghatósággal és melyik ország joga legyen alkalmazandó közös tulajdonú házuk vagy bankszámláik vonatkozásában.

A munkavállalók érdekében a nemzeti közigazgatások közötti elektronikus információcsere új rendszerét dolgoznák ki, amely megkönnyítené és meggyorsítaná a más uniós tagállamban dolgozó munkavállalók számára a társadalombiztosítási jogosultságok átvitelét.

Jelenleg 4600 olyan szakma létezik, amelyekre az egyes tagállamokban különböző szabályozás vonatkozik. A szakmai képesítésekről szóló irányelv alapos felülvizsgálata ezért már rég esedékes. Az Európai Bizottság meggyőződése, hogy a szakmai azonosító kártyák bevezetése csökkentené a bürokráciát.

Egyszerűsítenék a más uniós országban vásárolt személygépkocsik regisztrációjával kapcsolatos papírmunkát és formaságokat. Emellett rendeznék azokat az eseteket is, amelyekben az uniós polgárokat kétszer kötelezik regisztrációs adó megfizetésére.

Az egységes piaci intézkedéscsomag egyszerűbbé tenné az európai vállalkozások több mint 99 százalékát kitevő kis- és közepes méretű vállalkozások életét, adminisztratív költségeik csökkentése, hitelhez és piachoz való hozzájutásuk javítása révén.