2019. május 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az RMDSZ múlt hét végi kongresszusán

határozatban nyilvánította ki, hogy a magyar közösség szimbólumának tekinti a piros-fehér-zöld színeket, a székely zászlót, a magyar és a székely himnuszt. Ezeket a szimbólumokat a romániai magyar közösség szabadon szeretné használni, anélkül hogy megtorlásoktól kellene tartania. Mindezek egy demokratikus jogállamban nem képezik vita tárgyát, csakhogy mi Romániában élünk, és a határozat óriási vihart kavart a forrófejű nacionalisták körében. Amellett, hogy néhány „tévésztár”, akiket az Audiovizuális Tanács nemrég szankcionált magyarellenes, nacionalista nyilatkozataik miatt, újra „hozta a formáját”,a központi román sajtóban is címlapsztori lett a kolozsvári kongresszusi határozat. Nagy a felháborodás, egymást túllicitálva szórnak átkot az RMDSZ-re a szolgálatos és alkalmi uszítók. 

Elég lenne csupán a volt kormányfőt, Mihai Tudosét idézni, ugyanis ő volt az, aki minden székely zászló mellé felakasztotta volna azt is, aki a zászlót kitűzte. Most a közösségi oldalán írt egy dörgedelmes szöveget: „… és volt egy kongresszusa az RMDSZ-nek… és megállapították, hogy kell nekik egy himnusz, és hogy Magyarország himnusza jó, és hogy a zászlóval is baj van, és Magyarország zászlaja megfelelő lenne. Eddig semmi új, és lényegében mindenki azt énekelhet otthon, a zuhanyozás közben, amit akar, és a hálószoba falát olyan színűre festheti, amilyenre akarja. De a házon kívül, az ország, ahol a magyar etnikum él, az Románia! A himnusz Románia himnusza, a zászló Románia zászlaja. Ennyi. Egyébként vannak erre törvények, amelyeket tiszteletben kell tartani, és alkalmazni kell” – mondta meg a tutit Tudose. 

Nem hagyhatjuk ki a volt elnököt, Traian Băsescut sem. Azt tartja a mondás, hogy alkalom szüli a tolvajt. És a nacionalista kirohanásokat – tehetnénk hozzá. Nos, a volt hajóskapitány is kapva kapott az alkalmon, hogy az RMDSZ és természetesen a kormánykoalíció kritikája mellett – belerúgjon ellenzéki társaiba is. Alaposan „kiosztotta” a liberálisokat és a Mentsétek meg Romániát is, amiért cinkos mosollyal tűrték az RMDSZ vezetőinek „alkotmányellenes, autonomista és Romániát sértő” kijelentéseit.

Egy másik levitézlett miniszterelnök, Victor Ponta pártjának alelnöke, Laurenţiu Rebega egyenesen közleményben figyelmeztette az RMDSZ vezetőit, hogy „a kongresszuson hozott határozataik nem a romániai magyar közösséget szolgálják, hanem »idegen érdekeket«”, és a Pro Románia Párt „nem fogadja el az ország integritása és szuverenitása elleni ilyenszerű támadást”. Véleménye szerint a kolozsvári kongresszuson az RMDSZ tudatosan annyi alkotmányos előírást és törvényt szegett meg, hogy saját magát helyezte törvényen kívül, és önmaga feloszlatását helyezi kilátásba. 

Ízelítőnek ennyi elég is. Kitalálják, mi lesz a következő két év kampányainak fő témája?

Kapcsolódó cikkek: