2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

15. erdélyi agrártudományi konferencia

November 15-én, pénteken az Erdélyi Múzeum Egylet Agrártudományi Szakosztályának sepsiszentgyörgyi fiókegyesülete a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszékével, valamint az illyefalvi LAM Alapítvánnyal Sepsiszentgyörgyön, a Sapientia Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában (Csíki u. 50. sz.) szervezi meg a 15. agrártudományi konferenciát. 

A tanácskozás célja az erdélyi agrárium helyzetének felvázolása, ugyanakkor szeretnék megismertetni az érdeklődőkkel az agrárium társadalmi szerepét és körvonalazni ennek a jelenlegi elvárásokhoz igazodó feladatát. Fontos az országhatárokat átívelő és az interdiszciplináris szakmai együttműködések létrehozása, működtetése és nem utolsósorban a fiatalok tudományos érdeklődésének ösztönzése, kutatómunkába való bevonása, az elméleti és gyakorlati párbeszéd kezdeményezése e szakterületen. 

A rendezvény 10 órakor kezdődik. Köszöntőt mondanak: dr. Bíró Boróka Júlia, az EME sepsiszentgyörgyi fiókszervezetének elnöke és dr. Fazakas Csaba, Sapientia EMTE tanszékvezetője. Ezt követően a következő előadásokat hallgathatják meg az érdeklődők: prof. emeritus dr. Fazakas József a Chemi Ceramic Kft. képviselőjeként a kompozit alapú növényvédő szerekről és tápanyagokról beszél. Utána Klárik Attila, a LAM Alapítvány képviselője ismerteti az alapítvány folyamatban levő és várható programjait. Dr. Nyárádi Imre-István, drd. Biró-Janka Béla, drd. Molnár Katalin a Sapientia EMTE és a kolozsvári mezőgazdasági és állatorvosi egyetem kínálatát mutatják be. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a szövetkezetek alapításának és működtetésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Tamás Ervin vállalkozó az együttműködésen alapuló integrációs fejlesztés székelyföldi lehetőségeit taglalja a mezőgazdaságban. János Ferdinánd, drd. Balázs Márta, a Garden

Proiect Kft. képviselői a mikroszaporítás korszerű technológiáit ismertetik. Az ebédszünet után Kiss Anita-Mária, dr. Bartha Csaba arról beszél, hogy a különböző nitrogéntartalmú lombtrágyáknak milyen a hatása a tavaszi búza növekedésére, terméshozamára és minőségére. Veres László és dr. Abod Éva a Sepsiszentgyörgy környéki talajok biológiai aktivitására vonatkozó vizsgálatának eredményeit mutatja be. Keresztes Benjámin, drd. Szabó Károly Attila az étkezési és ipari burgonyafajták ellenállóságának vizsgálatát, a gumórontó fonálféreggel (Ditylenchusdestructor) való küzdelem lépéseit osztja meg a jelenlevőkkel. Dr. Gál József, dr. Ilyés Szilárd A gépkör, egy intelligens gazdasági lehetőség a mezőgazdaságban. Esélyek és akadályok címmel tart előadást. Timár Zoltán, dr. Pásztor Judit, dr. Bálint János, drd. Molnár Katalin a növényvédelmi fúvókák használatának kutatására vonatkozó munkájuk eredményeit osztják meg az érdeklődőkkel. Ilyés Kinga, az AVICOD RT. képviselője a szárnyashús fogyasztásának fontosságára hívja fel a figyelmet. Laczkó Dénes az UBM Feed Romania Kft. nemrég felavatott takarmánymalmát és integrátorszerepét ismerteti, Szabó Zsolt, a Saxum Corporate Finance Kft. képviselője a romániai mezőgazdasági beruházások lehetőségeit vázolja fel. 

A konferencián való részvétel ingyenes, előzetes regisztráció szükséges a 0371-368-451-es vagy a 0737-967-522-es telefonszámon  naponta 9-15 óra között vagy az stk@ms.sapientia.ro e-mail-címen november 14-ig.