2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mikházán másodízben

A Hagyományok Háza második alkalommal rendez augusztus 8-án Mikházán szabadegyetemet. Az egész napos eseményen az érdeklődők a gazdag kulturális program mellett a hagyományápolás gyakorlati kérdéseivel ismerkedhetnek meg.

A nagy múltú település, Mikháza ad otthont augusztus 8-án a Hagyományok Háza második szabadegyetemének. Az elmúlt évi kihagyás után a szervezők az eseménybe az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítványt és a stratégiai civil partnereket, valamint a romániai hivatásos együtteseket is bevonják. A program fontos témája lesz az adminisztratív, pályázatos tanácsadás mellett a például szolgáló gyakorlatok bemutatása az élő hagyomány-átadás minden szintjén, a professzionális intézményektől a civil szerveződésekig. A kulturális programokat a Csűrszínházban tekinthetik meg az egybegyűltek. A részletekről Sándor Ildikó, az intézmény Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője tájékoztatott.

„Az idei mikházi programunkra hatással van a járványhelyzet, mivel a szervezés kezdetén még csak egynapos nagyrendezvényekben lehetett gondolkodni, így az eseményt – mértéktartó, de gazdag programmal – augusztus 8-ára időzítettük. A Csűrszínházban – a szélesebb érdeklődői kör számára – nemcsak tartalmukban érdekes, de újrahasznosítható munkaformamódszereket mutatunk be. Itt említhetem példaként a digitális múzeumpedagógiát és az országos népművészeti kiállítás virtuálisan elérhető változatát vagy a népszerű Folkkocsmakvízt. Az utóbbi kiváló játék, de egyben ötletet is ad egy új, népszerűsítő formára. 

Mikházi táncfoglalkozás


Esti főprogramként a Maros Művészegyüttes Közös kincs című előadását élvezheti a közönség. A gyermekekkel érkezőknek kézműves-foglalkozásokat és gyermektáncházat tudunk ajánlani. 

A nagyprogrammal párhuzamosan – szűkebb körnek, így az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány s a magyarországi és Kárpát-medencei Hálózat szakembereinek szánva – igen intenzív szakmai programot kínálunk, hogy az ott szerzett tapasztalatokat későbbi munkájuk során hasznosíthassák. A paletta igen széles, kiemelem a kulturális marketinget, a rendezvényszervezést, a turnék lebonyolítását, de a résztvevők értékes információkat kaphatnak a népművészeti tevékenység speciális területeiről is, mint például a zsűrizés és a minősítés.

Szeretnénk, ha a szabadegyetem egy fontos szakmai fórummá fejlődne, így az egész Kárpát-medencéből várunk szakembereket, s Erdély különböző részeiről is érkeznek néptánc-, zeneoktatással 

foglalkozó csoportok vezetői, pedagógusai s a néphagyomány iránt aktívan érdeklődő magánszemélyek is.” 

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/hagyomanyok-haza-szabadegyetem-o