2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az utóbbi időben jelentős mozgások észlelhetők a romániai politikában. A pár évvel korábban még az államfő kegyeit élvező, ám nemrég kegyvesztetté vált és párt nélkül maradt elnökök – Dacian Cioloş és Ludovic Orban – a frusztrációjukat levezetendő, szövetséget akarnak létrehozni. Cioloş állítólag körüludvarolja Orbant azzal a nem titkolt céllal, hogy a 2024-es választásokra politikai szövetséget hozzon létre a volt liberális elnök által nemrég alapított párttal.

Ugyan lemondott a Mentsétek Meg Romániát (USR) pártszövetség éléről, mivel nem találta meg a közös hangot a szervezet vezetőségével, de úgy tűnik, nem találta a helyét egyszerű párttagként sem, erről keringenek hírek a párt belső köreiben. Állítólag – talán bosszúvágytól és persze politikai ambícióktól fűtve – az USR szétverését tervezi, és a valamikori PLUS hozzá közel álló tagjaiból új politikai alakulatot szándékszik létrehozni. Állítása szerint azok a problémák, amelyek miatt benyújtotta a lemondását, miután figyelmeztetése süket fülekre talált a párttársai körében, ma is léteznek, továbbra is aktuálisak. Ezért döntött úgy, hogy alapít magának egy új pártot, de közben körülnéz a politikai „piacon”, kivel köthetne választási szövetséget, hisz azzal tisztában van, hogy esélye sincs arra, hogy egyedül győzzön a következő választásokon. Erre pedig legkézenfekvőbb Ludovic Orban csoportosulása, a Jobboldal Ereje.

Nincs ebben semmi különös, minden politikus győzni akar a választásokon. Azonban egyesek máris aggodalmuknak adtak hangot, hogy egy ilyen szövetség – amit a kezdeményező nemes egyszerűséggel „reformer pólusként” emleget – nagyon megosztaná a jobboldali választókat, és jelentősen csökkentené mind a PNL, mind az USR esélyeit a 2024-es választásokon.

Az ötlet nem új, tavaly ősszel, miután Orban sértődötten hátat fordított a Liberális Pártnak, az USR elnöke azonnal felvetette az újfajta liberális pólus ötletét, amely formáció választásokat nyerhet. 

Nem kezdődött el ugyan még a választási kampány, és addig még sok minden változhat. Ugyanis Cioloş nem csupán Orbannal akar lepaktálni, a még a PNL-ben maradt „jóérzésű” liberálisokat is becserkészné.

Átrendezik tehát a hadállásokat. Nem lesz unalmas a következő kampány sem. Hiszen nem csupán liberálisok vannak a politikai palettán, akiknek belső konfliktusai tovább fognak éleződni, de biztosan teljes mellbedobással fognak hadakozni a szélsőségesek, a szocdemek is minél több helyet szeretnének szerezni a törvényhozásban, és az RMDSZ is át akarja lépni majd a választási küszöböt.