2021. március 7., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Covid–19 elleni védőoltásra való előjegyzéssel kapcsolatosan több rendellenességet ismert el szerdai sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter. Nyilatkozatában több utalást is tett a sajtóban megjelent hírekre, melyek szerint az oltási kampány második szakaszában az országos előjegyzési platformot sokan megkerülve, preferenciálisan jutottak egyesek vakcinához, kulcsfontosságú foglakoztatási csoportokhoz tartozónak vallva magukat. Az „ügyeskedők” – átugorva a platformot – egyenesen az oltott személyek országos regiszterébe kerültek, így egyrészt gyakorlatilag elvették a helyet egy magas kockázati kategóriába sorolt személy (idős, beteg) elől, másrészt, nem szerepelve az előjegyzési oldalon, bizonytalanná vált számukra a második, ismétlő oltáshoz való hozzáférés. A korrupt egészségügyi rendszert hibáztatók csak azt felejtik el, hogy a szabályokat a kormány hozta meg, az európai uniós egyezségeket (amelyek szerint a 2. szakaszban elsőbbséget élveznek a 65 év fölöttiek és a krónikus betegek) figyelembe véve. Ha ezek az előírások megengedik a „kiskapuzást”, akkor világos, hogy lesznek olyanok, akik kihasználják a lehetőséget, és mások, akik ezt megkönnyítik. Arról sem volt információ tegnapig, hogy a 2. oltási szakaszban hogyan oszlik meg a beoltottak aránya. A szaktárcavezető pontosított: az elsőbbséget élvező kockázati csoportokból kerül ki a beoltottak 74,6 százaléka, míg a foglalkoztatási csoportokból 25,4 százalék. Márpedig az uniós előírás 75-25 százalék. Azaz 1353 személy a 3. oltási szakaszban lett volna jogosult a vakcinára, az előjegyzési platformot pedig a beoltottak 30 százaléka kerülte meg. Ami a miniszter szerint is túl nagy arány. 

Talán ki sem derültek volna a dolgok, ha nem alakul ki oltóanyagkrízis, ugyanis Románia is kevesebb vakcinát kapott a várt mennyiségnél. A legészszerűbb intézkedés az előjegyzettek – a 65 év felettieket és krónikus betegeket kivéve – 10 napos halasztással történő beoltása. Csak remélni lehet, hogy addigra lesz annyi vakcina, hogy ne kelljen újabb halasztást elrendelni. 

A miniszteri nyilatkozatból kiderült, hogy előjegyzésre jogosultság szempontjából vannak „nyílt” és „zárt” oltópontok, ilyeneket márpedig a minisztérium nem engedélyezett; hogy a mozgásképtelen személyeknek mobil egységek szállítják ki és adják be a vakcinát (ezekről eddig nem sok szó esett, hátha ezután), hogy nem elég biztonságos és átlátható a vakcinarendszer. Javítani kell a digitalizációt, mondta a szaktárcavezető, aki a proto-kollokat be nem tartó, az oltópontokat irányító orvosok ellen fegyelmi eljárást helyezett kilátásba.

A vonalat meghúzva azért mégis vállon veregette magát: az ezer lakosra számított átoltottság szempontjából Románia az európai top 10-es listán van. Már meg is nyugodtunk…