2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen kedden nyitottak az adóhivatal pénztárai

Január 14-étől lehet helyi adót és illetéket fizetni Marosvásárhelyen. Főleg az idősebb korosztály várta ezt az időpontot, hogy mihamarabb „átessenek” az év eleji pénzügyi kötelezettségeken. Sietni, tolongani kár, mert februárban és márciusban is van elegendő idő az adók befizetésére. A fiatalabb vagy az online kifizetésekhez szokott adófizetők az internetes ügyintézést is választhatják, ami egyszerű, gyors és megkímél az esetleges sorban állástól. Az újdonságokról és tudnivalókról Szövérfi László, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Adó- és Illetékügyi Igazgatóságának igazgatója tájékoztatja olvasóinkat. 


Idén is alkalmazzák a 10% kedvezményt

– Január 14-étől lehet befizetni az idei helyi adókat és illetékeket, de azok, akiknek hátralékuk volt az előző évből, intézhették a befizetést. 2020-ban a helyi adók az infláció mértékével nőttek, átlagban 4,6 százalékkal. A törvény által előírt szám ez, amit a helyi tanács megszavazott. Két módosításról kell még szólnom, az egyik a gépkocsikra vonatkozik, ezek esetében az adó csökken, mivel a tanács határozata értelmében a pótdíj 19,25 százalékról 10 százalékra csökkent. Tehát az adófizetők észlelni fogják, hogy a gépkocsikra kevesebbet kell fizetni. (A pótdíj az, amit a helyi tanács rátehet a törvény által megszabott értékre.) Másik módosítás, hogy a jogi személyek ingatlanjai esetében 0,1 százalékkal nőtt az adókulcs. Ennek következtében nőnek az ingatlanadók is.

– Idén is megmarad a kedvezmény azok számára, akik év elején törlesztik az egész évi adójukat?

– Azok a magán- és jogi személyek, akik/amelyek március 31-ig kifizetik az ez évre szóló helyi adót és illetékeket, 10 százalék kedvezményben részesülnek. 

– Idén hol lehet fizetni? A lakótelepi pénztárak továbbra is nyitva tartanak? 

– Tekintettel arra, hogy a marosvásárhelyi lakosság a polgármesteri hivatalban működő központi kasszákat részesítette előnyben, inkább ide jöttek fizetni, úgy döntöttünk, hogy – a Tudor negyedi, Gyémánt piaci pénztár kivételével – megszüntetjük a lakótelepi kasszákat. 

Fotó: Nagy Tibor


Az online befizetést szorgalmazzák 

– Az adófizetőknek lehetőségük van az online adófizetésre is. Élnek ezzel a lehetőséggel? 

– Igen, egyre több magánszemély fizet online. Míg 2015-ben 2600-an fizettek online, addig 2019-ben már 7300-an fizettek így. Nagyon sokan azok közül, akik valamilyen okból külföldön tartózkodnak, ezt a megoldást választják. Megkérem az adófizetőket, hogy amennyiben számítógép és bankkártya birtokában vannak, a ghiseul.ro portált használva éljenek ezzel a lehetőséggel. Nagyon kényelmes, biztonságos, és otthonról is ki lehet fizetni az adókat. Nem szükséges jelszó, automatikusan be kell lépni a ghiseul.ro oldalra, ahol a kért személyi szám beírásával megjelennek a kifizetendő tételek. Ki lehet választani, hogy mit akarnak kifizetni, be kell írni a bankkártya számát, s a kifizetés meg is történik (persze, a kártyán elegendő pénz kell legyen!). 

– A jogi személyek is fizethetnek online? 

– Igen, ők a globalpay.ro portál segítségével fizethetnek. A cégnek bankkártyával kell rendelkeznie, a tapasztalat szerint inkább a kisebb cégek rendelkeznek ilyen kártyával, a nagyobb cégek banki átutalással intézik az adófizetést. 


A tavalyi teljesítmény: 90%

– Az adóbefizetés szempontjából hogyan zárták a tavalyi évet? 

– Mondhatom, hogy nagyon jól zártuk az évet, a kiírt adók több mint 90 százalékát befizették. Magánszemélyek esetében a gépkocsikra kivetett adóknál kisebb az arány, 83,3 százalék. A jogi személyek esetében az összbefizetés 93 százalék, a gépkocsiknál itt is valamivel kisebb az arány, 89,4 százalékot regisztráltunk. 

– Hogyan sikerül behajtani a hátralékokat?

– Azoknak, akiknek elmaradásuk van, felszólítást küldünk ki, s ha ezután sem fizetik ki az adókat, akkor kényszervégrehajtást fogunk indítani, lefoglaljuk a fizetést, zároljuk a bankszámlát. De reméljük, hogy nem fogunk ide jutni. Vannak olyanok, akik több éve el vannak maradva, azért jutnak ide, mert nagy kölcsönöket vettek fel a bankoktól, és nem tudnak törleszteni, adót sem tudnak fizetni. A bank lefoglalja az ingatlant, s az adók kifizetetlenül maradnak, az adósság pedig évről évre halmozódik. Sokan vannak külföldön, az autójuk még itt van bejelentve, s mivel nem töröltették innen, a büntetőkamat csak nő. Ha valaki el akar menni az országból, jó, ha gondoskodik ingatlanjai, ingóságai sorsáról, adóbefizetéséről. 


Online időpontfoglalás 

– Más újdonság az adófizetésekkel kapcsolatban van-e?

– Tavaly elindítottuk az online időpontfoglalást is, ha valaki be akar jelenteni, illetve ki akar jelenteni egy gépkocsit, vagy szüksége van egy pénzügyi bizonylatra, akkor online időpontot kérhet. Ha valaki pontosan tudja, mikor van ideje bejönni a hivatalba, előre kérheti az időpontot. Ezt a polgármesteri hivatal tirgumures.ro honlapján az Online időpontfoglalás menüpontnál lehet megtenni. Egy ügyfélnek 10 perc áll rendelkezésére az ügyintézésre, az időpontfoglaláskor is ezt az időintervallumot lehet kérni.


Az ingatlanfelmérés kötelesség 

– A jogi személyeknek kötelességük időről időre felmérést benyújtani ingatlanjaikról. Mit kell tudni erről? 

– A jogi személyeknek, cégeknek háromévente kötelességük felmérést készíttetni az ingatlanjaikról, ezt március 31-ig be kell nyújtaniuk ahhoz, hogy ki lehessen számítani idénre az adót. Erről a kötelességről sokan megfeledkeznek. A könyvelőkkel való találkozásaink alkalmával mindig felhívjuk a figyelmet, hogy erről ne feledkezzenek meg a cégek.

– Mikor tartanak nyitva az adóhivatal pénztárai?

– A pénztárak 8–12 óra között, hétfőn és szerdán 12.30–14.30, kedden és csütörtökön 12.30–16 óra között, pénteken 12.30–14 óra között tartanak nyitva – nyilatkozta Szövérfi László, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Adó- és Illetékügyi Igazgatóságának igazgatója.