2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az A csoportos világbajnokságban megszűnik a középdöntő, így 9 mérkőzés helyett 10-et kell megnyernie a világbajnoknak, ugyanakkor a szurkolók számára könnyebben kiszámítható, hogy hol játszik kedvenc csapatuk.

A terveknek megfelelően Pozsonyban ülésező Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) kongresszusa döntött a jégkorong-világbajnoksági rendszer átalakításáról. Az A csoportos világbajnokságban megszűnik a középdöntő, így 9 mérkőzés helyett 10-et kell megnyernie a világbajnoknak, ugyanakkor a szurkolók számára könnyebben kiszámítható, hogy hol játszik kedvenc csapatuk, így egyszerűbben lehet tervezni az utazásokat, szállásokat. Az eddigi négy négycsapatos csoportkör helyett két nyolccsapatosban kezdik a küzdelmet a válogatottak. Innen az első 4-4 helyezett jut az egyenes kieséses szakaszba. A teljes vb-menetrend 56 mérkőzésről 64-re nő.

A Divízió I-es szinten jelen lévő 12 csapatot nem két párhuzamos, hanem két hierarchikus csoportba sorolták. Az első hat együttes (Ausztria, Szlovénia, MAGYARORSZÁG, Japán, Nagy-Britannia, Ukrajna) egymással küzd, s a két első jut fel az elitbe, míg az utolsó kiesik a d1 B-be. Nincs könnyű helyzetben a magyar válogatott, hiszen az elitből éppen kiesett osztrákok és szlovének mellett az idei vb-t a földrengés miatt kihagyó japánokkal, a másik csoportban kiválóan szereplő britekkel, illetve a másik házigazda ukránokkal küzd a feljutásért. Egy biztos, színvonalasabb mérkőzéseket láthat a nagyérdemű, ugyanakkor a magyar válogatott reálisan középmezőnybeli helyre pályázhat. A 2012-es vb-re április 15-22. között kerül sor Ljubljanában. 2010-ben és 2007-ben a szlovénok éppen a magyarok előtt nyertek, és kerültek fel a világelitbe úgy, hogy házigazdák voltak. A harmadik alkalom lehet a visszavágás.

A másik csoportba a hat gyengébbnek számító együttes került, köztük Románia, innen egy csapat juthat fel a d1 A-ba és egy esik ki a Divízió II-be. Az idén feljutott románok ellenfelei Lengyelország, Dél-Korea, Litvánia, Hollandia és Ausztrália lesznek. Ugyancsak április 15-22. között a lengyelországi Krynica lesz a házigazda.

Dánia és Ukrajna visszalépésével Oroszország nyerte a 2016-os világbajnokság házigazda szerepét.

Ugyancsak a kongresszuson döntöttek Kirgizisztán felvételéről, az ázsiai ország lett a 70. IIHF tagállam.