2022. szeptember 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ülésezett az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa

Szeptember 3-án Kolozsvárott tartott ülést az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT), ugyanott került sor az Ezüstfenyő díjak átadására is.

Az SZKT-ülést követően Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta: – Rövid elemzést végeztünk az elmúlt nyolc hónapról, megnéztük, milyen kérdésekre kerestünk, illetve találtunk választ. Ezt az elemzést folytatjuk majd azon a kongresszuson, amelyet két hét múlva Marosvásárhely mellett tartunk. Úgy értékeltük, hogy az első nyolc hónapban, amit lehetett, a munkánkból elvégeztünk. 

Az alapszabályzat módosítását előkészítettük, az SZKT ezt majd a kongresszusnak ajánlja. Nincsenek benne érdekes vagy rendkívüli módosítások. A kongresszusunk az első abban a sorban, amelyeket most a kormányzópártok tartanak, kevésbé izgalmas, mint a többieké. Szerettük volna, ha máskor sem lenne annyi izgalom, mint ami az elmúlt hónapokban felgyűlt, de ez van. Mi nyugodtan és tiszta fejjel próbáljuk nézni a történéseket, és jó, ha valaki ebben a helyzetben meg tudja őrizni a nyugalmát.


Köszönjük az RMDSZ nevében!

28 személynek adtak át Ezüstfenyő díjat Kolozsváron, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén. Idén 19. alkalommal fejezte ki az RMDSZ háláját azoknak, „akik a közösség megerősítéséért, összetartásáért, kultúránk és értékeink továbbörökítéséért, vagy ahogyan szimbolikusan nevezzük: a szülőföld visszaszerzéséért áldozzák életüket”. 

A díjazottak: Antal Amália-Lidia, az RMDSZ lupényi szervezetének alelnöke, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének alelnöke, Bakk Vitális Mária Kinga, a Pro Sanitate Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bíró Emil, a Vízaknai Polgármesteri Hivatal munkatársa, Biró László, Csíkmadaras volt polgármestere, Borsi Imre Lóránt teológus, közgazdász, a Tulipán Kaláka Egyesület alapítója és elnöke, Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Csegezi Edit Zsuzsanna, a Fehér megyei választmány tagja, a MOT elnöke és a regionális önkormányzati tanács tagja, Czira Mária, Bálványosváralja volt alpolgármestere, a Kolozs megyei RMDSZ Nőszervezetének alapítója, Demeter András István, az RMDSZ kulturális államtitkára, a Román Közszolgálati Televízió Produkciós Házának volt vezetője, dr. Fehér Gábor orvos, állandó tagja a Megyei Képviselők Tanácsa Szabályzat és Etikai Felügyelő Bizottságának, Fógel László közgazdász (post mortem), Gergely István vállalkozó, egyháztanácsos, helyi önkormányzati tanácsos, a Zetelaki Önkéntesek Egyesületének elnöke, Graur János, a Népszínházi Társulat magyar tagozatának, a József Attila Irodalmi Körnek, majd a Szép Szó Művelődési Társaságnak alapító tagja, Grecu Irén, a Szövetségi Elnöki Hivatal gazdasági osztályának volt munkatársa, Hochbauer Gyula középiskolai, egyetemi tanár, a Hétfalu című honismereti lap szerkesztője, Juga-Gombos Tibor, az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének munkatársa, Kovács Kuruc János helytörténész, a Hepehupa művelődési folyóirat alapító tagja, az Erdélyi Múzeum Egyesület Zilah és vidéke fiókszervezetének megalapítója, Kovács Mihály Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kosztandi Mihály, Vámosláz nyugalmazott polgármestere, Lucza István Attila, a sarmaság-bányatelepi református egyházközség lelkipásztora, az RMDSZ sarmasági elnöke, a Pro Sarmaság Alapítvány elnöke, Márkus Etelka, az RMDSZ Nőszervezetének nyugdíjasokért felelős alelnöke, Mincsor Erzsébet, a gyergyóremetei RMDSZ aktív tagja, helyi tanácsos, Rácz Virág Vilma, a resicabányai RMDSZ aktív tagja, Sauer András Kálmán, 2005-től a Bihar megyei RMDSZ gazdasági alelnöke, 2012–2020 között a nagyvárad-újvárosi körzet elnöke, Sipos Miklós nyugalmazott lelkipásztor, a szatmári református egyházközség volt esperese, Szakács Levente, az RMDSZ felsőbányai szervezetének tagja, Felsőbánya volt alpolgármestere, Tatai Miklós, a Leöwey Klára Elméleti Líceum volt igazgatója, prof. dr. Túsz Ferenc, az aradi kis- és középvállalkozók fejlesztési alapítványának elnöke, ifjúsági országos bajnok evezésben, az aradi RMDSZ-szervezet tagja.