2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A megyei tanács kiemelkedő teljesítményért jutalmazott sportolókat

Tegnap a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében adták át az ALAE kitüntetéseket. A Maros Megyei Tanács legrangosabb kitüntetését a sportélet két jeles személyiségének ítélte oda a 2019-es esztendőre: Szőcs Bernadette Cynthia Európa-bajnok asztaliteniszezőnek és post mortem Klosz Péternek, a Romániai Triatlonszövetség elnökének. Mindkét sportoló rendkívüli eredményeket ért el sportágában, és hírnevet szerzett a megyének. Az esemény házigazdája Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke volt. 

Szőcs Bernadette
Fotó: Nagy Tibor


Péter Ferenc tanácselnök méltatta mindkét sportoló teljesítményét, amivel példaképekké váltak a közösség számára. Munkájukat a megyei tanács messzemenően elismeri, nyilvánosan meg is köszöni. Az elismerés az ALAE kitüntetés – latinul szárnyakat jelent – odaítélésében nyilvánul meg – fogalmazott az elnök. 

Klosz Péternek a triatlon volt az élete 

Klosz Péter, a Romániai Triatlonszövetség elnöke emlékére egypercnyi csenddel adóztak az egybegyűltek, majd rövid képösszeállítást tekinthettek meg.

Csibi Attila, Erdőszentgyörgy polgármestere laudációjában elmondta, hogy Klosz Péternek köszönhetően Marosvásárhely felkerült a nemzetközi triatlon térképére. Kezdetben kitartó munkával egy magánsportklubot hozott létre, a Master Ski&Bike-ot, s a kezdeti szerény körülményekből nagy lelkesedéssel kezdődött a felfele ívelés. Sízés és kerékpározás volt a fő sportág, s csak 2008-ban kezdték a triatlont. Hamarosan megszülettek az első eredmények, majd következett a triatlonversenyek sorozata. Klosz Péter 2011-ben részt vett a tiratlonszövetség létrehozásában, s főtitkárként lefektette az alapjait. Számos programsorozatot indított el, sportolókat, edzőket és játékvezetőket, akik nemzetközileg elismert szakemberekké váltak. 

Klosz Péter 2016-tól a Romániai Triatlonszövetség elnöke és az Európai Triatlonszövetség fejlesztési bizottságának tagja volt. Általa Maros megye és Marosvásárhely fontos nemzetközi versenyek házigazdájává vált, mint például a cross duatlon Balkán-bajnokság, a cross duatlon és triatlon-Európa-bajnokság, az Xterra, a multisport-Európa-bajnokság, valamint számos nemzetközi duatlon-, triatlon- és aquatlonbajnokság. Klosz Péter azt tervezte, hogy multisport-világbajnokságot szervez Maros megyében, ezt a tervét azonban korai halála megakadályozta. 

– Klosz Péter életét a közösségnek szentelte. Mindig jól, helyesen és hatékonyan működött együtt a partnereivel, helyi példaképpé vált Marosvásárhelyen, országos és nemzetközi szinten tisztelet és elismerés övezte. Számára a triatlonsport nem munka, nem hobbi, hanem az élete volt – hangzott a laudációban. A post mortem kitüntetést testvére, Klosz Viktor vette át, aki kifejtette, testvére emlékére folytatni kívánják az általa megkezdett munkát, hogy méltók legyenek hozzá. 

„Büszke vagyok arra, hogy marosvásárhelyi vagyok”

Szőcs Bernadette a legfiatalabb asztalitenisz-Európa-bajnok. 25 éves, Marosvásárhelyen született, itt kezdett asztaliteniszezni, testvérének, Hunornak a nyomdokaiba lépve. Első klubja a Marosvásárhelyi ISK volt, itt Ungvári Imola és Romeo Lupaşcu voltak az edzői. Aztán 10 évesen a Besztercei Olimpiai Központhoz került. 2017-ig a besztercei VSK ISK keretében versenyzett, edzői 2013 és 2017 között a francia Szuperligára is felkészítették. A 2013–2014-es szenzonban francia bajnok lett a CP Lyossis LM csapatával, aztán még két idényben második helyzett volt Franciaországban. 

Jelenleg a Bajnokok Ligájában szerepel a németországi TTC Berlin Eastside csapatával, ugyanakkor 2019 júliusától a bukaresti Steauának is tagja. Néhány nappal ezelőtt részvételi jogot szerzett a 2020-as tokiói olimpiai játékokra, miután a román válogatott legyőzte Indiát. 

Szőcs Bernadette eredményei kitűnőek, kivételes tehetségét bizonyítják. Számtalan tornát nyert meg, 2016-ban Koreában és 2017-ben Tajvanban az egyetemisták világbajnokságán egyéniben bronzérmess, Luxemburgban csapatban felnőtt-Európa-bajnok lett, 2019-ben ezt a teljesítményt Nantes-ban is megismételte. Románia csapatával 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben is európai második helyezett. 2014-ben megnyerte a Belgium Opent, 2015-ben a Quatar Opent és 2017-ben a Brazil Opent. Ötszörös ifjúsági Európa-bajnok, és számtalan junior bajnokság győztese. A világranglistán legjobb helyezése a 14. hely volt, 2019 októberében a 17. helyen állt. Tavaly az európai ranglista első helyén állt, jelenleg Európa 2. legjobb játékosa.

Nem csoda hát, hogy a Maros Megyei Tanács ALAE-kitüntetéssel jutalmazta a fiatal asztaliteniszezőt. Laudációját dr. Horaţiu Suciu olvasta fel, ugyanis Molnar Ervin, aki a díjra javasolta, nem lehetett jelen az ünnepségen. A sportolót magyar nyelven Szép Zoltán rádiós sportszakember laudálta. 

– Büszke vagyok, hogy marosvásárhelyi vagyok, és hogy elismerik a teljesítményemet. Gyerekként nem gondoltam volna, hogy ilyen eredményeket érek majd el, de ott volt mellettem a testvérem, Hunor, aki mindig biztatott. S ott voltak a szüleim, akik támogatása nélkül nem lehetett volna erre a szintre jutni. Gyerekként vállaltam, hogy minden időmet a pingpongasztal mellett töltöm. Engem csak úgy lehetett megfenyegetni, hogy ha nem végzem el házi feladatot, nem engednek edzésre. Az edzőim arra biztattak, hogy dolgozzam minél többet, mert nagy játékos lehetek. Valóban, hiába a tehetség, ha ez nem párosul munkával. Akkor nincs eredmény. Azt javasolom minden gyereknek, fiatalnak, dolgozzanak keményen, de ezt ne külső hatásra, a szülők unszolására tegyék, hanem a késztetés belülről fakadjon. Sohase bánják, hogy a gyerekkort a teremben kell tölteni, mert utána nagyon sok elégtételt hoz a sport, a siker. Engem nagyon boldoggá tesz, hogy ezt az utat választottam. Most az olimpiai szereplésre készülünk, pozitívan állok hozzá, több ázsiai asztaliteniszezőt megvertem, tehát lehet esélyünk ellenük – mondta Szőcs Bernadette. 

 Sok sikert az olimpián!