2021. szeptember 24., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kedden délelőtt ünnepélyesen átadta a kivitelező a beruházó nyárádszeredai önkormányzatnak a Kerekerdő szomszédságában épült közösségi trágyatározót, amit a környezetvédelmi, víz- és erdőgazdálkodási minisztérium finanszírozott. Az átadáson részt vett a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Maros megyei igazgatója, Ovidiu Săvâşcă, állattartó gazdák, helyi és megyei tanácsosok, nyárádmenti polgármesterek. A beruházás értéke közel 1 millió 400 ezer lej, ebből az önkormányzat hozzájárulása 360 ezer lej volt. 

A terepet tavaly november 7-én adta át az önkormányzat annak a marosvásárhelyi cégnek, amely egyszerre hét ilyen létesítmény megépítésének jogát nyerte el. A mintegy 800 négyzetméter alapfelületű lerakóállomás a városon kívül, a székelytompai legelő aljában épült fel, emellett pedig egy, a kezeléshez szükséges kis gépparkkal is gazdagodott a város, új kis-traktorral, pótkocsikkal, rakódógéppel, trágyaszóróval, a trágyalé szállítását szolgáló szippantyús tartállyal; a saját költségén kellett utat építenie a létesítményhez. A telep építését a tavasszal szüneteltetni kellett, ugyanis a beruházás Natura 2000 természetvédelmi területen folyt, és a március 15. – július 15. közötti időszak néhány vadállat és madárfaj számára az utódnemzés ideje, amit nem szabad zavarni. 

Az engedélyeztetés után a létesítmény megoldja legalább másfél száz gazda egyik nagy gondját, ugyanis a törvény kötelezi az állattartókat, hogy a talaj nitráttal és nitrittel való szennyezésének megakadályozása érdekében ki-ki a saját gazdaságában betonaljzattal, -fallal és medencével ellátott tárolót építsen, és ott raktározza az istállótrágyát. A terv szerint azonban a gazdák a közösségi trágyatárolót használják: ide szállítják be a gazdaságukból származó istállótrágyát, majd amikor az megérik, a tárolóból kiszállíthatják a földjükre, míg a megmaradt mennyiséget a közösségi legelőkre szórják ki. A keletkező trágyalevet a helyszínen kezelik.

Tóth Sándor polgármester lapunknak úgy nyilatkozott: az APIA-s kampányok idején minden évben tapasztalták, hogy mekkora gondot jelent a gazdáknak, amikor az ellenőrzések során kérték a trágyalerakót, nemcsak a nagy farmokon, hanem a kisgazdaságokban is. Amikor a pályázati kiírás megjelent, úgy vélték, ez megoldást jelenthet a kisebb gazdáknak is, szerették volna őket is felkarolni. Nemcsak a két-háromszáz állatos farmokat kell támogatni, mert ők már gazdaságilag be vannak rendezkedve, van gépparkjuk, a kisebbeket is segíteni kell. Ez a kiírás erről szólt, ezért a gazdasági nyilvántartó alapján minden gazdát azonosítottak, és eleget tettek a követelményeknek. „Ez is egyfajta válasz ennek a gazdakategóriának, hiszen Nyárádszereda kisváros, de még mindig sok ember jut pénzforráshoz – ha másodlagosan is – a mezőgazdaságon keresztül” – mondta el lapunknak a városvezető.

Sok gazda trágyatárolási gondját oldja meg az új létesítmény

Fotó: facebook.com/Nyárádszereda önkormányzata