2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pénteken nyit a Víkendtelep

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere a víkendtelepi Sólyom vendéglő teraszán tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a hét végén átadják a fedett olimpiai medencét, s péntektől a víkendtelepi medencéket is az emberek rendelkezésére bocsátják. 


Fotó: Mariş Cristian DanielA ballonként ismert fedett úszómedencét ezelőtt tíz hónappal bontották le, elemeit szanaszét dobálták. A lebontás elégedetlenséget szült, hiszen csorbát szenvedett bizonyos sportklubok tevékenysége. Ezért a jelenlegi városvezetés úgy döntött, hogy visszaállítja a sátortetős létesítményt. Az idei költségvetés jóváhagyását követően három hónap alatt sikerült ezt megvalósítani. 

– A ballon helyén minden tönkrement, vissza kellett szerelni a villanyt, a gázt, vissza kellett építeni a medence körüli kövezetet, ahová gumiszőnyeg került, amit bemelegítéskor használhatnak a sportolók. Sikerült elérni, hogy minden szabálynak megfelelően, biztonságos körülmények között adjuk át a medencét. Hét végétől a sportolók használatba is vehetik, s itt tarthatják az edzéseket. Ezzel a város fenntartásában levő Mircea Birău uszoda kevésbé lesz zsúfolt. A város egy másik olimpiai medencét is működtetni fog, ami a Május 1. stand helyére épült. Erről egyeztettünk Novák Eduárd ifjúsági és sportminiszterrel. A három medence üzemeltetésével a profi sportolóknak lehetőségük lesz az edzésre, ami remélhetőleg a marosvásárhelyi úszósport fellendüléséhez vezet – mondta Soós Zoltán, aki kifejtette, tervezik, hogy csatlakoznak a sportminisztérium által javasolt úszásoktatási programhoz, hogy minden kisdiáknak meglegyen ez a lehetősége. 

350 ezer lejbe került az újjáépítés

A ballon újjáépítése 350 ezer lejbe került, a munkálatokat a következő cégek végezték: az Alfa Construct, az Astor-Valpet, az Instal Group. A Mures Runners Egyesület a kifejtett munka mellett jelentős anyagi támogatást, 50 ezer lej támogatást nyújtott a ballon visszaállításához. A sátortetős medencéhez rövidesen új öltözőket és terápiás célra egy sókamrát építenek. Tervezik a medencék elkülönítését, hogy jövő évben a sétányt és a vendéglőket belépő nélkül lehessen megközelíteni. Akik jegyet váltanak a standra vagy a ballonba, azok karkötőt kapnak. 

Jövőre felújítják a polgármesteri hivatal volt vendégházát, amely a működtető Turism Kft. csődje miatt zárva van. A cég 7 millió lejes adósságot halmozott fel az előző városvezetés idején, ugyanis ők bonyolították a Nagyszülőkért programot, élelmiszercsomagokat osztottak idős személyeknek, anélkül, hogy a számlákat kifizették volna. 

70%-os kapacitással engedélyezett a strand üzemeltetése

A tavalyi járványügyi szigorítások miatt nem működött a Víkendtelep. Az idei enyhítések lehetővé tették, hogy megnyissák a víkendtelepi strandot, igaz, késéssel, mert a medencéket csak egyszerre lehetett feltölteni. A késlekedés másik oka a múlt pénteki vihar, amely műszaki zavart okozott. A kinti medencék feltöltése most van folyamatban, pénteken indulhat a strandszezon. 

– A belépők ára nem változott, felnőtteknek 7 lej, gyermekeknek, nyugdíjasoknak, hátrányos helyzetűeknek 3,5 lej. Ahhoz, hogy a fürdőzés biztonságos körülmények között történjen, fürdés előtt kötelező a zuhanyzás, s ez fürdés után is ajánlott. A strandolók számát a teljes kapacitás 70 százalékára kell csökkenteni. Pár évvel ezelőtt egy júniusi napon 13 ezer strandoló volt a Víkenden, most 5-6 vagy 7 ezren biztonságos feltételek között fürödhetnek, napozhatnak – mondta Mátyási Levente, a Víkendtelep igazgatója. 

Az emberek biztonsága érdekében a Víkenden két szakképzett vízimentő áll rendelkezésre, s további három a Mircea Birău uszodában. Miután megnyitják a víkendtelepi medencéket, az öt vízimentő sorra teljesít majd szolgálatot itt. 

Éjszaka állandóan őrző-védő szolgálat működik a Víkendtelepen.

Nagy volt az érdeklődés az uszoda iránt 

Harai István, a Mircea Birău uszoda vezetője elmondta, hogy egyelőre a 10 év alatti gyermekek edzései, úszótanfolyamai maradnak a régi uszodában, ugyanis a víz a ballon medencéjében még 2-3 fokkal hidegebb, mint az uszodában. A 10 évesnél nagyobb gyerekek – pólósok, triatlonisták, úszók – átköltöznek a ballonba. 

– A június 15-i nyitás után nagyon nagy volt az érdeklődés az uszoda iránt. A szabályok értelmében előzetes bejelentkezés után egy turnusban csak 40 személyt lehetett fogadni, el is keltek a helyek. Azonban úgy tűnik, csökkenni fog az érdeklődés, hiszen az úszók a nyár folyamán inkább a Víkendet választják. Azt szeretnénk, hogy a kisgyermekeknek egy-két sávon továbbra is itt tarthassunk edzéseket, miközben a medence többi sávja a közönségé. A belépő ára itt sem változott, 11 lej felnőtteknek és 9 lej 14 év alatti gyermekeknek. A sportolók is kifizetik a belépő árát – tájékoztatott Harai István.