2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A pandémia alatt is fejlődött a község

A világjárvány romániai elterjedése előtt egy évvel, 2019 márciusában jártunk utoljára a Görgényi-havasok lábánál elterülő, festői vidéken, így Kiss Tibor alpolgármestert az elmúlt három esztendő fontosabb megvalósításairól kérdeztük, elsősorban a tíz településből álló község magyar szigetének számító Üvegcsűrre összpontosítva.

 – Tavalyelőtt fejeztünk be egy uniós forrásból finanszírozott infrastrukturális beruházást, amelynek keretében Görgényüvegcsűrön egy egy kilométer és száz méteres útszakaszt aszfaltoztunk le. Ezzel egy időben a kincsesfői bekötőútra is aszfaltréteg került. Mivel a kivitelező az előirányzott összegnél olcsóbban végezte el a munkálatot, a megmaradt pénzből lebetonoztuk az útmenti sáncokat – tájékoztatott az elöljáró, majd a helyi költségvetésből fedezett munkálatokat sorolta: Üvegcsűr központjának felújítását, térkövezését, a település orvosi rendelőjének és a hozzá tartozó szolgálati lakásnak a rendbetételét, a központi fűtés bevezetését és az épület szigetelését is beleértve, valamint a község egész területén korszerűsített közvilágítást.

– A múlt évben adtuk át a felújított községközpontot, ahol egy – esténként különböző színekben pompázó – szökőkút is helyet kapott. Ezt a beruházást is önerőből valósítottuk meg. Emellett rendbe tettük a görgényszentimrei Rákóczi–Bornemissza-kastély körüli dendrológiai parkot, amelyért – a Maros Megyei Múzeum tulajdonába került kastélytól eltérően – továbbra is mi felelünk – tette hozzá az alpolgármester.

Megújult az erdészeti líceum

Kiss Tibort a görgényszentimrei erdészeti líceum felújításáról is megkérdeztük, amire az országos vidékfejlesztési program (PNDR) keretében még 2018-ban nyert támogatást az önkormányzat. A lehívott egymillió euró a községközponti óvoda korszerűsítését és bővítését is magába foglalta. 

– A líceum rendbetételére kiírt versenytárgyalás első körben nem volt szerencsés, a nyertes cég fővállalkozóként ugyanis alvállalkozóknak adta ki a munkát, közben pedig csődbe ment. Időbe telt, mire fel tudtuk bontani a szerződést, és kiírtuk az új licitet. Az addig elvégzett munkát fel kellett értékelni, ez hosszabb eljárás, mint egy új versenytárgyalás megszervezése, másfél évig eltartott. Most már végéhez közeledik a munka, a részleges átadás meg is történt. Ősszel az újjászületett épületbe térhetnek vissza a diákok – mondta az alpolgármester. 

A községközponti óvodaépület felújítására és bővítésére külön licitet írtak ki. Az építkezés ottjártunkkor is javában folyt, idén azonban semmiképpen sem készül el – vélte az elöljáró.

Leányvásár és Görgény völgye fesztivál

A koronavírus-járvány miatti kétéves szünet után újra megszervezik a község hagyományos rendezvényeit. A június utolsó vasárnapján esedékes görgényszentimrei leányvásáron az ötvenéves házasokat is köszöntik. A Görgény völgye fesztivált augusztusban tartják – tájékoztatott Kiss Tibor. 

Az elöljárótól a népszámlálás önkitöltős szakaszának hatékonyságáról is érdeklődtünk.

– Községszinten a lakosság 68 százaléka töltötte ki a kérdőívet, ehhez segítőpontok is a rendelkezésükre álltak. A kimaradt háztartásokat hét számlálóbiztos veszi sorba – mondta Kiss Tibor. Az alpolgármester szerint a legutóbbi adatoknál kevéssel lesz kisebb a magyarság létszáma. Szembetűnőbb apadás nagyobb időtávlatban érzékelhető, ötven évvel ezelőtt például sok magyar család lakott a községközpontban, a település központtól felfelé eső részét úgy is hívták, hogy „székely város” – idézte fel a fél évszázaddal korábbi állapotokat az alpolgármester.