2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Útjavítás Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi utcák nagy részén elvégezték a télen felfagyott és gödrössé vált helyeken a kátyúzást. Több utcában, főként a Szabadság utca térségében, elkezdték az aszfaltozást, ahol több mint húsz éve nem cserélték ki a burkolatot, s az utcák tönkrementek – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Soós Zoltán polgármester. 


Fotó: Nagy TiborKövetkezik két belvárosi utca és a Kishegyszőlő

A Szabadság utca környékén a Mioriţa, Ialomiţa, Vihar, Săvineşti utca, a Hadsereg tér környéke kap új aszfaltburkolatot – nyilatkozta a polgármester. 

Beadványt nyújtottak be a hivatalba két belvárosi utca – a Şincai és a Ion Dumitrache – utca lakói is, amelyben kérik, hogy javítsák meg az utat, tekintettel arra, hogy az utóbbi időben megnövekedett a forgalom, és az utca két oldalán engedélyezett parkolás miatt tönkrement az úttest. E két utcában az aszfaltozás előtt ki kell cserélni a régi vízvezetéket, ugyanis ezt annyira elöregedett, hogy nem bírná meg a munkagépek súlyát. Idén azonban ezekben az utcákban is elvégezzük a kátyúzást. 

Sokan jelezték a Kishegyszőlő utca rossz állapotát. A felújítása érdekében elkészült egy előtanulmány, ennek az aktualizálása folyik most. Valószínűleg már ősszel sor kerül az egész utca felújítására. A polgármester arra kéri a lakosokat, hogy ha az út- és közműhálózaton súlyos rendellenességeket észlelnek, jelezzék a polgármesteri hivatalnak. 

Gecse Dániel tér és Erdélyi Iskola szoborcsoport 

A marosvásárhelyi Kistemplom melletti tér Gecse Dániel térre való átnevezésével kapcsolatban Soós Zoltán elmondta, hogy emiatt nagyon sok rosszindulatú támadás érte őket. A nacionalista hangvételű diskurzushoz több sajtóorgánum csatlakozott, holott ezeknek nem kellene helyt adni. A templom melletti tér – Memorandum – elnevezését nem tüntették el, hanem egy másik utca kapta ezt az elnevezést, nevezetesen a Fenyő (Bradului) utca. 

A Gecse Dániel nevet a kistemplomi egyházközség kérte, hiszen az egyházközség ma is ezt a nevet használja. Gecse Dániel neves orvos volt, aki sokat tett a XIX. század elején Marosvásárhelyen az orvostudomány fejlesztéséért. 

– Marosvásárhely multikulturális város, érdekünk, és a városvezetés célja, hogy messzemenően figyelembe vegyük a román és a magyar közösség értékeit. Májusban a város megszerezte az Erdélyi Iskola szoborcsoport felállítási engedélyét a művelődési minisztériumtól. Rövidesen elkezdik a Győzelem téri helyszín rendezését. Értelmiségiek javaslatára kezdeményeztem, hogy a téren álló Bălcescu-szobor ne a Bălcescu negyedbe, hanem a Vár sétányra, sokkal méltóbb helyre kerüljön. A városvezetés senkit nem szeretne megsérteni, hanem a kulturális különbözőségeket figyelembe vevő paritást szándékszik alkalmazni.

Tanév végéig kifizetik a diákok ösztöndíjait

Újságírói kérdésre a polgármester arról is tájékoztatott, hogy a tanulóknak járó ösztöndíjakat belefoglalták a költségvetésbe. Azonban a költségvetés végrehajtása gyakorlatilag most kezdődött el, a múlt héten kezdték el a kifizetéseket. Nemsokára folyósítják a diákoknak az összegeket, a tanév végén hozzájutnak az őket megillető ösztöndíjakhoz. A város továbbra is biztosítja az ösztöndíjakat, amelyekre egyre nagyobb összegeket kell elkülöníteni, lévén, hogy a diákok egyre jobb tanulmányi eredményeket érnek el. 

2013 és 2019 között a polgármesteri hivatal nem fizette ki az ösztöndíjakat. Mivel többen is érdeklődtek, hogy az elmaradt összegeket visszamenőleg kifizetik-e, a polgármester elmondta, ez törvénybe ütközik, és nem tudják törleszteni az elmaradásokat, csak akkor, ha egyénenkét perel egy-egy diák, és megnyerik a pert. Ez a jelenlegi törvény. 

Folyamatban van az intézmények leválasztása

Február folyamán a polgármester bejelentette, hogy júniusig átalakítják a polgármesteri hivatal szerkezeti felépítését. Lapunk főszerkesztője kérdésére válaszolva a polgármester elmondta: – Az átszervezés folyamatban van, rövidesen le is zárul. A városi kertészet már alárendelt intézményként működik, kezdődik az állatkertnek, a Víkendtelepnek és az uszodának a leválasztása, amelyek önálló intézményként fognak működni. Az elkövetkező napokban meg kell jelenjen az új szerkezeti struktúra. Az egész hivatal munkáját egy külső humán erőforrásra szakosodott cég elemzi, s ebből az elemzésből derül ki, melyek azok az osztályok, ahol hiányosságok vannak, s melyek működnek jól. Ennek függvényében lesznek átszervezések, illetve karcsúsítások a hivatalban. 

Jövő hét végére töltik fel a víkendtelepi medencéket

A víkendtelepi, ballon néven ismert uszodánál a medencét festik, kicserélték a csempelapokat, beszerelték a villanyt, helyreállították a nyomást biztosító berendezéseket, amelyek tönkre voltak téve. Ahogy a festék megszárad, elkezdik feltölteni a medencét. Ha minden a tervek szerint halad, a jövő hét végén a ballon használhatóvá válik, de további 3-4 napba telik, amíg a víz hőmérséklete eléri a 27 C-fokot. 

Fontos elmondani, hogy víkendtelepi medencéket csak egyszerre lehet feltölteni, mert ha valamelyik medence üresen marad, a talajvíznyomás akkora lesz, hogy elrepeszti az üres medencét, nagy kárt okozva vele. 

A jelenlegi állás szerint jövő hét végére feltöltik a medencéket.