2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kevesebb kárral megúszták

Hétfőn délelőtt felhőszakadás volt a Felső-Nyárádmentén is, a hatalmas mennyiségű csapadék lezúdulásával Székelyhodos és Nyárádremete községekben több települést elárasztott a víz.

Barabási Ottó, Székelyhodos polgármesterének beszámolójából kiderült, hogy csak Jobbágytelkének jutott ki a csapadékból, így az kevesebb kárt okozott, mint az elmúlt években. A faluban néhány meredek utcán elmosta a követ a lezúduló víz, a megáradó Nagy-patak elöntött néhány udvart, kertet és fóliasátrat a falu alsó, laposabb részén, de ennél nagyobb kárt nem tett, lakásokat nem öntött el, és a szomszédos Székelyhodoson is csak néhány alacsonyan fekvő kertet érintett. Ez annak is köszönhető, hogy a patak medrét éppen takarították, így könnyebben le tudta vezetni a nagyobb vízmennyiséget. Ahol pedig fennakadások mutatkoztak, az önkormányzat munkagépe avatkozott be, a megáradt patak medréből eltávolított néhány amúgy is kivágásra ítélt kisebb fűzfát.

Az önkormányzat felméri a károkat, de nem nyújt be kárigénylést, inkább a maga erejéből oldja meg a helyzetet: ahol szükség van rá, ott a kutakból kiszivattyúzzák a vizet, a kertekből már visszahúzódott a víz, az utcák újrakövezését is maguk végzik el. Ehhez a döntéshez az előző évek rossz tapasztalatai vezettek: a községben 2017 júniusában is volt egy kiadós esőzés, ami főleg Jobbágytelkén rongálta meg az utcákat, gazdaságokat. Akkor a megyei kárfelmérő bizottság 530 ezer lejre becsülte a keletkezett kárt, de azóta sem térítettek meg egyetlen lejt sem, hiába is kérvényezték többször is. Tavaly májusban újabb árvíz volt Jobbágytelkén és Hodoson, akkor is felmérték az áldatlan helyzetet, de mindössze ötezer lejt kaptak, amiből még egy kisebb hidat sem tudtak megépíteni – idézte fel a polgármester, aki a hétfői árvíz után azt állapította meg, hogy idén szerencsére a vártnál kevesebb kárral maradt a község.

Nyárádköszvényesen a tűzoltók próbálták eltávolítani a felgyűlt vizet 

Fotó: Csíkfalva község önkéntes tűzoltó-alakulata


Az egész községet elöntötte

Jóval nagyobb területet érintett a felhőszakadás és az azt kísérő áradás Nyárádremete községben. Vármezőben kiöntött a Meleg-Súgó, a víz még kedden reggel is folyt a faluba vezető aszfaltúton – mondta el Magyari Péter polgármester, aki éppen egy kiöntött, és magának egy udvaron át utat kereső patakot vett szemügyre. A domboldalakról lefutó, nyáron amúgy víz nélküli kis árkok Nyárádremetén is hirtelen felteltek, és elöntötték a Döngő nevű falurészt, a temető irányából érkező Vityal-pataka is kilépett a medréből. Nyárádköszvényesen a Szentek-pataka öntötte el a falu egy részét, míg Deményházán a Csadó-patak áradt meg, Mikházán pedig a Nyárád lépett ki a medréből, de csak néhány háztartást érintett a falu felső részén. Minden településen kerteket, udvarokat, pincéket öntött el a víz, néhány pincelakást kivéve a lakóházakba nem jutott be a 30-40 centiméter magas víz. Köszvényesen a kultúrotthon közelében, a megyei út mentén gyűlt fel nagyobb vízmennyiség, ezért ideiglenesen forgalomkorlátozást is alkalmaztak, amíg sikerült az átfolyókat szabaddá tenni és a sáncokból elvezetni a vizet. A helyi önkéntes tűzoltók segítségére siettek a szovátai, a csíkfalvi és a nyárádszeredai alakulatok is. Embert, állatot sehol sem kellett menteni, estére már csillapodott a víz ereje, és csökkent az elárasztott területek nagysága.

Itt is megtörténik a kárfelmérés, amelyet továbbítanak a megyei hatóságoknak, de nem tudják, számíthatnak-e kártérítésre, főleg azok, akiknek nem volt megkötött biztosítása. Kedden még a hordalék és a szemét eltakarításával foglalkoztak, de a községi tűzoltók a hodosi és szovátai kollégáiktól kaptak erősítést, hogy elkezdhessék az elárasztott kutak kiszivattyúzását is. A helyenként megrongált kerítéseket és háztartási eszközöket leszámítva nem keletkeztek jelentősebb károk – véli első látásra a polgármester. Leginkább a kövezett utcákat viselte meg az ár levonulása, de ezt néhol az aszfaltutak is megsínylették, Remetén pedig egy utca megszakadt a Nyárád mellett, néhol pedig a kertek végét kezdte ki a megduzzadt folyó. Ekkora árvizet talán csak az 1970-es években láttak a községben – összegzett a községvezető.

Medrében van a Nyárád

A hirtelen lezúduló sok eső miatt Mikházán kilépett ugyan a medréből a Nyárád, de lennebb már nem okozott problémákat. Búzaházán, Csíkfalván lassan elérte a meder felső magasságát – helyi idősek szerint negyven éve nem volt ekkora a víz szintje. Nyárádszeredánál és Backamadarason is szokatlanul magas volt a vízszint, de nem lépett ki a medréből a folyó, sem Ákosfalván, ahol Osváth Csaba polgármester úgy látja, hasznos volt támogatni a Nyárád medertakarítását az elmúlt években.

Nem zárták le a napokban a Nyárádszereda fölötti völgyzáró gát zsilipeit, amelyet azért építettek, hogy áradásokkor a víszintet szabályozza és az Alsó-Nyárádmentét megóvja. A vízszint állása magas, de lassan apadóban van murokországban – tudtuk meg Iszlai Tibor lukafalvi polgármestertől. 

A szeredai gát övezetében azonban nem kis mennyiségű hordalék, főként hulladék torlódott fel. „Így adja vissza nekünk a természet mindazt, amit mi adtunk neki” – olvashatjuk a közösségi oldalakon a képekhez fűzött megjegyzések között.