2020. június 5., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bízhatunk a mindenkori Ariadnékban. Ha kell, ha kilátástalan is a helyzet, ők megpróbálják fonni a maguk fonalát, amivel talán távol tarthatják a gonoszt, s életet menthetnek. Az ókori hősnőnek sok volt a követője, számosan ismerik, szívlelik példázatát. Mert mindig van remény. Története megannyi költőt megihletett, számtalan műalkotás témájává vált, zenei, színpadi művek elindítója. A marosvásárhelyi textilművészek az éves bemutatkozó kiállításuk nevét kölcsönözték tőle. Az Ariadnae tárlat hamar kinőtte magát, országos, majd kissé bátortalanul ugyan, de nemzetközi jelleget öltött. És az egyik leginkább várt, legnépszerűbb művészeti eseményként színesíti Marosvásárhely kulturális kínálatát. Életteli, ötletes, derűs, kísérletező, megkapóan tarka kiállításként vonzza a közönséget évről évre. 

 Hunyadi Mária: A tenger gyümölcse


Március elején a rendezvény fáradhatatlan kurátora, Nagy Dalma ismét szétküldte meghívóit az ország minden fontos művészeti központjába. A 24. Ariadnaet május 4-én szeretnék megnyitni az Art Nouveau Galériában. Amikor a tárlatot megtervezték, még senki sem gondolt a járványra. Azóta bizonytalanná vált minden. Nagy optimizmus kell ahhoz, hogy arra gondoljunk, az elképzelt napon már újra a régi szokásrend szerint élhetünk. A szervezők még nem adják fel a reményt, de ha halasztani szükséges, bizonyára találnak majd megoldást arra, hogy új munkáikat közönség elé vigyék. Újabb alkotások ugyanis biztos lesznek, máris vannak. Több textilművésznővel beszéltem, mindannyian dolgoznak, a kényszerhelyzet miatti bezártság alkotómunkával is feloldható.

Hunyadi Mária akár már most is be tudná küldeni az egyik új művét a kiállításra. Mint már annyiszor az eltelt időszakban, most is a tenger világa ihlette meg. Fényképet is készített a méreteiben nem túl nagy, de annál meglepőbb, színeiben, formájában, anyaghasználatában igen eredeti és nagy adag inventivitást mutató textíliájáról. Különös, tetszetős látvány A tenger gyümölcse, a nagy homár, jól fog mutatni majd a leendő Ariadnae XXIV. felhozatalában. További kiapadhatatlan alkotókedvet és jó munkát mindannyiuknak!