2020. augusztus 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem Provence, Mezőmadaras

A mezőmadarasi levendulamező évről évre több látogatót vonz. Bár idén elmaradt a levendulafesztivál, a látogatók hétközben is, de főleg hét végén kíváncsiak a végtelennek tűnő mezőre. Ha csak a közösségi oldalakon közzétett fotókat figyeljük, a provence-i tájat idéző varázslatban mindenki igyekszik tudatni a nagyvilággal: én is jártam a levendulásban, nekem is volt részem az élményben, a lila virágos sorok közötti sétában, beszippantani az illatot, hallgatni a méhek zsongását. 

A levendulást azonban nem pusztán a látvány kedvéért ültették, hanem a tájainkon még ritkaság-, újdonságszámba menő gazdasági vállalkozásként hozták létre. A levendulamező telepítéséről, az értékes növény felhasználásáról Borbély Bélával beszélgettünk, hiszen teljében az aratás, a  növény betakarítása. 

– Július 2-án kezdtük el a levendula aratását. Két hektárt arattunk le, aztán következik egy 60 áras parcella, majd egy másfél hektáros. Összesen tíz hektár, ami kettőnké, az enyém és a társamé. A látogatók által ismert levendulamező öthektáros, az én parcellám. Ez kétrendbéli telepítésű, három hektárt korábban, két hektárt később ültettünk. A kéthektárost valószínűleg a héten learatjuk, mert ezen hamarább kinyíltak a virágok. A háromhektáros parcella aratását későbbre hagyom, a hét végén még látogatható. Ott most van teljében a virágzás.

– Idén nem engedték, hogy a látogatók maguk szedjék a levendulacsokrot.

– Igen, mert ezelőtt két évvel nagyon megtépázták a bokrokat, ami nem tett jót az ültetvénynek. 

– Hogyan zajlik az aratás? 

– A Pro Economica Alapítvány támogatásával sikerült Görögországból aratógépet vásárolni, ezzel dolgozunk. Az aratáshoz három személy szükséges, egy, aki a traktort vezeti, és kettő a learatott levendulát a zsákokba teszi. 

– Csak a virágot vágják le?

– A levendulasoron végighaladó aratógép rövid szárral vágja le a virágokat. Tulajdonképpen megnyírjuk a bokrokat. A levendula bekerül zsákokba, majd a zsákokat a lepárlóhoz szállítjuk. Szerencsére a levendulamezőhöz közel sikerült megépíteni a lepárlót. 


– Hogyan kell elképzelni a levendula lepárlását? 

– Van egy 1200 literes nagy kazánunk, ez a gőzfejlesztő. Ezenkívül van két kétezer literes tartály, amit virággal töltünk meg, s van egy hűtő. Miután a kazánban magas hőmérsékleten létrejön a gőz, ezt átvezetjük a levendulával tele tartályba, s itt keletkezik a levendulás gőz, ami a hűtőtartályban levendulapárlatként kicsapódik. Ezt a párlatot szeparátorba vezetjük át, itt válik szét a levendulás víz a levendulaolajtól. A levendulás víz folyik az egyik csapon, az olaj a másikon. 

– Milyen arányban keletkezik levendulás víz és levendulaolaj? 

– 500 kg virágból 4,5-5 liter olajat és 70 liter levendulás vizet nyerünk ki. 

– Mindkét terméket értékesítik?

– Igen, de a levendulavizet nem teljes mennyiségben, mert abból nagyon sok lesz. Ebből hozzávetőlegesen annyit palackozunk, amennyit el tudunk adni. Sokan nem tudják, hogy a levendulavíz is nagyon értékes termék. Bőrfelületek nagyon jó fertőtlenítője, feszesítője, jól gyógyítja az égési sebeket is. Jó hatása van szőrtelenítés vagy borotválkozás után.

– Hol értékesítik az olajat, ami a levendulából nyerhető legértékesebb termék? 

– Az olajat palackozzuk, kis mennyiséget helyben értékesítünk, a többit nagy tételben próbáljuk eladni. Többnyire Bulgáriába visszük, mert ott nagyobb a kereslet iránta. A levendulaolajat a kozmetika- és a gyógyszeriparban használják leginkább. 

– Milyen áron lehet eladni az olajat? 

– A tavalyit nem adtuk el, mert nem volt jó ára. A tavalyelőtt viszont igen. Nem tudjuk, mi történt, miért nem fizették meg tavaly az árát. Aki régóta levendulatermesztéssel foglalkozik, azt állítja, hogy vannak olyan évek, amikor nincs jó ára a levendulaolajnak. Szerencsénk van, hogy ezt a terméket több évig lehet tárolni, nem kell azonnal túladni rajta. Inoxhordókban, hűvös helyen sokáig tartható. 

– Hogy az olvasóknak fogalmuk legyen, árulja el, egy hektár levendulásból mennyi olaj nyerhető ki? 

– Egy hektárnyi 3-4 éves ültetvényről tavaly 80 liter levendulaolajat nyertünk. De az olajat kilóra veszik, nem literre. És egy kilo-gramm olaj több mint egy liter. Piaci ára 100 euró volt. 

– Ha gyors számítást végzünk, kiderül, hogy jövedelmező a vállalkozás, viszont arról is kell beszélni, milyen költséggel sikerült létrehozni azt. 

– Egy hektár ültetvényre 20 ezer tő levendulát ültettünk, s egy tőért akkor 1.50 lejt fizettünk. Csak a tövek 25 ezer lejbe kerültek hektáronként. A munkadíj, a földterület nincs beleszámolva. Tudni kell, hogy két évig semmi haszon nincs, csak befektetés. Ugyanis a bokrok csak a harmadik évben érik el az optimális virágzási szintet. A levendulásba látogatók nem is sejtik, hogy a talaj-előkészítés és az ültetés pillanatától kezdve mennyi munkát fektetünk abba, hogy szép legyen az ültetvény. Nagyon sokszor kell gyomtalanítani, a sorok között kapagéppel, a virágok között kézi kapával kapálunk. Szerencsére Madarason találunk munkaerőt, vannak akik szívesen segítenek ebben – mondta Borbély Béla, aki szívvel-lélekkel dolgozik azért, hogy a madarasi levendulás esztétikai és gazdasági szempontból is felzárkózzon a hagyományokkal rendelkező termelők szintjére, s örül annak, hogy gyönyörködnek benne az emberek, értékelik a látványt és az előállított termékeket. 

Aki Mezőmadarasra látogat, levendulacsokrot, olajat, levendulavizet, levendulás zsákocskát, levendulás mézet vásárolhat. Mindez a dűlő szélén megtalálható.