2020. július 11., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagy a mellébeszélés (hogy ne egyebet írjak) a gyermeknevelési pótlék, valamint a nyugdíjak emelése kapcsán. A kormányfő hazugságnak, álhíreknek nevezte kedden azokat a híreszteléseket, melyek szerint a szeptembertől esedékes 40 százalék helyett csak 14 százalékos emelés lenne lehetséges, és magabiztosan jelentette ki: márpedig lesz emelés. Azt nem mondta, mekkora, mikortól és milyen módon, milyen feltételekkel nőhet például a gyermekpénz. Igaz, ha mondaná sem biztos, hogy komolyan tudnám venni, hiszen a régi-új miniszterelnök és kormányának miniszterei összevissza beszélnek ez ügyben. Ludovic Orban forgatókönyveket emleget, úgymint a gyermeknevelési pótlék utalványban történő kiadása, többkulcsos jövedelemadó bevezetése (mellesleg éppen a liberálisok tértek át Tăriceanu vezényletével anno az egykulcsosra, feketemunkát kifehérítendő), ám kijelentette, ezekre vonatkozóan nincsen még törvénytervezet, amiről a kormánynak döntenie kelljen. 

Az ötletek tárháza gazdag, Orban ügyvivő munkaügyi minisztere olyan országokkal példálózik, ahol az állami pótlékot vagy a szülők jövedelmi szintjéhez, vagy a családban levő gyermekek számához kötik, illetve az utalványt mint óvodai támogatást adják, vagy az újszülöttek felvigyázására, azaz a bébiszitterrel kapcsolatos kiadásra. Csakhogy a miniszter, úgy tűnik, összekeveri az állami, például iskolába járási feltételekhez kötött gyermekpótlékot a szociális, esetenkénti önkormányzati támogatással. Utalványokkal tenné hatékonyabbá „a gyermeknevelési pótlékok rendszerét”, mivel szerinte „ismert, hogy a pénz haszonélvezői nagyon sok esetben a szülők, mert van, hogy eljátékgépezik a pénzt” – jelentette ki. Azt feltételezni, hogy az utalványrendszer kizárná, hogy szeszes italt, cigarettát vagy másegyebet vásároljanak a gyermeknevelési pótlékból, azaz teljesen más kiadásokra fordítsák a gyermekpénzt, mint a gyerek nevelése, fejlesztése, nagy naivság részéről. Idevágó példa lehet az alkalmazottaknak juttatott élelmiszer-értékjegyek, amelyekkel elvileg élelmiszer vásárolható, gyakorlatilag bármilyen más termék. Mi a garancia arra, hogy a gyermekpénz-utalványokkal kizárólag a gyerek szükségleteire vásárolnak portékát? Hogy ez egy betartható szabály? Ebben az országban szinte minden jogszabályt ki lehet játszani, egyenesen kiskapukkal „jönnek ki” a törvények. 

Minekután az ügyvivő kormányfő szerint a liberálisok még nem hoztak döntést a gyermeknevelési pótlékot illetően, vagyis csak ötletelnek, és Orban munkaügyi minisztere azt mondta, nem lát más megoldást a szabályozásra, mint széles körű konzultációt, amit a megfelelő időpontban útjára indít (vajon mikor?), úgy tűnik, ez a téma is egyike lesz azoknak, amelyekről még sokáig lehet sokat, kicsiket és nagyokat hazudozni.