2020. február 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Országszerte útlezárások – kidöntött fák miatt

Apokaliptikus a helyzet, főként a hegyvidéken, a szerda estétől tomboló vihar miatt több szomszédos megyében. Országszerte fennakadások voltak a forgalomban, helyenként a forgalomkorlátozás továbbra is fennmarad. A szerdáról csütörtökre virradó éjszaka a Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság, a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársait több helyszínre riasztották az úttestre vagy járművekre dőlt fák eltávolítása miatt, nagyrészt Hargita, Kovászna, Brassó megyében, de Maros megyében is okozott kellemetlenségeket a szél.

Annak ellenére, hogy az egész megyében nem volt érezhető az a viharos erejű szél, amely az ország többi részén tombolt február 5–6-án, néhány kellemetlen esetről tudomást szereztünk. Szerdán 20.22 órakor Dédabisztra és Ratosnya között vasúti vágányra zuhant fa eltávolítása miatt riasztották a vasúti igazgatóság hibaelhárító csapatát. A Budapest–Brassó között közlekedő nemzetközi járaton 120 utas várakozott, a ratosnyai állomáson a Bukarest–Marosvásárhely szakaszon közlekedő másik vonaton pedig harminc utas várta, hogy a nagyfeszültségű vezetékek alatti vágányokról elhárítsák az akadályt, és továbbhaladhassanak. A beavatkozás 21.15 órakor különösebb gond nélkül ért véget, és a vonatok folytathatták útjukat. Ugyancsak Maros megyében, Göcs és Balavásár között 20.23 órakor az úttestre dőlt fa akadályozta egyik forgalmi sávon a közlekedést, a fát az ákosfalvi önkéntes tűzoltócsapatnak sikerült eltávolítani. 

Fotó: CNAIR 


Helyenként talajcsuszamlások miatt egy erdősávnyi fa fordult ki gyökerestől a talajból, így azokon a szakaszokon lezárták a forgalmat. 

Csütörtökön, február 6-án délelőtt még intenzíven dolgoztak Hargita megyében a DN21C úton, a Gyilkos-tó környékén, ahol rémisztő látvány volt az úttestre omlott nagy famennyiség. Szerdán 17 órakor lezárták a forgalom elől a Hargita és Neamţ megye közötti szakaszt az 5–32 km között, és csupán csütörtökön 11.30 órakor sikerült feloldani a forgalomkorlátozást.

Horia Stancu vezérigazgató a viharkárok elhárítása érdekében a helyszínre vezényelte a brassói regionális kirendeltség egységeit, amelyeket a Hargita megyei katasztrófavédők és az erdészeti igazgatóság munkatársai is segítettek. A DN13B országút Parajd–Borzont közötti szakaszát szerdán 18.30 órakor kellett lezárják az egymás után kiforduló fák miatt. Az a szakasz is le volt zárva még csütörtökön, a délelőtti órákban, mivel nagy erőkkel zajlott az úttestre fordult fenyők eltakarítása, déli 12 órakor oldották fel a korlátozást – tájékoztatott és frissítette folyamatosan az információkat a regionális útügyi igazgatóság sajtószóvivője, Elekes Róbert. Az érintett országutak közül többek között Hargita megyében, a Maroshévíz és Borszék közötti DN15-ös úton, Tusnádon, Gyergyóalfalu és Parajd között, de a Csíkszentdomokosról Balánbányára vezető megyei úton is voltak fennakadások, Homoródfürdőn és Kovászna megyében a DN11 úton. A Brassó és Prahova megye közötti DN1A országutat szerdán este 9 órától zárták le az úttestre zuhant fák miatt, ott is talajcsuszamlás okozhatta a sok fa leterítését, az első becslések szerint a Prahova megyei Cheia övezetében több mint száz fa landolt gyökerestől, földestől az úttesten. De az ország déli részén és Moldvában, Neamţ – Roman között is forgalomkorlátozás volt, Brăila megyében szerdán 22 órától zárták le a megyei és országutakon a forgalmat, többek között Bran – Cămpulung Muscel között, valamint több Argeş megyei úton.


A sárga színű viharjelzést a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtök délutánig meghosszabbították, az erős szél miatt azonban péntek estig marad érvényben a figyelmeztetés. A közutakon közlekedő járművezetőket óvatosságra intik: a sárga vagy vörös vészjelzéssel jelölt övezetekbe csak abban az esetben induljanak el, ha nem tudják elhalasztani útjukat, a téli időjárásnak megfelelő felszereltség nélkül azonban semmiképp se keljenek útnak, az időjáráshoz igazított sebességgel közlekedjenek, elindulás előtt pedig tájékozódjanak az adott útszakasz közlekedési viszonyairól.

Az országutak állapotáról bővebb felvilágosítást a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság diszpécserszolgálatától lehet kérni a 021-264-33-33; 021-9360, 0800-800-301-es telefonszámokon, tájékozódni a www.cnadnr.ro honlapon is lehet, a Dispecerat menüpontból elérhető a helyzetjelentés/Situatia Drumurilor Naţionale/, valamint a Facebook közösségi oldalon a https://www.facebook.com/cnadnr/ profilon.