2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ha nem nyilvánítják semmissé, akkor újraelemzik a tervet, időszerűsítés címén újabb előtanulmányt, majd megvalósíthatósági tanulmányt rendelnek, műszaki terv készül, műszaki tervet módosítanak, újra licitálnak, elmarad a szerződéskötés, nyomvonalat módosítanak hatvanhatszor. Így aztán lassan felnő egy generáció, amíg egy autópálya-szakasz, terelőút elkészül Erdélyben, vagy Erdélyt összeköti más régióval. Ha a romániai autópályák helyzetéről készített összegzéseket megnézzük, látható, hogy szakaszokra felaprózott, más és más kivitelezőkkel végeztetett munkálatokról van szó, már azokban az esetekben, ahol mégiscsak történik valami. Az is látható, hogy a legtöbb munkálat 2020 után fejeződik be, sőt, inkább 2023 körül, azok is, amelyek eredeti szerződésbeli határideje már réges-régen lejárt. 

Azért minket még mindig leginkább az észak-erdélyi A3-as autópálya érdekel, amely igencsak mostoha sorsra ítéltetett. Nagyváradnál, a magyar–román határátkelőnél ugyan mintegy 5 kilométeren, Bihar megye területén teljes gőzzel dolgoznak, megmutatandó (szimbolikus két téglával), hogy hamarabb befejezik a sztrádát, mint ahogy az magyar részen történik, ám onnan tovább, Kolozsvár felé semmi nem mozdul. Az EMNP nemrég közleményben jelezte és nehezményezte, hogy a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság, a CNAIR érvénytelenítette a versenytárgyalást, amelyen egy román–horvát konzorcium júliusban megnyerte a Bisztraterebes–Berettyószéplak közti szakasz építési jogát (sajtóhírek szerint a szerződést nem írták még alá), illetve a Bihar község – Bisztraterebes közötti szakasz megépítésére van nyertes kivitelező, ám ez esetben sincs szerződés. Csakúgy mint Segesvár irányába. Leghamarabb a 17,9 kilométeres, közel 80 százalékban elkészült Radnót–Maroskece szakaszt adhatják át a forgalomnak, de ezt sem idén, esetleg jövő év tavaszán.

Gazdasági elemzők szerint fájdalmasan kevés beruházás volt az idén, a szociáldemokrata kormányzás alatt. Nem volt pénz, nem volt szakértelem... mindegy, az eredmény siralmas. Az elnökválasztásra kampányoló egyik, magát esélyesnek tartó párt programjában kiemelt helyen a Marosvásárhely–Jászvásár autósztráda szerepel, az észak-erdélyi viszont nem. A jelenlegi államfő eközben a PSD-kormány által hátrahagyott „katasztrofális örökségről” beszél, arról, hogy a szociáldemokraták távozás előtt „kiürítették” az államkasszát, és nehéz lesz kifizetni a soron következő összegeket, kidolgozni a jövő évi büdzsét. Ez már előrevetíti a jövő évi szegénységet, amikor ahhoz, hogy az állami alkalmazotti béreket, szociális juttatásokat kifizessék, el kell valahonnan venni a pénzt. És honnan a legegyszerűbb? Csakis a beruházásoktól.