2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az eddigi legnagyobb számot regisztrálták szerdán: 4016 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek országos viszonylatban, az intenzív terápián levő betegek száma is magas. Több orvos is úgy véli, hogy tetőzik a második fertőzéshullám. A kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítását szeretné, a rendőrség nekifogott bírságolni (például Hunyad megyében az állomásokon, üzletekben, vonatokon razziáznak, összesen közel 25 ezer lejre büntették az embereket egy nap alatt), közintézményekben zárnak be közönségszolgálati irodákat, pénzintézetek kezdenek csak előjegyzéssel fogadni ügyfeleket. Eközben naponta felháborodott betegek beszélnek az egészségügyben tapasztalt visszásságokról. Pozitív eredménnyel jelentkezve beutalásra, órák telnek el, és nem kerül orvos, aki megvizsgálja őket, a „test and trace” típusú protokoll, vagyis a direkt kontaktok felkutatása, tesztelése inkább csak papíron történik. 

Lett volna idő felkészülni erre a – kormány által már a nyár elején annyiszor emlegetett – második fertőzéshullámra, a tömeges tesztelésre. Tiszta szerencse, hogy a kormányfőnek a szerdai kormányülésen eszébe jutott, hogy kérje a tesztelési kapacitás növelését az egészségügyi tárca vezetőjétől. Ami valóban elengedhetetlen, tekintve, hogy egyre jobban terjed a fertőzés, ha valóban hetente kötelezően tesztelni fogják a szociális intézmények, idősotthonok alkalmazottait stb. Ludovic Orban arra is figyelmeztette miniszterét, el kell kerülni, hogy a kórházak megteljenek olyan páciensekkel, akik esetében nem indokolt a beutalás, mert így kiszorulnak az ellátásból a súlyos állapotban lévő betegek. Azt is sürgette, hogy növeljék az intenzív terápiás osztályok kapacitását, valamint az átmeneti kórtermek beüzemelését, ahol azokat a pácienseket látnák el, akik nem szorulnak lélegeztetőgépre. És ami talán a legfontosabb, hogy fel kell gyorsítani a közegészségügyi igazgatóságok válaszképességét, amihez a 112-es sürgősségi segélyhívó szám tehermentesítésére van szükség. 

Persze az egészségügyi miniszter sem varázsló, aki egy csapásra előteremt teszteket, a mintavételhez szükséges egészségügyi többletszemélyzetet, laboránsok hadát, járványügyi szakemberek sokaságát. Az, hogy alternatív megoldásként a magántulajdonban levő call centereket vonják be a nagyszámú telefonhívás megválaszolásába, amint azt Ludovic Orban miniszterelnök javasolja, nem gyors és nem hatékony megoldás, hiszen a hívásközpontok személyzete nem arra volt kiképezve, hogy átvegye a 112 szerepét. 

Még mindig kapkodás és fejetlenség, átgondolatlan alternatívák… meddig lehet ezt így csinálni?