2021. szeptember 24., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megbénította a járványhelyzet a rendezvényszervező iparágat

Valósággal megbénította a rendezvényszervezésre szakosodott iparágat a koronavírus-járvány, hiszen a szükségállapot idején a bevételek gyakorlatilag nullára csökkentek, és a fertőzöttek számának alakulását látva minden bizonnyal jó ideig még tilosak lesznek a tömegrendezvények, amelyek ennek az ágazatnak a megélhetést jelentik. A szakmában dolgozók szerint sok cég nem fogja megérni a jövő évet.

Valószínűleg a legsötétebb rémálmukban sem gondolták volna az életük nagy napjáról álmodozó párok, amikor eldöntötték, hogy 2020 tavaszán–nyarán akarnak összeházasodni, hogy ez tőlük független okokból meghiúsul.

 Hasonló rémálom kellős közepén találta magát a rendezvényszervezésre szakosodott – és az utóbbi években egyre jobban virágzó – iparág is, hiszen a szükségállapot beálltakor gyakorlatilag egyik napról a másikra maradtak bevétel nélkül a rendezvényszervező cégek mellett az éttermek, a fotósok, a zenekarok, a menyasszonyiruha-kölcsönzők. Bár a szükségállapot feloldása után, a lazításokat követően megmozdult valami, azaz akad néhány keresztelő, családi esemény, szűk létszámú esküvő, legtöbb esetben ezek megszervezését megoldja a család, nem veszik igénybe erre szakosodott szakemberek segítségét, illetve az ebben az ágazatban dolgozók számára igazából a nagyobb szabású rendezvények, a több száz fős esküvők jelentik a bevételt. Ezek viszont a mai napig nem megengedettek.

A rendezvényszervezőknek a jelenlegi helyzetben tehát az új időpontok, esetleg helyszínek felkutatása lett a prioritás, a párokkal együttműködve próbálják megtalálni a legoptimálisabb megoldást. Amint kezdett világossá válni, hogy tömegrendezvények a nyár második felében sem lesznek, egyes párok, bízva a koronavírus-világjárvány csitulásában, az idei őszi szabad dátumok között kezdtek el válogatni, míg a másik tábor nem akart bizonytalanra menni, egyből 2021-re kezdte a lakodalmat újraszervezni.

     Fotó: Nagy Tibor  (archív)


Sokan nem fogják túlélni

Az elmúlt hónapokban tapasztalt kiesés olyan méretű, hogy sok cég nem fogja túlélni – véli Bereczki Enikő, a Royal Party rendezvényszervező vállalkozás képviselője, aki tizenöt éve van a szakmában. Érdeklődésünkre, hogy az előző évek nyári időszakához viszonyítva – ami ebben a szakmában csúcsszezonnak számít –, idén mekkora kieséssel számolnak, a szakember elmondta, az előző évekhez képest szerinte 100 százalékos a jövedelemkiesés.

– Tudni kell, hogy az esküvőszervezés az utóbbi 25–30 évben iparággá nőtte ki magát, amely sok embernek munkát biztosított. Így az elmúlt hónapokban tapasztalt bevételkiesés számos háttérszolgáltatót, termelőt és kereskedőt is hátrányosan érint, mindazokat, akik ellátták termékeikkel az esküvő- és rendezvény-ipart. Hogy mekkora a kiesés, sajnos azt mondhatom: olyan nagy, hogy nagyon sok cég nem fogja túlélni.

A cégemnek négy nagy vendéglővel van szerződése a megyében, és bizony hetente nyolc, és amikor pénteken is volt esküvő, még több rendezvényt szerveztünk meg. Nemcsak esküvő vagy más rendezvények szervezésével foglalkoztunk, hanem terem- és virágdíszítéssel, kellékek kölcsönzésével, tehát nagyon komplex feladatokat látunk el. Ebben az időszakban mindenki nehézségekkel küzd, volt, akinek sikerült valamelyest átprofilálódni, vannak, akik más munkát kerestek. Nem szeretnék pesszimista lenni, de mivel nem látni az alagút végén a fényt, és egyelőre semmi pozitív előrejelzés nincs, sajnos a mi helyzetünk csak rosszabb lesz. Akik csak ebből éltek, és ez volt a munkahelyük, azoknak váltani kell. Jómagam is erre tettem fel mindent, de amíg ez a helyzet nem stabilizálodik, addig más munkából kell pótoljam a kiesést – mutatott rá a rendezvényszervező.

Kérdésünkre, hogy miként viszonyulnak az érintett párok a kialakult helyzethez, átteszik-e egy későbbi, esetleg jövő évi időpontra a nagy eseményt, vagy inkább megtartják szűk családi körben, betartva a járványügyi korlátozásokat, Bereczki Enikő kifejtette: nem egyformán viszonyulnak a helyzethez. Vannak, akik áttették jövőre az időpontot, voltak, akik reménykedtek az idei őszi lakodalomban, de sajnos azokat is halasztani kell.

– Mint mondtam, nem akarok pesszimista lenni, de ha hat hónap után is még mindig nő a megbetegedések száma, akkor azon gondolkodom, hogyan tovább, mi lesz a következő hat hónap múlva, hiszen akkor már nagy erőkkel szervezni kellene a 2021-re kitűzött lakodalmakat. Ez az a kérdés, ami minket foglalkoztat – fűzte hozzá. Mint mondta, a korlátozások részleges feloldását követően nagyon keveset mozdultak elő a dolgok a rendezvények szervezése terén, azt tapasztalják, hogy talán megfontoltabbak az emberek, jobban meggondolják, hogy mire költenek, és csak a minimális dolgokat rendelik meg.


A jelenlegi helyzet a jövő évre is rányomja a bélyegét

Szigeti Szenner Szilárd fotós úgy véli, a jelenlegi helyzet nemcsak az idei, hanem a jövő évre is rányomja a bélyegét, ugyanis azokat a rendezvényeket – elsősorban az esküvőket –, amelyekre idénre leszerződtek, át kell ütemezni. Mint mondta, a párok mindenképpen szeretnék életük nagy napját megtartani népes vendégsereggel, ahogyan azt eredetileg tervezték, és erre keresik az alternatívákat. Nem könnyű feladat, hiszen úgy kell időpontot keresni jövőre – a már eleve jövő évre szóló foglalásokhoz igazodva –, hogy akkor a teljes stáb, az étterem, zenész, fotós szabad legyen. Sokan első lépésben foglaltak egy későbbi, őszi időpontot, ellenben – mivel úgy néz ki, ősszel sem kerülhet sor nagyobb szabású eseményekre –, ezek jövő évre tevődnek át, és újabb logisztikai feladat ezt úgy kivitelezni, hogy az mindenkinek megfelelő legyen. Emiatt előfordulhat, hogy jövőben ki fog tolódni az idény akár késő őszig. Szilárd elismerte, szerencséjére a rendezvényfotózás mellett operatőrként dolgozik, illetve reklámanyagokkal is foglalkozik, viszont sok kollégája, aki rendezvényfotózásra szakosodott, és normál körülmények között tavasztól október közepéig be volt táblázva, hetente akár két esküvőt, szombaton és vasárnap is vállalt, hatalmas kieséssel számolt. 


Inkább csökkentették a vendégek számát, de megünnepelték a nagy napot

Az utóbbi években egyre több ifjú pár, valamint kisgyerekes család választotta esküvőjük, illetve gyermekük keresztelőjének a helyszínéül a marosugrai Haller-kastélyt, annak elegáns, egyedi hangulatú termei és csodás kastélyparkja miatt. A vendéglátóegység részeként üzemelő wellnessközpont pedig igen népszerű volt a születésnapokat, gyerekzsúrokat szervező családok körében. A wellnessközpont március óta zárva van, a kastély udvarán azonban június óta a kisebb létszámú rendezvényeket meg tudják tartani. Fóris Réka, a kastélyszállót működtető kft. igazgatója érdeklődésünkre elmondta, több mint tíz esküvőt kellett átütemezniük a járványhelyzet okozta korlátozások miatt, egyes párokkal már le is szögeztek egy jövő évi időpontot, másokkal pedig egyelőre függőben van a pontos dátum. Június elejétől, amikor az előírások lehetővé tették a kisebb létszámú rendezvények megszervezését, valamelyest beindult az élet a Haller-kastély háza táján is, keresztelőket tartottak szabadtéren, illetve akadtak párok, akik a százszemélyes esküvőjüket ötvenfősre csökkentették – ennyi ugyanis a szabadtéri rendezvény esetében megengedett maximális létszám –, mivel nem szerették volna tovább halasztani az eseményt. A szabadtéri rendezvények azonban fejtörést okoznak, hiszen időjárásfüggőek, és ha véletlenül esik az eső aznap, több mint húsz vendéget nem engedhetnek be a benti termekbe – tette szóvá Fóris Réka, aki hangsúlyozta: örül annak, hogy a nehézségek ellenére senkit sem kellett elbocsátaniuk a személyzet tagjai közül, és jövőre tervezik egy méretesebb kinti terasz kialakítását arra az esetre, ha a járványhelyzet alakulása továbbra sem teszi majd lehetővé a beltéri rendezvények megszervezését.


Jövőben szenzonban a hétvégék nagy része már foglalt

A szolgáltatók, akikkel szerződésük volt a június közepére tervezett esküvőjükre, rendkívül együttműködők voltak, a fotóstól a rendezvényterem működtetőjéig, a zenészig és a ruhakölcsönzőig – árulta el lapunknak egy neve elhallgatását kérő fiatal nő. Mint mondta, amikor a járvány kitört, reménykedtek abban, hogy júniusig helyreállnak a dolgok, és meg tudják tartani a közel kétszáz fősre tervezett lakodalmat, azonban amint telt az idő, világossá vált számukra, hogy ennek az esélye gyakorlatilag a nullához közeledik. Amiatt is aggódtak, hogy elvész az előleg, amit például a vendéglőnek, vagy a zenészeknek kifizettek, viszont az egyes szolgáltatók rendkívül rugalmasan kezelték a helyzetet, mindenféle pluszköltség nélkül igyekeztek új időpontokat felajánlani. A fiatal pár végül néhány héttel ezelőtt szűk családi körben megtartotta a polgári esküvőt, és úgy tervezi, hogy jövőben a távolabbi rokonokkal, barátokkal is megünneplik az eseményt. A gond az, hogy az étteremben már jövő évre is rengeteg dátum foglalt, nagyon nehéz újra összeegyeztetni az időpontot úgy, hogy az étterem szabad legyen, illetve a fotós, a zenészek mind ráérjenek, hiszen rengeteg szerződésük van már a jövő évre. Közölték velük, hogy vegyék fontolóra azt a lehetőséget is, hogy esetleg csütörtöki vagy pénteki időpontra időzítsék az esküvőt.