2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mint ismert, Marius Paşcan parlamenti képviselő újabb jogi támadás indítását jelentette be a marosvásárhelyi katolikus középiskola megalakítása kapcsán. Erre a lépésre reagáltak az alábbi állásfoglalások.

Novák Csaba Zoltán szenátor: – Marius Paşcan újabb minősíthetetlen lépéssel folytatja a kútmérgezést a román–magyar kapcsolatokban: hasonszőrű politikai barátjával, a notórius feljelentő Dan Tanasăval karöltve újabb támadást intézett az amúgy is meghurcolt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum ellen.

Nem kétséges, hogy Marius Paşcan érdemleges politikai tevékenység hiányában magyarellenes cselekményekkel próbálja legitimálni saját létét a román politikában, és ennek érdekében nem átall gátlástalanul belegázolni a nemzetiségek közötti együtt-élés legelemibb szabályaiba, az iskola diákjainak, tanárainak és szülői közösségének életébe. Marius Paşcan kórképe a mai lezüllött erkölcsű román politikának: lépésével egyértelműen a régi PRM szellemiségét idézi, ebből profitál politikailag és szít gyűlölködést románok és magyarok között. Teszi mindezt annak árán is, hogy ezáltal saját nemzetének is árt, hiszen 2018 nyarán ugyanazzal az – egyébként teljesen törvényes – eljárással a minisztérium két iskolát hozott létre: a marosvásárhelyi római katolikus líceumot és a temesvári ortodox líceumot.

A katolikus iskola ellen indított támadás példája annak, hogy miként próbálják meg egyes csoportok, intézmények módszeresen, az értelmezhető törvényeket kihasználva lerombolni azt, amit építettünk, és megbontani a közösségünket. Ebben sajnos élen jár a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal is. Üzenem, hogy harcolni fogunk, kiállunk az igazunkért, és nem engedjük az iskolát!

Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei  szervezetének  elnöke: – A Marius Paşcan-féle nacionalista politikai kalandorokra nincs szüksége sem a magyar, sem a román közösségnek.

Marius Paşcan újabb magyarellenes akcióval mérgezi a magyar és román közösség közötti kapcsolatot. Sajnálatos, de nem meglepő, hogy a két gyűlölködő nacionalista, Marius Paşcan és Dan Tanasă egymásra találtak, és közös erővel próbálnak újabb akadályt gördíteni a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum működése elé. Még szomorúbb, hogy az általuk indított perbe az Unirea líceum közössége is belépett, abba a perbe, amely az RMDSZ Maros megyei szervezete szerint kizárólag a marosvásárhelyi nacionalista közbeszéd fenntartását szolgálja.

Marius Paşcan a kisstílű, de annál nacionalistább, gyűlölködő román politikus archetípusa. Az ilyen politikusokról az elmúlt három évtized demokráciájában kivétel nélkül bebizonyosodott, hogy pályafutásuk során érdemi és építő jellegű munkát nem voltak képesek végezni, a gyűlöletkeltés, a feszültség szítása pedig ennek leplezését szolgálta. Nincs ez másként ebben az esetben sem. „Dan Tanasă és Marius Paşcan nemcsak megtalálták, de jellemükben meg is érdemlik egymást! Utóbbinak parlamenti képviselőként azonban meglenne a lehetősége arra, hogy a politikában nagyobbat alkosson, mint amit a költészetben alkotott, de egyelőre ezzel a lehetőséggel sem tud élni. Sajnos a Maros Megyei Tanács munkaközösségében is csak a vádaskodásáról és gáncsoskodásáról ismerhetjük, parlamenti képviselői közreműködését nem volt alkalmunk megtapasztalni” – emelte ki Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ elnöke.

Péter Ferenc szerint a marosvásárhelyieken múlik, hogy a város elmúlt két évtizedét meghatározó nacionalista vezetőkkel együtt Marius Paşcantól is megszabaduljon az itteni közösség. „A manapság hangos Maros megyei nacionalista politikusokban az a közös, hogy mindannyian Dorin Florea polgármester közelségében váltak Marosvásárhely közszereplőivé, s ugyanúgy a letűnt XX. századi elmaradt gondolkodást jelenítik meg, mint a mesterük. Egyetlen megoldás van erre a helyzetre, ha ezeket a politikai kalandorokat és szélkakasokat úgy zavarja el a vásárhelyi román közösség, ahogy Gheorghe Funart zavarta el a jobb sorsra vágyó Kolozsvár népe” – hangsúlyozta a Maros megyei RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének meggyőződése, hogy a tanügyi törvény módosításai és az oktatási minisztérium döntése kiállják majd a próbát, és a fizetett gyűlölködők ebben az ügyben alulmaradnak. Addig viszont a mi dolgunk az, hogy továbbra is kiálljunk a katolikus iskola ügye, valamint az ide tartozó oktatói, szülői és diákközösség mellett.