2022. december 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ha lehet angol nyelvű főtanszéket létrehozni

a MOGYE multikulturális egyetemen a törvény értelmében, akkor nem lehet akadálya a magyar főtanszék vagy akár külön dékáni hivatallal rendelkező magyar kar megalakításának sem. 

Ezért üdvözlöm a MOGYE-ügy kimozdulását a holtpontról az angol főtanszék megszavazásával, és remélhetőleg minél hamarabbi kialakításával is.

A magyar tanári kar kivonulása és a politikai következetes kiállás a törvényben foglaltak és a minket megillető jogok betartásáért elindított egy olyan folyamatot, mely összefogással megoldást hozhat a MOGYE-ügyben.

A Palade névválasztás dicséretes, hiszen egy világhírű, Nobel-díjas, román származású tudósról van szó, ami megtisztelő lehet bármely egyetemnek még akkor is, ha nincsen marosvásárhelyi kötődése. 

Ugyanakkor a MOGYE elnevezésének kinyilvánítása kötelezően nyitja meg a lehetőséget számunkra is, hogy névadásban gondolkozzunk, és a Palade név mellé méltán javasolhatjuk mi, magyarok, egymás fenntartására és egyetemünk hírnevének öregbítésére is a Miskolczy Dezső nevét.

Urológus főorvosként, Marosvásárhely RMDSZ-es képviselőjeként, valamikori egyetemi oktatóként és diákszövetségi elnökként is úgy gondolom, hogy a főtanszék és a bennünket is megillető névadás olyan minimumok, amiktől egy tapodtat sem hátrálunk. 

Dr. Vass Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke
Kapcsolódó cikkek:

Leonard Azamfirei harmadszor is rektor

2020-03-04 16:15:30 // Bodolai Gyöngyi

Előrelátó szervezés, biztos győzelem

George Emil Palade névre keresztelték a MOGYE-t

2019-06-14 15:49:49 // -

A kormány szentesítette a MOGYE vezetőségének magyarellenes törekvéseit

Újra a fegyelmi bizottság előtt

2019-05-14 16:48:57 // Bodolai Gyöngyi

A kötelező „szellemi egyenruhát” kérik számon a MOGYE oktatóitól