2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mezőgazdasági támogatások 2021-ben

Három de minimis és egy állami támogatásra számíthatnak idén a mezőgazdasági termelők az állami költségvetésből. A paradicsomtermesztés támogatásának programját négy másik intézkedéssel helyettesítik, így a mezőgazdasági termelők és a méhészek az idén is számíthatnak pénztámogatásra.

„Az év végén meghosszabbítottuk a gázolaj-támogatási intézkedést 2023 végéig, folytatjuk a fokhagymaprogramot, mint ismeretes, a két hagyományos sertésfajta, a báznai és a mangalica esetében is folytatjuk, ugyanakkor a továbbiakban is zajlik a de minimis támogatási rendszer a méhészkedők számára” – jelentette ki Adrian Oros miniszter. A nyilatkozat szerint a három támogatási intézkedés, amennyiben a tavalyi formában tartják fenn, a következőket jelenti: 

• Állami támogatás a mezőgazdaságban használt gázolaj jövedéki adójának visszatérítéséhez. Tavalyi összeg: 1,5258 lej/liter;

• De minimis támogatás a fokhagyma termesztésében. A támogatás maximális összege: 3.000 euró hektáronként;

• De minimis támogatás a báznai és a mangalica sertések neveléséhez. A támogatás összege: 1.200 euró kocánként;

• De minimis támogatás a méhészek számára. A tavaly folyósított támogatás összege: méhcsaládonként 25 lej.

A meghirdetett de minimis támogatáshoz a Földművelésügyi Minisztériumnak közzé kell tennie a kormányhatározatokat, beleértve a támogatási intézkedések felső határát és a támogathatósági feltételeket, továbbá az új pályázati határidőket. Mindhárom állami támogatást a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon keresztül vezénylik le. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)