2024. august 13., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Alaposan megkarcsúsított költségvetés

A marosvásárhelyi tanács múlt héten jóváhagyta az idei költségvetést, ami a tavalyinál „karcsúbb”. Eszerint az önkormányzat kicsivel több mint 295 millió lejből gazdálkodhat, ami a tavalyinál 23 százalékkal kevesebb. 

A marosvásárhelyi tanács múlt héten jóváhagyta az idei költségvetést, ami a tavalyinál „karcsúbb”. Eszerint az önkormányzat kicsivel több mint 295 millió lejből gazdálkodhat, ami a tavalyinál 23 százalékkal kevesebb. Mire jut a pénzből, és mire nem? – erről beszélgettünk Kali Istvánnal, a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető alelnökével. 
Összehasonlítva a tavalyival, illetve az elmúlt évekbeli büdzsével, Kali István szerint az idei az elmúlt 10 év legkisebb költségvetése. 
– Ennek több oka is van. A költségvetés szétosztható része a különböző befizetett adókból tevődik össze. Ilyen az ingatlanadó, a jövedelemadó. Egyrészt a marosvásárhelyi RMDSZ elnöksége világosan bejelentette, hogy nem támogatja az ingatlanadó növelését. Romániában 16%-os jövedelemadó helyett mindössze 10%-ot fognak fizetni az érintettek 2018-tól. Ebből mindössze 71% marad a helyi költségvetésnek. A kampányban folyamatosan hangoztattuk, hogy nincs ez jól. Az RMDSZ parlamenti képviselői törvénytervezettel próbálták ezt a részarányt 100%-ra növelni, hiszen jogos felvetésünk és jogos elvárása a közösségünknek, hogy a befizetett adólejek helyben maradjanak. A kormánykoalíció a kezdeményezésünket leszavazta. Elmondásuk szerint sajnos néhány liberális honatya is hezitált. Ennyi van, ennyiből kellett a mi vásárhelyi közösségünknek lehetőséget teremteni. 
– Eléggé hosszú vita után sikerült megszavazni a tervezetet. A vita a plénumban egyrészt jó, mert a közvélemény is tudomást szerez a tanácsosok által képviselt álláspontról, ugyanakkor azt is jelzi, hogy a szakbizottságokban bizonyos kérdésekben nem tudtak közös nevezőre jutni, pedig a munka oroszlánrésze ott zajlik. Ennyire eltérőek a vélemények? 
– A politikában a vita mindig hasznos, hiszen az érvek ütköztetése a legjobb megoldáshoz vezet, ami a város lakosságának jó. Ellenben fontos kihangsúlyoznom, hogy ez csak a konstruktív vitára igaz. A költségvetés esetében is, mint minden más határozat esetében, az érdemi munka és a vita túlnyomó többsége nem a plénumban, hanem a szakbizottságokban és politikai egyeztetések révén zajlik. Sőt, az RMDSZ Marosvásárhelyen úgy gondolja, hogy a jó projekteket folytatni kell évről évre. Például a Forgatag támogatását évekre átnyúlóan szeretnénk támogatni, és büszkék vagyunk, hogy a mi mandátumunkban, a mi munkánk eredményeképpen történt ez meg legelső alkalommal a tavaly. De jó példa az is, hogy a diákok megkeresésére, az RMDSZ munkájának köszönhetően a tavaly mintegy félmilliós támogatást adhattunk a jól tanuló diákoknak. Ezeket a projekteket az idei költségvetésbe is sikerült bevinni. Ezt nem illik más pártnak helyettünk „feltalálni, mint a spanyolviaszt” az idén! Nagyon kevés eset van, amikor a jogos politikai egyeztetések felett érdemi változásról döntenek a plénumban. Való igaz, hogy ez a tavaly megtörtént, ugyanis az RMDSZ tanácsosaival ellentétben a POL tanácsosai néhány, a városvezetéstől utolsó percen kikunyerált költségvetési tételért – velünk ellentétben – bementek a gyűlésterembe, és a plénumban megszavazták a 2017-es költségvetést. Ilyen körülmények között – a tavalyi szavazással ellentétben – az idén az RMDSZ nem a POL, hanem a másik két párt támogatására számíthatott. 
– Az egyik jelentős, a testület által jóváhagyott beruházásra (a főtéri mélygarázs építése) szánt bankkölcsön felvételét tartalmazó tervezetet elhalasztották. Honnan lesz rá pénz, és nem is kevés (33 millió lej)? 
– A mélygarázs elkészítése nem a szívünk csücske. Számtalan aggályt fogalmaztunk meg. Az is tény, hogy erről 2011-ben döntöttek, most csak elővették ezt a projektet. Számunkra az a fontos, hogy a központ arculata, jellege, építészeti öröksége megmaradjon, ne változzon. Emellett utolsó percig kitartunk. Parkoló kell a központban, de nem mindenáron. A költségtételei most lettek elfogadva, és ez egy tetemes összeg. Ha csupán azt a tényt nézzük, hogy egyetlen parkolóhely kb. annyiba kerül, mint egy gyengébb garzonlakás, akkor borzasztóan soknak tűnik. Azonban, ha utánaszámolunk, kiderül, hogy ez egy 10 év alatt megtérülő beruházás, és mint ilyen, már nem tűnik megvalósíthatatlannak, akár költséghatékonynak is nevezhető. Ami a költségek előteremtését illeti, az elhalasztás sajnos nem azt jelenti, hogy van lehetőség más forrásból fedezni a költségeket. Valószínűleg a következő tanácsülések napirendjére visszatér ez a határozattervezet, miszerint banki hitelből szeretné a polgármesteri hivatal megvalósítani a mélygarázst. Mi ellenzékben vagyunk, konstruktívan állunk hozzá, de inkább szkeptikusan kezeljük a témát. 
– A költségvetés-tervezet kidolgozásakor az RMDSZ mit tartott prioritásoknak? 
– A költségvetés összeállítása előtt az RMDSZ kérte az egyházakat és a civil szervezeteket, illetve intézményeket, hogy azokat a projektjeiket, amelyekre a költségvetésből szeretnének finanszírozást kapni, ismertessék velünk, hogy beépíthessük a tervezetbe. 92 civil szervezet, egyház, illetve intézmény juttatta el a projektjeit. Erre alapozhattak az önkormányzati képviselőink a bizottsági munkák során. 13 egyházi infrastruktúra-fejlesztés, illetve 20 nagyobb civil projekt normatív támogatásként van beépítve a költségvetésbe, a kisebb célközönséget megszólító projektek pályázati úton válnak finanszírozhatóvá. Ezeket is támogatni fogjuk március és április folyamán, és a sor nyitott mindenki számára. Szintén kiemelt fontossággal kezeltük, hogy a Bethlen Gábor-szobor megöntésének és felállításának költségei is kerüljenek be a költségvetésbe. A város sportéletében uralkodó áldatlan állapotot is orvosolni kell. Az utánpótlás nevelésére is támogatásokat kell fordítani. Az RMDSZ-frakció kezdeményezésére a tanács elfogadott egy városi sportklub megalapításáról szóló határozatot. Emlékeztetnék, hogy ezt a városban működő számos sportklub vezetője is a legalkalmasabb megoldásnak találta, és üdvözölte az RMDSZ kezdeményezését. A költségvetés ennek a klubnak a megalakulásához is hozzájárul, illetve a sportinfrastruktúra fejlesztését is lehetővé teszi. Mindezen kívül számos olyan infrastruktúra-fejlesztési projekt van a költségvetésben, amelyek a város lakosságát szolgálják, etnikumtól függetlenül. Utak javítása, iskolák feljavítása és felszerelése, és nem utolsósorban a Maros-híd javítási költségei mellett a közszállítás teljes körű újragondolását is szavatolja az idei költségvetés. 
– Elég nagy port vert fel a tanácsülést követően a diákoknak szánt ösztöndíjakat, támogatásokat tartalmazó tervezet elfogadása. Erre vonatkozóan mind az RMDSZ, mind a POL benyújtotta a maga tervezetét, az eltérő álláspont a szociális alapon történő juttatásokra vonatkozott. Illetve azt jelezte a POL, hogy az RMDSZ tervezete a 30 napos jogvita lejárta előtt került napirendre, ami miatt a prefektúra nagy valószínűséggel elutasítja. Ez komoly időveszteség lehet. Nem lett volna célszerűbb egyeztetni a két – ugyanazt célzó – tervezetet? Rászoruló, nehéz sorsú, beteg gyerekek megsegítése a tét. 
– Erre már előbb is céloztam. Tájékoztattuk a közvéleményt, hogy a tavalyi ösztöndíjprojektünket idén is fenntartjuk. Erre ráépülni egy másik pártnak tisztességtelen. Sajnálattal tapasztaljuk ezt a gyakorlatukat. Ha bárki megtámadja, újra benyújtjuk és megszavazzuk. Sőt, kiegészítettük érdemösztöndíjjal, országos vagy nemzetközi tantárgy-, sport- vagy kulturális versenyeken dobogós helyezést elnyerő diákok számára adható érdemösztöndíjjal, melynek értéke havi 500 lej. Az RMDSZ nem támogatja és nem is fogja támogatni az olyan kezdeményezést, amely révén mindenki szociális ösztöndíjhoz juthat szinte alanyi jogon. A POL részéről ez egy populista politikai lépés, mely felett a jó szándékot nem kérdőjelezzük meg. Annál inkább a hasznosságát. A tavalyi projektünk kiegészítéseként ugyancsak sajtótájékoztatón jelentette be dr. Vass Levente, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke, egészségügyi szakpolitikus, egészségügyi-szociális alap létrehozását szorgalmazó határozattervezetünket, melyről szakmai szervezetek vezetőivel, valamint politikailag is egyeztettünk, és a márciusi tanácsülésen meg is fogjuk szavazni. A polgármesteri hivatal weboldalán elérhető a határozattervezetünk, melynek értelmében 250 lejjel fogjuk havonta támogatni a beteg és rászoruló gyerekeket, ezzel is segítve a szülők áldozatos munkáját. Elképzelésünk szerint az így létrehozott alaphoz olyan gyerekek is adhatnának le kérvényt, akik baleset folytán ideiglenesen kórházi ellátásra szorulnak, vagy árván maradnak. 
– Néhány fontos beruházásra, kulturális, sportprojektre jelentős összegeket szavazott meg a tanács. Mire mennyi pénz jut? Néhányat a fontosabb tételek közül említsen meg. 
– A teljesség igénye nélkül kiemelhetem a következő költségeket: iskolák épületeinek felújítására és felszerelésére 4,64 millió lejt, iskolák orvosi és fogorvosi rendelőinek felszerelésére 400.000 lejt, az állatkert fejlesztésére 1,41 millió lejt, atlétikai központ kialakítására 2 millió lejt, a Székely vértanúk emlékművének, illetve a parknak a rendbetételére 210.000 lejt, a  Bethlen Gábor-szobor megöntésére és felállítására 150.000 lejt + 850.000 lejt irányoztunk elő (fizetési kötelezettségvállalás), a Bodor Péter-kút elkészítésére 150.000 lejt, az úthálózat feljavítására 5,5 millió lejt + 186,28 millió lejt, új autóbuszok lízingelésére 3 évre 500.000 lejt + 50,5 millió lejt, a Maros-híd felújítására: 100.000 lejt + 22,38 millió lejt. A teljes költségvetés a polgármesteri hivatal weboldalán tanulmányozható. 
– Jelenleg mekkora az eladósodási aránya az önkormányzatnak, és előirányozták-e újabb bankkölcsön felvételét (a mélygarázs építéséhez szükséges összegen kívül)? 
– A költségvetésből az olvasható ki, hogy a város évente 15 millió lejt költ az eddigi kölcsönök törlesztésére és ezen felül még 3 milliót kamatokra. Ez a 295 millió lejes idei éves költségvetésük 6,1%-át jelenti első olvasásra. Újabb kölcsönök esetleges felvételénél további információkat fogunk igényelni, és tanácsosaink csak ezeknek az információknak az ismeretében fognak erről szavazni. 
– Hogyan jellemezné a költségvetést? Elmondható, hogy hosszabb távú fejlesztéseket is figyelembe vesz? Vagy csak „tűzoltásra” lesz alkalmas? 
– Habár konstruktív módon viselkedünk, nem rejtjük véka alá, hogy nem drukkolunk ennek a városvezetésnek. Sajnáljuk azonban az önkormányzatainkat és ezzel együtt a marosvásárhelyi, Maros megyei önkormányzatot is, hogy kevesebb pénzből gazdálkodhatnak. Fontosnak tartjuk, hogy a megszavazott tételek kifizetésre kerüljenek, és ne történhessen meg az, hogy a megígért és elszámolt költségtételek kifizetése késlekedik. Az idei büdzsé egy elég karcsú költségvetés, a nagyobb fejlesztések csak az előirányzott összegek kategóriában vannak, amelyekre többnyire akkor lesz keret, ha lesz költségvetés-kiegészítés. Ellenben kiolvashatók belőle nagyobb projektek is, amelyeket uniós pályázatokból, illetve romániai alapokból finanszíroznak majd, és a város csak az önrészt biztosítja. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató