2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy felmérés szerint a romániai lakosok kétharmadát az alacsony árak sokkal jobban érdeklik, mint a demokrácia helyzete. A megkérdezettek fele azt mondja, hogy a szomszédban zajló háború nem ijeszti meg, az viszont igen, hogy emiatt csökkent az életszínvonal, és a helyzet tovább romlik. A megkérdezettek mindössze 29%-a gondolja úgy, hogy nem okoz gondot az energiaárak növekedése, 69% azonban nincs felkészülve rá. Az élelmiszerárak növekedése már sokkal aggasztóbb számukra. A felmérésben az egyik kérdés a demokratikus értékekre – szabadság, demokrácia – vonatkozott. Az emberek 62 százalékának ez nem prioritás.

Erre is oda kellene figyelniük a politikusoknak. A minap Constantin Bălăceanu Stolnici akadémikus egy interjúban úgy jellemezte a hazai politikai osztályt, hogy hiányos az erkölcsi nevelése, ezért foglalkoznak a saját egyéni problémáikkal, és nem törődnek az emberekkel. Azonban reméli, hogy a jövőben pozitív irányba fognak változni a dolgok. Az akadémikus szerint ez nem csupán romániai jelenség, hanem globális probléma. Amíg pedig ez a probléma létezik, nem beszélhetünk reális demokráciáról.

Hogy is beszélhetnénk, hiszen a politikusok állandó választási kampányban vannak. Nemcsak a parlamenti pártok, hanem azok is, amelyek gomba módra jelennek meg a választások idején. 

Ezekben az a közös, hogy nem elvek, doktrínák mentén, nem a közjó érdekében születnek, hanem kizáróg az „alapítók” érdekeit szolgálják.

Egy rövid leltár az ismertebb politikusokról, akik sértődöttségükben hagyták faképnél saját pártjukat, s alakítottak új formációt. Például L. Orban, aki, miután elveszítette a miniszterelnöki széket, a pártelnökséget, a képviselőház elnöki funkcióját, létrehozta a Jobboldal Erejét, amivel régi pártját próbálja megtorpedózni. 

Egy másik volt pártelnök, L. Dragnea állítólag megalakította a Szövetség a Hazáért Pártot „szenvedésből, könnyekből” és „abból a reményből, hogy még meg lehet menteni Romániát”. 

Nem hagyhatjuk ki az AUR-ból kiebrudalt Diana Şoşoacăt és az általa létrehozott S.O.S. Románia pártot, illetve a másik volt kormányfőt és pártelnököt, Dacian Cioloşt legújabb pártjával, a Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) nevűvel vagy a szintén exkormányfőt, Viorica Dăncilăt, aki a Emberek, Együtt (NOI) pártot alapította. 

A sor itt természetesen nem ér véget.

Kíváncsian várjuk, mit tudnak felmutatni a választásokon. A cél közös: közelebb kerülni a húsosfazékhoz. 

Ilyen körülmények között csoda, hogy az embereket jobban érdekli a drágulás, mint a demokrácia?