2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szent István király ünnepére hangolódva a hét végén Ákosfalván kerül sor a tizenkilencedik községi napok rendezvényére. 

Az eddigieknél változatosabb programot ígérő szervezők már hétfőn nekiláttak a tényleges előkészületeknek, az események fő helyszínének számító sport- és szabadidőközpont berendezésének, felállították a hatalmas rendezvénysátort, amely még a játszóteret is tető alá vonta, igyekeznek mindennek és mindenkinek helyet találni, és ígérik, hogy a terület sarkában folyó építkezés nem fogja zavarni az esemény menetét.

Megkeresésünkre Osváth Csaba polgármester elmondta: tudatában vannak, hogy Szent István napja körül nehéz rendezvényt szervezni, mert sok helyen ünnepelnek ilyenkor, idén hosszú hétvége is lesz a közszférában, de bíznak abban, hogy az időjárás kedvező lesz, és a jó program sokakat csábít majd a hét végére a községbe. Velük ünnepelnek a külföldi barátok, tizenegy testvértelepülés küldöttsége érkezik Magyarországról, Felvidékről és Belgiumból, illetve a Konstanca megyei Ojtuz településről, ahol ma is magyar csángók élnek. A rendezvényre egy közel 25 ezer eurós európai pályázatot nyertek, de a helyi tanács és további támogatók is gondoskodnak az anyagi háttér előteremtéséről.

A rendezvénysorozatot pénteken 18 órakor nyitják meg a polgármesteri hivatal előtti téren, ahol fúvószenekar, lovasok és népviseletbe öltözött gyerekek vonulnak fel. Ez alkalomból szó esik a község fejlesztési programjairól, sikerekről és sikertelenségekről, köszöntik az ötven éve egy párt alkotó házastársakat és a századik életévét betöltött Szabados Annát is. Ugyanakkor emlékplakettet és elismerő oklevelet nyújtanak át Farkas Eleknek, Krizsán Istvánnak, Fábián Andrásnak, Jakab Csabának és André Mónikának. Ezt követően átvonulnak a szabadidőközpontba, ahol kiállítás nyílik az önkormányzat által meghirdetett fotópályázatra beérkezett munkákból, továbbá Kentelki Gábor és Demeter Magdaléna festményeiből, Orbán Irén faliszőnyegeiből és Ferenczy Adél levendulatermékeiből. Szombaton és vasárnap kulturális programok (néptánc, nóta, operett, zenekarok), sportrendezvények, lovas és szabadfogású birkózó bemutatók zajlanak, találkoznak a térség önkéntes tűzoltói, a község falvai, a testvértelepülések pedig családbarát sütés-főzést, igazi ízkavalkádot ígérnek. Szombaton 11 órától az ákosfalvi katolikus templomban Szent István-napi búcsús szentmisét tartanak. Mindhárom este szabadtéri koncertekre is várják a nézőket a színpad elé.

Az ákosfalvi községi napok elmaradhatatlan része és egyik fénypontja a vasárnap esti Marosszék Szépe szépségverseny, amelyet idén hatodik alkalommal tartanak meg. A magukat megméretni kívánó lányok, hölgyek augusztus 1-jéig jelentkezhettek, a tizenhárom személyből tíz állhat közönség elé, ők Marosvásárhelyről, Erdőszentgyörgyről, Ákosfalváról, Harasztkerékről, Nyárádszeredából, Jeddről és Fintaházáról érkeztek – tudtuk meg Tóth Zsuzsannától, akit a községbeli György Renáta Tünde is segít a munkájában, hiszen nagy a tapasztalata ezen a téren, számos hasonló versenyen szerepelt. A héten a kiválasztott lányok intenzív próbákon vesznek részt, tanulják a koreográfiát, színpadi mozgást, de az önbizalmukat is erősíti a két hölgy, mert vasárnap nappali, estélyi és fürdőruhában kell felvonulniuk a közönség előtt. Mindannyiukat – az önkormányzat és a támogatók jóvoltából – értékes díjak, ajándékok várják majd, és természetesen választanak szépségkirálynőt, első és második udvarhölgyet, Miss Bikinit és közönségdíjat is átnyújtanak. A megmérettetésre jelentkező lányok fényképe az önkormányzat közösségi oldalán tekinthető meg, kedd reggeltől vasárnap déli 12 óráig lehet kedvelést küldeni a fotókra. Aki a legtöbb szavazatot kapja (figyelem: csak az ezen az oldalon leadott lájkok számítanak!), az viszi el a közönségdíjat.

A községi napok egyik látványossága és érdekessége a szépségverseny
 Fotó: Gligor Róbert László (archív)