2020. július 11., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Díjmentesen elszállítják az elektromos és elektronikai hulladékot

A szelektív hulladékgyűjtés a többszöri nekifutás ellenére országszerte – így Maros megyében is – akadozik. A nyugati államokban gördülékenyen működő, immár uniós környezetvédelmi irányelvként egyre sürgetőbbé váló felzárkózás csigatempóban halad. A környezetvédelmi alapból finanszírozott háztartási gépek roncsprogramja a hírek szerint másfél nap alatt lefutott, rengetegen regisztráltak a régi elektromos berendezések újra cserélésénél felhasználható értékjegyekre. 


Húsz évvel ezelőtt egy tajvani huszonéves fiatalember kezdeményezésére állították fel a Sigurec Prime nevet viselő, szelektív hulladékgyűjtésre berendezett gyűjtőpontokat az ország huszonnégy városában. Négy évvel ezelőtt Marosvásárhelyen, az Auchan City parkolójában is elhelyeztek egy konténert, és a lakosság körében egyre népszerűbbé vált. Maros megyében ez volt az egyetlen automatizált hulladékgyűjtő, ahol a leadott elektronikai berendezéseket lemérték, és a beszolgáltató a súlynak megfelelő értékjegyet kapott, amit levásárolhatott az áruházban, vagy jótékonysági célra adományozhatott civil szervezeteknek. Ez nemrég megszűnt, az ország többi településén is sorra felszámolták ezt a szelektív gyűjtési lehetőséget. Pedig a begyűjtőpont alkalmazottai szerint hetente négy tonna elektronikai hulladékot szállítottak a buzăui újrahasznosító egységbe. Havonta ez 16 tonna e-hulladékot jelentett, ami a működéstől eltelt három évvel számolva jelentős környezetkímélő akciónak számított. „Mi legyen a sorsa a régi tévének, működésképtelen fagyasztónak, ósdi számítógépnek, porszívónak?” – teszik fel sokan a kérdést. Mások pedig gondolkodás nélkül helyezik a szemétlerakó mellé, ahonnan a kommunális hulladék közé kerül. Pedig a szelektív gyűjtés nemcsak cél, hanem eszköz, ígynyersanyagokat lehet visszajuttatni a természeti körforgásba. Megyénkben egyelőre a legkényelmesebb megoldás arra, hogy háztól elszállítsák az elromlott vagy lecserélt elektromos berendezést, ha a lakók ahhoz az országos begyűjtőhálózathoz fordulnak, amelynek Nagyernyében van kirendeltsége.

A szelektív hulladékgyűjtés ösztönzése

Maros megyében jelenleg ez az egyetlen cégcsoport, amely országszerte foglalkozik begyűjtéssel és csoportosítással, és amely a lakásból szállítja el ingyenesen a használt elektromos háztartási gépeket és berendezéseket, akár a tömbház legfelső emeletéről is. A Sistem National de Colectare gyűjtőnév alatt harmadik éve tevékenykedő cégcsoport népszerűsítését a ROREC Alapítvány végzi. Amint a cég Maros megyei ügyvezetője, Alexandru Paru tájékoztatott, a cégcsoport integrált hulladékkezelési szolgáltatást nyújt elektromos és elektronikai berendezések – hűtőszekrények, fagyasztóládák, mosógépek és mosogatógépek, bojlerek, légkondicionáló berendezések, fénymásolók, nyomtatók, televíziók, képernyők, személyi számítógépek, laptopok, vezetékes telefonok és telefonközpontok, porszívók, mikrohullámú sütők, hajszárítók, vasalók, mobiltelefonok, elektromos szerszámok, neoncsövek, energiatakarékos izzók stb. – mellett használt akkumulátorok és elemek begyűjtésében és kezelésében. Ugyanakkor azok újrahasznosítása és a természeti erőforrások felhasználásának a népszerűsítése mellett a lakosságot arra ösztönzik, hogy a régi gyártmányú elektromos berendezéseket olyanokra cseréljék, amelyek energiahatékonysága nagyobb. 

Az ügyvezető elmondása szerint a Buy Back programokban is részt vesznek, amelyek során az új termék vásárlásánál egy régit beszolgáltat és árkedvezményben részesül a vásárló. Szerződésük van egyes nagyáruházakkal és kiskereskedésekkel a használt elektromos berendezések ingyenes elszállítására. Az e-Voucher típusú akciók révén azoktól a vásárlóktól szállítják el a fölöslegessé vált elektromos tárgyakat, akik online rendelnek új elektromos és elektronikai berendezéseket. A háztartási gépek roncsprogramjában is részt vesznek, a cél ez esetben is a régi gyártmányú háztartási berendezések újakkal való helyettesítése, valamint az iskolákban szervezett Újrahasznosítás járőrei program révén a kisebb elektronikai eszközök és az elemek szervezett begyűjtését ösztönzik. Intézményekből, vállalatoktól pedig a leírt elektronikai eszközöket szállítják el díjmentesen, és olyan, törvény által szabályozott okiratokat bocsátanak ki, amelyek szükségesek a könyvelés és vagyonnyilvántartás értékcsökkenési leírásához.


A települések polgármesteri hivatalaival együttműködve bizonyos napokon gyűjtést szerveznek. Vidéken általában pénteken és szombaton zajlik a gyűjtés, de ha igény van rá, a hét többi napján is megszervezik, előtte természetesen meghirdetik. Sátrakat állítanak fel, ahol bárki leadhatja a használaton kívüli elektronikai vagy elektromos tárgyat, a nagy méretűeket pedig kérésre háztól elszállítják. Naponta 9–17 óra között lehet egyeztetni a leadásra szánt elektronikai hulladék elvitelének időpontjáról az ingyenesen hívható 0800-444-800-as zöldszámon, a Maros megyei lakosok pedig a 0741-754-708-as mobilszámon is kapcsolatba léphetnek az országos érdekeltségű cégcsoportnak a nagyernyei telephelyen tevékenykedő munkatársaival. Amint beszélgetőpartnerünk hangsúlyozta, tombolahúzással is ösztönzik a szelektív hulladékgyűjtést, szombatonként az ernyei telephelyen sorsolják ki a szolgáltatásukat igénybe vevő heti nyerteseket. A begyűjtött elektromos hulladékot Kolozs, Hunyad, Buzău, Arad megyei és bukaresti engedélyezett újrahasznosító telephelyekre szállítják.

***

Ha mindent előírásszerűen szelektálna a lakosság, csökkenne a szeméttelepekre szállított hulladékmennyiség. Sajnos Romániában a háztartási hulladék elenyésző hányadát gyűjtik szelektíven, a többi még mindig a hulladéklerakókba kerül, ahol a bennük található veszélyes anyagok a csapadék hatására kimosódnak vagy égetés során a levegőbe kerülnek. A környezetvédelmi alapból május 24-én elindított háztartási gépek roncs-

programja iránt rendkívüli érdeklődés mutatkozott. Másfél nap alatt elfogyott az erre szánt negyvenmillió lejes keret, több mint hetvennégyezer értékjegyet osztottak ki magánszemélyeknek, amit az online platformon regisztrálók új, energiatakarékos háztartási gépek vásárlásánál használhatnak fel. Tavaly egy hét alatt elfogyott az erre szánt keret, ezáltal egyértelmű, hogy rendkívüli az érdeklődés a hasonló akciók iránt.