2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Legendás néptáncost köszöntött a Maros Művészegyüttes

Táncos, dalos meglepetéssel köszöntötte születésnapja alkalmából egykori legendás néptáncosát, Orzán Erzsébetet a Maros Művészegyüttes társulata. A megható pillanatra tegnap az ünnepelt marosvásárhelyi tömbházlakása előtt került sor. 

Fotó: Nagy Tibor


Hétfőn délelőtt székely ruhás, hangszeres csapattal találkozhattak a Tudor negyedi Gyémánt piac környékén járók. Orzán Erzsébet otthona elé vonulva – több lakót is az ablakba csalva – kibédi, sóvidéki dallamokra perdültek táncra a párok, majd pálpataki legényes következett, végül a Sok születésnapokat vígan megérhess... kezdetű népdal csendült fel a váratlan vendégek köszöntőjének zárómozzanataként. Az együttlét azonban ezzel nem ért véget, sorra vitték táncba a legények az öröm könnyeivel küzdő ünnepeltet, aki a mögötte lévő nyolc évtizedet meghazudtolva pörgött-forgott hosszú perceken át felkérőivel. A közös tánc után

Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója nyújtotta át a társulat ajándékát Böske néninek.

– Az Orzán házaspár évtizedeken át példát, irányt mutatott olyan időkben, amikor nem volt könnyű székelynek, magyarnak lenni – emelte ki rövid beszédében az intézményvezető.

– Annyira váratlanul ért mindez, hogy sem hangom, sem szavam – vallotta be az egykori néptáncos, aki férjével és táncospárjával, a néhai Orzán Jenővel fontos szerepet töltött be az egykori Székely Népi Együttes előadásainak emlékezetessé tételében.

– 15 évesen kerültem az együtteshez, és 51 éves koromig örömmel, könnyel táncoltam benne – foglalta keretbe az elmúlt időt a korondi származású ünnepelt, aki két gyermeknek adott életet, és táncos évtizedeiben párjával napi két előadáson is fellépett. Böske néni azt a mozzanatot is felidézte, amikor megállás nélkül, a táncoskollégák nevét ismételgetve 1500-at pörgött egymás után, majd felajánlotta köszöntőinek, hogy amikor lehetőségük nyílik rá, többórás beszélgetéssel csalogassák elő a közös múltat.

A járványügyi óvintézkedések miatt a rövid ünneplés végig szabadtéren zajlott – Barabási Attilától megtudtuk, arra is odafigyeltek, hogy többnyire olyan párok táncoljanak együtt, akiknek az életterük is közös –, majd a felköszöntők az együttes új autóbuszára visszaszállva a Gyimesek felé vették az irányt. Csángóföldön nem közönség előtt perdülnek táncra, a szépséges vidéken készülő videófelvételek a Művészegyüttes archívumát gazdagítják majd.Kapcsolódó cikkek: