2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fizetik a méhészeknek járó kártérítést 

A megyei mezőgazdasági igazgatóság 570 kárpótlási igényt hagyott jóvá azon méhészeknek, akiknek a tavaszi szélsőséges időjárás miatt több méhcsaládja pusztult el. Megyénkben összesen 1.033.700 lejt fizetnek ki 51.685 méhcsaládért. A napokban az összeget átutalták a megyei pénzügyi igazgatósághoz, és elkezdték átutalni a kárvallottak számlájára. A kereskedelmi társaságokként és részvénytársaságokként működtetett mezőgazdasági egységek bankszámlát kell nyissanak az állami kincstárnál, míg a magánszemélyek és az engedélyezett magánszemélyek (PFA) saját számlájukra kapják meg a pénzt. 

Pályázhatnak a paradicsomtermesztők 

2019. december 20-ig nyújthatják be támogatási kérvényüket a mezőgazdasági igazgatósághoz azok a gazdák, akik üvegházban vagy fóliasátorban paradicsomot termesztenek. A program első ciklusában 45 termelőt támogattak. Eddig az előző alkalmakkor is támogatásban részesülő 67 termesztőből 40-en állították össze és nyújtották be az igazgatósághoz a dossziéjukat, amelyben kötelezik magukat, hogy a téli időszakban legalább 1000 négyzetméteren 2000 kg paradicsomot termesztenek és adnak majd el a hazai piacon. Ezért az állam 3000 euró támogatásban részesíti az érintetteket. 

A fokhagymatermesztőket is segítik 

Egy másik hasonló program alapján hektáronként 13.050 lejes támogatást kapnak azok, akik legkevesebb 0,30 hektáron fokhagymát termesztenek, ugyanakkor kötelesek hektáronként legalább 3000 kg-ot elérni. Megyénkben nyolc termesztő mintegy 7,24 hektárral lenne érdekelt ebben, eddig heten nyújtottak be kérvényt a megyei mezőgazdasági igazgatósághoz.