2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Május 18-án és 19-én Sáromberke és Marossárpatak határában

első alkalommal szervezte meg a Pro Economica Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) az Agromania nevű mezőgazdasági kiállítást és vásárt, amelyre mintegy 50 kistermelő, 25 nagyvállalkozó, köztük 13 magyarországi cég is eljött. A mezőgazdászok az Agrárakadémia szervezésében tartalmas szakmai előadásokon vehettek részt, de volt program gyerekeknek, családosoknak is. A rendezvényre a hét végén több mint 8000-en látogattak ki. 

Nem kis erőfeszítésbe került a kezdeményezőknek ezt a „zöldmezős” rendezvényt megszervezni, ugyanis a nyitó nap előtt a vihar a szó szoros értelmében majdnem mindent elsöpört. Az alapötlet az Agrárakadémián részt vevőktől származik. A szaktájékoztatókon részt vevő gazdák igényüket fejezték ki egy ilyen rendezvény iránt. Összekapcsolva a gazdákat támogató Pro Economica Alapítvány munkájával, sikerült végül megszervezni a rendezvényt, amelyen – a kerelőszentpáli takarmánygyárat üzemeltető UBM Feed Románia Kft., a műtrágyát gyártó Azomureş vegyi kombinát, illetve a szászrégeni traktorokat és mezőgazdasági gépeket előállító cég támogatásának köszönhetően – ingyen vehettek részt a kiállítók, és a belépés is díjtalan volt. 

Fotó: Vajda György


A vásártérre kiérkezők színvonalas kínálatot találtak mind a mezőgazdasági gépek felvonultatása, mind a bemutatott állatok, a kistermelők minőségi termékei tekintetében. A gazdák majdnem telt házas előadásokon vehettek részt az erre kialakított sátorban, ahol első kézből szerezhettek információkat a szakterületi újdonságokról. A gyerekek – természetesen a mezőgazdasághoz kapcsolódó – játszósarokban, téren szórakozhattak, míg a Petry cég jóvoltából volt bőven harapnivaló, és nem hiányzott a vásártérről a jó bor és a pálinka sem. Összehasonlításképpen, régi mezőgazdasági gépeket és traktorokat is kiállítottak a szervezők, ami jó időkapocs volt múlt és jelen között. 

A vásár hivatalos megnyitóját szombaton délben tartották, amelyen jelen volt többek között Magyar Levente, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke is. 

A megnyitón Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány elnöke megköszönte a szervezőknek, a támogatóknak, a kiállítóknak, a környékbeli települések önkormányzatainak, az önkénteseknek a jelenlétet és azt az erőfeszítést, amelynek köszönhetően egy álomból valóság lett. Kiemelte azt, hogy Magyarország külön standdal van jelen a kiállításon, ami a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítésének záloga. 


Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kifejtette: nem kétséges, hogy Erdélyben a mezőgazdaságnak jövője van. De azt sem szabad feledni, hogy Székelyföldön is versenyhelyzetben vagyunk egymással, a Kárpát-medencében, mi több a globális piacon is. S ott csak úgy álljuk meg a helyünket, ha együttműködünk: a gazdák, a mezőgazdaságban részt vevő tényezők egymással, ugyanakkor a térségben levő országok, kormányok is. Együttműködéssel lehet a kitűzött célt elérni, megerősödni e szakterületen is. A politikának, a politikusoknak az a dolguk, hogy mindezt a törekvést támogassák. Kelemen Hunor elmondta, az államtitkárral Válaszútról jöttek Sáromberkére. A Kolozs megyei községben 458 gazda írt alá a Pro Economica Alapítvánnyal szerződést, amelynek alapján támogatásban részesülhetnek. Ismert a Maros-mezőségi program, amelyet székelyföldi programokkal is kiegészítenek. Van tehát lehetőség a fejlődésre, az együttműködésre. Az alapítvány anyagi támogatása és az Agromania vásár és kiállítás is egyike azon lehetőségeknek, amelyeknek célja a gazdaság fellendítése, új munkahelyek teremtése, a versenyképesség növelése – hangsúlyozta többek között a politikus. 

Magyar Levente, a magyar kormány Külgazdasági és Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára elmondta, a magyar kormány a mezőgazdaság támogatási programját egy látszólag szunnyadó régióval kezdte Erdélyben. A pályázat kiírása igazolta, hogy a térség rengeteg lehetőséget rejt magában. Aláírták az 1000. finanszírozási szerződést is. A magyar kormány eddig mintegy 5 milliárd forintot, 17 millió eurót szánt erre a programra, és ígéret van arra, hogy ezt az összeget megsokszorozza. Nemsokára beindul Székelyföldön a kisgazdákat támogató program, amelynek keretében farmfejlesztésre, mezőgazdasági gépek, állatok és vetőmag, gyümölcsfa stb. vásárlására összesen 15.000 euró értékben lehet pályázni. Ezzel párhuzamosan beindul az elsősorban mezőgazdasági és élelmiszeripari feldolgozó egységek megépítését, létesítését segítő program is. Jelenleg ez a magyar kormány legnagyobb fejlesztési programja, amely valaha is létezett e térségben. Lehetőség lesz mintegy 300 millió eurónyi támogatás lehívására, amely jelentősen megváltoztathatja a székelyföldiek életét. Az államtitkár arra buzdította a gazdákat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és pályázzanak. 


Magyar Levente szerint csakis úgy van esélyünk Európában, ha a térségben levő országok, Románia és Magyarország is együttműködik. És ezt igazolja a vásár is. Erős jelenlétet kell biztosítanunk Európában ahhoz, hogy ez a gazdasági fejlődés folytatódjon – jelentette ki az államtitkár a megnyitón. 

– Le a kalappal a szervezők előtt! – kezdte beszédét Péter Ferenc. Hozzátette: ennek a vásárnak nem találhattak jobb helyet, mint Maros megyében, Sárpatakon. Kiemelte: megyénk erőssége a mezőgazdaság. Elég ha csak arra gondolunk, hogy a zöldségtermesztés hazája a Nyárádmente, a gyümölcstermesztésé a Felső-Maros mente, az állattenyésztésben és a gabonatermesztésben élen jár a Mezőség, ugyanakkor a Felső-Maros mente is, de ott van a kiváló szőlészetekkel rendelkező bortermelő Küküllő mente, és így büszkén kijelenthetjük, hogy a mezőgazdaság szinte minden ágát megtaláljuk itt. S míg az 1989-es változásokat közvetlenül követő esztendőkben sokan nem hittek abban, hogy meg lehet élni mezőgazdaságból, addig az eltelt időszak igazolja, hogy most már valóban nagy lehetőség van a mezőgazdaságban, és egyre jobban kell erőt és energiát fordítanunk e szektorra. Erre alkalom a vásár és a kiállítás is. 


Siklódi Csongor, a házigazda Nagyernye község alpolgármestere kiemelte, hogy nem véletlenül esett a választás a településre, hiszen a Teleki család által, majd a későbbiekben a kastélyban létesült mezőgazdasági szakiskola több mint 50 éves tevékenységének köszönhetően hagyománya van a gazdálkodásnak. A kiállítás elsődleges célja egy minőségi fórum megteremtése, ahol a gazdák tapasztalatot cserélnek, szakismeretekkel gazdagodhatnak, és termékeiket is reklámozhatják – mondta, és reményét fejezte ki, hogy a rendezvény országos, mi több nemzetközi hírnevű lesz. E gondolatot folytatva Birtalan István-Balázs, a MIET elnöke köszönetet mondott az ötlet-adó gazdáknak, a szervezésben részt vállalóknak, és megígérte, hogy az Agromaniából hagyományt teremtenek. 

A résztvevők többek között előadásokat hallgathattak meg az Azomureş új termékeiről; bemutatták az Agricultura című, mezőgazdasági tanulmányokat tartalmazó kötetet. Szó volt üzleti innovációról, gyümölcs- és dísznövénytermesztésről. Az érdeklődők hallhatták, hogy miként sikerült az erdőlibánfalvi sós túrót európai védett márkajeggyé elismertetni. Az IRUM cég bemutatta a legújabb, kizárólag hazai gyártású traktorát. Az UBM Feed Románia Kft. képviselői termékeik révén a szarvasmarha-tenyésztés jövőjéről értekeztek. A kolozsvári állategészségügyi és állatorvosi egyetem dékánja a hagyományos és a korszerű mezőgazdaság közötti párhuzamokat ecsetelte, a Milvus Csoport előadói pedig a mezőgazdaság és természetvédelem kapcsolatát, valamint a vadkárok kezelésének másfajta szemléletét mutatták be, illetve két farm sikertörténetét is meghallgatták az érdeklődők. 

Kozma Mónika lapunknak azt nyilatkozta, hogy 120 kiállító – termelő és mezőgazdasággal kapcsolatos cég – jelenléte, továbbá a közel 8000 látogató igazolja, szükség van a térségben egy ilyen jellegű kiállításra, és ez megerősíti a szervezők bizalmát, hitét abban, hogy jövőre újra megszervezik a rendezvényt.