2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőn a magyarói művelődési otthonba is eljutott az Agrárkaraván, ahol a résztvevőktől a napirenden levő mezőgazdasági támogatásokról, pályázatokról tudhattak meg első kézből információt a gazdák. A karavánt – kilenc települést érintve – a Maros megyei RMDSZ a Pro Economica Alapítvánnyal, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével, valamint a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal (MIET) közösen szervezi. 

Az eseményen jelen volt Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ elnöke, Kovács Levente megyei ügyvezető elnök, Kristóf József, a község polgármestere, Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány elnöke, Birtalan István, a MIET elnöke, Bordi Kacsó Zsolt, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) aligazgatója, Antal Lehel az AFIR képviseletében, Szabó Árpád a Székely Gazdaszervezetek Egyesületétől, Dósa József Géza falugazdász, mezőgazdasági technikus, dr. Suba Kálmán falugazdász, állattenyésztő mérnök, a térség polgármesterei és alpolgármesterei, valamint több mezőgazdász. A meghívottak a szakterületükkel kapcsolatos aktuális kérdésekről tájékoztatták a gazdákat. 

Péter Ferenc a gazdák támogatásának és a vidékfejlesztésnek a fontosságára hívta fel a figyelmet, és beszélt az európai parlamenti választások jelentőségéről is.

A tájékoztatást követően a felszólalók elsősorban a Pro Economica Alapítvány által nyújtott támogatási lehetőségek iránt érdeklődtek. A szakmai találkozó következő állomása Mezőmadaras lesz, ahol 12-én, pénteken 10 órára a kultúrotthonba várják a gazdákat.