2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Felpumpálták a román szélsőségesek adrenalinszintjét a múlt hét végi székelyföldi események. Székelyföld mindenképp vörös posztó a szemükben, akkor is, ha nem történik semmi. De történt. Szombaton avatták ugyanis az FK Csíkszereda új klubházát és a csíkszeredai stadionjuk új lelátórészét. Ennek apropóján Magyarország U18-as válogatottja játszott volna barátságos mérkőzést a Székelyföld Labdarúgó Akadémia U18-as válogatottjával. Ám az AUR vezetője ettől a plafonig ugrott, és felszólította az illetékeseket, akadályozzák meg a mérkőzést, mert ez „a Székelyföld államiságának elismerését jelentené”. 

Az ügy eljutott az UEFA-ig, így a szombati meccsen az ificsapat nem Székelyföld U18 néven, hanem FK Csíkszereda U18 néven léphetett pályára. 

A román ultrák a csíkszeredai lelátóavató miatt azzal fenyegetőztek, hogy ők majd „megvédik az országot”. A Steaua, a Dinamo és a Rapid szurkolótáborai közös közleményben kérték a székelyföldi mérkőzés elhalasztását, amely szerintük „nemzetbiztonsági kockázatot jelent”. Ha már az állam nem képes elhárítani ezt a veszélyt, ők veszik kézbe a dolgokat: „minden erőnkkel azon leszünk, hogy megvédjük az országot”. 

Ugyancsak szombaton tartott beszédet a magyar miniszterelnök Tusványoson, ami szintén zavarta a román nacionalistákat. A Nemzet Útja szervezet vezetője egy társával közösen próbált feszültséget kelteni, füttyszóval és bekiabálással megzavarni az eseményt. 

Közben egy „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc! (Ami örök: Erdély román föld!)” – feliratú molinót emeltek a magasba. A rendbontókat azonban gyorsan kivezették a helyszínről. 

Ezektől az eseményektől hatalmas izgalom vett erőt a kereskedelmi tévéken is, és volt „témájuk” a hét végére mind az események előtt, mind pedig utánuk. Az írott sajtó sem akart alább maradni. Orbán Viktor megpróbálja „átfesteni” a valóságot – írta valaki. „Nem veszi észre, hogy a fontos politikusok nem figyelnek rá. Románia is pontosan ezt tette, és ezt kell tennie továbbra is” – dicsérte meg a hatóságokat ugyanazért, ami miatt az AUR és barátai elmarasztalják őket. Nem kell a magyar kormányfőre figyelni – jelentette ki egy elemző. „Egy kis gazdaságú és ugyanilyen kis hadsereggel rendelkező államfő. Az, hogy Putyin felé kinyújtott kézzel áll, az ő és a választói problémája. A racionális emberek, politikusok nem figyelnek Orbán »logikájára«, ami rendkívül sekélyes, és amit csak azért használt, mert Magyarország az orosz gáztól függ.”

Ízelítőül, gondolom, ennyi elég.

Nagy léptekkel közelednek a választások, lesz még idejük „kibontakozni” és „szinten tartani” az emberek „készenléti reakcióját”, adrenalinszintjét.