2022. november 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Ismét adománygyűjtést hirdetett a Nyárádszeredai Önkéntes Tűzoltóegyesület, hogy a kisváros és a hozzá tartozó települések rászorulói számára idén is örömet szerezhessenek karácsony előtt. 

 

Újabb sikeres adománygyűjtést remélnek a szeredai önkéntes tűzoltók, hogy idén még több családhoz eljuthassanak
 Fotó: Nyárádszeredai Önkéntes Tűzoltóegyesület/ archív A tavalyihoz hasonlóan az akció során ezúttal is kosarakat helyeznek ki a napokban a város és a környező települések üzleteiben, ezekbe tartós élelmiszert, édességet lehet beletenni, de pénzadományt is elfogadnak. A begyűlt adományokat az egyesület tagjai karácsony előtt rendszerezik, becsomagolják, és felkeresik vele a leginkább rászoruló személyeket, családokat. A tavaly decemberben 75 családhoz juttattak el bőséges élelmiszercsomagot, 100 gyermek részére édességet és gyümölcsöt, de gyűlt 3150 lej pénzadomány is, amelynek egy részét jótékonysági célra, beteg gyermek kezelésére és tűzkárosul-taknak adták át. A harmadik alkalommal szervezett akció során azt szeretnék, ha idén legalább száz családhoz juthatnának el ajándékkal, de árvaházi gyerekeknek is vinnének ajándékcsomagokat. 

„Egyesületünk számára ez az ünnep jelenti a fényt, amely segít, hogy a mindennapi gondok mellett észrevegyük más emberek nehézségeit is” – mondta az egyesület vezetője, Kacsó István. Karácsonyra leginkább lélekben kell készülni, ezért fontos, hogy az adventi időszakban több időt szánjunk a magunkba fordulásra és a másokra való odafigyelésre. Tisztában vannak azzal, hogy az emberi kapcsolatokat, az együttérzést, a közösségvállalást és szeretetet nem lehet ajándékokkal pótolni, az ember az önzetlen szolgálatot gyakorolhatja adventben. Ezért szeretnék idén is folytatni a kezdeményezést, amely iránt páratlan összefogás mutatkozott meg az elmúlt években. Az adományokat az üzletekben elhelyezett kosarakban, dobozokban lehet elhelyezni, egyéb felajánlásokat a szervezet közösségi oldalán (facebook.com/svsumnirajului) vagy a 0784-447-700-as telefonszámon lehet megtenni.

 Erdőszentgyörgyön Vlad Eleş magánkezdeményezése működik rendszeresen, így a karácsony előtti gyűjtés is folyamatban van már idén is. A járványhelyzetre való tekintettel a beérkező adományokat nem karácsonykor vagy a közvetlen megelőző napokban adja át, hogy elkerüljék a zsúfoltságot, hanem időközben már eljuttatja a célszemélyeknek. Már érkeztek felajánlások, és továbbra is várják ezeket a 0748-694-808-as telefonszámon, az adományokat idén többnyire Bözödön osztja szét a kezdeményező, de Erdőszentgyörgyre is jut belőle. A tavalyi adománygyűjtés is jól sikerült, néhány szovátai barátjának köszönhetően nemcsak élel- miszer, ruhanemű, édesség érkezett, hanem háztartási gépek, sőt, feltöltött fizetőkártya is villanyszámla fedezésére. Vlad Eleş a nyár végén iskolakezdő adománygyűjtést is indított, az is sikeres volt, így a jelenlegi gyűjtéstől is ezt reméli. Akadtak maros- vásárhelyi adományozók is, így ha most is lesz ilyen felajánlás, azt hetente háztól is átveszik.

 Örömet szerezni öröm! címmel indítottak adománygyűjtést a Beszterce-Naszód megyei Vicében működő szórványmagyar otthonban élő gyerekek számára is, ahová ugyancsak tartós élelmiszert, édességet vinnének karácsony előtt, és elfogadnak használt, de jó állapotban levő játékot, szőnyeget is. Felajánlásokat december 13-ig várnak a 0744-525-926-os telefonszámon. A kezdeményezéshez – úgy tűnik – mások is csatlakoznának, az egyik ilyen személy felhívásában ez olvasható: „Töltsünk meg közösen egy nagy dobozt csupa jósággal, szeretettel, odafigyeléssel és örömmel. Legyen szebb karácsonyuk, szebb karácsonyunk!”