2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Korszerű felszerelések az újszülöttosztálynak

Több mint tizennyolcezer euró értékben egészségügyi felszereléseket – egy melegítő- és újraélesztő asztalt, valamint egy levegősűrítő berendezést – adományozott a napokban a segesvári kórház újszülöttrészlegének a Mentsétek Meg a Gyermekeket szervezet. Az életmentő berendezések hiányában a különféle rendellenességgel világra jött csecsemőket, koraszülötteket a marosvásárhelyi kórházba kellett küldeni, ahol adottak a szakszerű ellátásukhoz szükséges felszerelések. 

A kórházak újszülötteket ellátó intenzív terápiás részlegeinek a hiányos felszereltsége miatt számos nehéz helyzet adódik az illető intézményekben, ugyanis ha rendellenességek merülnek fel egy ott világra jött csecsemőnél, arra kényszerülnek, hogy minél gyorsabban egy jól felszerelt kórházba szállítsák, ez viszont időveszteséggel jár. 

Ebben a helyzetben van a segesvári kórház újszülöttosztálya is, ezért döntött úgy a Mentsétek Meg a Gyerekeket szervezet, hogy több mint tizennyolcezer euró értékben egy performáns melegítő- és újraélesztő asztalt, valamint egy levegősűrítő berendezést adományoz az intézménynek. Ezek a készülékek dr. Stela Popa, az újszülöttosztály vezetője szerint életmentőnek számítanak az újszülöttek, de főként a koraszülött csecsemők szakszerű ellátásában. 

Tavaly a segesvári kórház orvosai tizenhét újszülöttet, köztük tizenhárom koraszülöttként világra jött babát kénytelenek voltak a marosvásárhelyi kórház újszülöttosztályára szállíttatni, hogy legyen esélyük az életben maradásra. Idén, az év első felében a segesvári kórházban 191 gyerek született, ebből öt volt „korababa”. 

A segesvári kórháznak juttatott felszereléseket a Fox Románia cég támogatásával sikerült megvásárolni. A Fox Románia, társadalmi felelősségvállalási projektje részeként, már korábban is támogatta a szervezetet a kórházak felszerelését célzó kampányában. A cégnek köszönhetően nemrég a fővárosi gyermekkórháznak egy inkubátort, a călăraşi-i kórháznak pedig egy echográfot adományoztak. 

A segesvári adomány része a szervezet átfogó kampányának, amelynek célja a csecsemőhalandóság visszaszorítása. Ennek keretében az utóbbi nyolc év során a Mentsétek Meg a Gyermekeket több mint ötmillió eurót szánt erre a célra, országszerte 96 szülészetnek és újszülöttrészlegnek adományoztak több mint 630 korszerű egészségügyi felszerelést, ami jelentősen növeli a különféle rendellenességekkel vagy koraszülöttként világra jött csecsemők életben maradásának az esélyeit.