2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Március 5-től érvénybe lépett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 294/2020-as rendelete, amely szerint az állattenyésztőknek nem kell adót fizetniük az állataik takarmányozására szánt növényfajtákkal megművelt mezőgazdasági földterületre. 

Az említett rendelet és a 227/2015-ös adóügyi törvény alapján azon, állati takarmánynak szánt növényekkel bevetett területek után, amelyek nem hoznak adóköteles jövedelmet, és ezeket a tenyésztő által tartott szarvasmarha, bivaly, juh és kecske vagy szárnyasok etetésére, valamint komplex takarmányok összeállítására használják, a gazdák adókedvezményben részesülnek, amelyet a rendelet szerint az állatlétszám és a terület nagyságának függvényében számolnak ki.

Amennyiben a gazda legkevesebb 10 felnőtt szarvasmarhát tart és minimum 10,6 hektárt bevet takarmányért, akkor erre a területre nem fizet földadót. Ugyanez a bivalyok esetén: legkevesebb 5 állatot kell tartani minimum 5,3 hektár legelő/kaszálón, a juhnyáj legkevesebb 100 főből kell álljon, amelyre 14 hektár legelőt szánnak, a kecskeállomány pedig 50 fős kell legyen, és a hozzá rendelt területnek 5 hektárosnak kell lennie, a hízósertések esetében a konda 25 fős, a rájuk szánt terület pedig 1,5 hektár, a szárnyasoknál a minimum 200 darab, a terület 1 hektár. Mint ismert, az adótörvénykönyv 105. cikkelye szerint a gazdálkodók adómentességet élveznek minimális számú állat esetében. Így nem fizetnek adót, ha legkevesebb két tehenet, vagy két bivalyt, 50 juhot, 25 kecskét, hat hízódisznót, 100 háziszárnyast tartanak, vagy van 75 méhcsaládjuk.