2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

WHO: heteken belül drámaivá válhat a járványhelyzet

Rövid időn belül romlani fog a járványhelyzet, figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Egyes országokban a fertőzöttek száma stagnál, míg más helyeken csúcsok dőlnek. A fertőzés szövődményeiben elhunytak száma egyelőre sehol sem kiugró, de a szervezet szakértői szerint valószínűsíthetően hamarosan az lesz.

Hans Kluge, a WHO európai igazgatója szerint októberben, novemberben egészen biztosan sok lesz a halálos áldozat. „Sokan nem akarják meghallani ezeket a rossz híreket, és én ezt teljességgel megértem. De azt is fontos elmondanom, hogy ennek az egésznek egyszer csak vége lesz. Előbb vagy utóbb a járvány véget ér. Ez még nem világvége” – tette hozzá. 

 Hans Kluge          Forrás: ephconference.eu

A járvány tavaszi hullámát legjobban megszenvedő államok egyike Franciaország volt, a francia egészségügy végső határait volt kénytelen feszegetni, és lehet, hogy még egyszer kénytelen lesz.

„Attól tartok, hogy október közepét februárhoz és márciushoz hasonlíthatjuk majd” – véli Jonathan Peterchmitt francia egészségügyes. „Az a baj, hogy ha az esetszám annyira megugrik, mint tavasszal, az egészségügyi rendszer nem fog vele bírni, és könnyen lehet, hogy hasonló katasztrófa lesz, mint az év első felében.”

Százszázalékos megoldást egyetlen vakcina sem nyújthat

A világ kutatólaboratóriumaiban továbbra is ádáz küzdelem folyik a hatékony oltóanyag kifejlesztéséért, ám a WHO arra int mindenkit, hogy százszázalékos megoldást egyetlen vakcina sem nyújthat.

„Lépten-nyomon azt hallom, hogy a vakcina megold majd mindent, és véget vet a járványnak. De nem. Nem fog. Egyáltalán nem biztos, hogy lesz olyan oltóanyag, amely minden korosztálynak segítséget nyújthat a fertőzés kivédésében, sőt inkább a második forgatókönyv a valószínűbb. Ha viszont különböző vakcinákkal kell oltani, az kész logisztikai rémálom lesz” – jelentette ki Hans Kluge.

A világ országai kétségbeesetten próbálják elkerülni a tavaszihoz mérhető volumenű leállást, és más megelőző intézkedéseket hoznak. De ha kudarcot vallanak, akkor ősz végére, télre újra kijárási korlátozás lehet a vége.