2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője jó hírnek tartja, hogy az Európai Bizottság elindította az Access2Markets platformot, amelynek célja, hogy azoknak az európai kis- és középvállalkozásoknak segítsen, amelyek a nemzetközi kereskedelemben alkalmaznak munkaerőt.

„A SME Europe, az Európai Néppárt gazdasági szervezete régóta kéri az Európai Bizottságot, hogy hozzon létre egy eszközt, amely segítségével az európai kis- és középvállalkozók minél jobban ki tudják használni az EU által megkötött szabadkereskedelmi egyezményeket. Mi a SME Europe-nál és az EPP-ben mindig úgy véltük, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények nincsenek maximálisan kihasználva az EU-ban, különösen a kkv-k esetében” – emelte ki csütörtökön Winkler Gyula, aki a SME Europe első alelnöke. 

Rámutatott, hogy a kkv-k akkor tudják használni az EU szabadkereskedelmi megállapodásait, ha megértik és betartják az összes elvárást és bürokratikus szabályt, amelyeket ezek az egyezmények előírnak. „Az európai kkv-knak egyértelmű magyarázat és útmutató kell, különös tekintettel arra, hogy milyen komplexek a globális ellátási láncok, mennyire bonyolultak a származási szabályozások. Elengedhetetlen, hogy a kkv-k, a vállalkozók, ennek nyomán pedig a közösségek, az emberek érezzék, mi a haszna a közös kereskedelempolitikának” – magyarázta Winkler Gyula. Mint elmondta, az évek során az Európai Bizottság Kereskedelmi Főigazgatósága jelentéseiből kiderült, hogy a kkv-k általában, de különösen a kelet-közép-európai kis- és középvállalatok tudják hasznosítani a legkisebb mértékben az EU szabadkereskedelmi egyezményeit.

„Meghallgatásra került a SME Europe-nak és az Európai Néppártnak az európai kkv-k mellett szóló érvelése, így október 13-án elindították a többnyelvű portált, a kkv-k számára készült tájékoztató oldalt az EU kereskedelmi szabályozásairól. Úgy vélem, ha ezt az online eszközt helyesen használják, érzékelni fogjuk a különbséget az európai export és a gazdasági növekedés terén. Azt már tudjuk, hogy hét uniós munkahelyből egyet az exporttevékenységek generálnak, az újonnan létrehozott munkahelyek pedig magas hozzáadott értéket képviselnek” – jegyezte meg Winkler.

Az EP-képviselő az exportban érdekelt vállalkozókhoz intézett felhívást, hogy használják az Access2Markets felületét. „Nagyon jó, hogy az Access2Markets többnyelvű, hiszen tudjuk, hogy a nyelvhasználat milyen fontos, hogy helyesen értsék, értelmezzék a bonyolult szabályozásokat. Ez a platform az EU 24 hivatalos nyelvén elérhető, hatékonyan segítve a nyelvi korlátok leküzdését” – tette hozzá Winkler Gyula.

Az Access2Markets az alábbi linken érhető el: https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/hu/content

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája