2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kevés olyan fiatal értelmiségi családdal találkozni manapság, amely szabadidejében kertészkedéssel foglalkozik. A székelybósi Adorján Szakács Júlia férjével közösen vegyszermentes zöldségtermesztésbe fogott. Hobbiból kezdték, és az eredményen felbuzdulva folytatják. Egyiküknek sem szakmája a kertészkedés, hiszen Júliának fogorvosi praxisa van, férje pedig térkövező vállalkozást vezet. 

Júlia a kertészkedést többnyire a szülőktől tanulta, de néhány ismerőstől is kapott segítséget, útbaigazítást. Sokat olvasott, így szerzett ismereteket a növénytermesztésről. Hollandiában is megfordult, ahol a fóliás termesztésről szerzett tapasztalatokat. De valójában a saját zöldségtermesztési tapasztalat segít leginkább, így derül ki, hogy jövőre nézve mit kell vagy mit nem kell tenni a zöldségesben. 


Csak vegyszermentesen!

A család – s főleg a két kislány – egészséges étkeztetése érdekében gondolták úgy, hogy jobb, ha pluszmunka árán is, de saját termesztésű zöldséget fogyasztanak. Azt a termésfölösleget, amit a család nem fogyaszt el, ismerősök körében értékesítik. 

– Az volt az elsődleges célunk, hogy otthon, vegyszermentesen termesszük meg, amit elfogyasztunk, úgy, hogy a gyerekek is lássák a folyamatot. Kezdetben csak egy fóliánk volt, de tavaly lehetőségünk adódott egy másodikra is pályázni, és most két fóliával rendelkezünk.Van egy 8x38 méteres és egy 7x20 méteres fóliánk – mondta Adorján Szakács Júlia. 

– Hangsúlyozta, hogy nem használnak semmilyen vegyszert. Hogy sikerült ennek kiküszöbölése, lévén, hogy a zöldségtermesztők zöme azt állítja, vegyszer nélkül nem tudják megóvni a növények épségét?

– A növényeket nem kezeljük semmiféle vegyszerrel. Sőt, serkentő, fejlesztő tápot sem használunk. A tyúktrágyán kívül semmi sem kerül a fóliába talajjavítás céljából. Nekünk csak jó talaj, természetes trágya, víz, meleg kell. Az idén semmilyen kórokozó nem támadta meg a növényeket. A tavaly voltak levéltetvek, de idén megfelelően társítottuk, kellő távolságra ültettük, meg kellő szellőzést biztosítottunk, s nem állt elő a levéltetű. Reméljük, ezt követően sem fog, hiszen most kezdődik a paradicsom-, uborka- és paprikaszezon. Ha a gyermekek leszedik a zöldséget, s nem mossák meg, nyugodt szívvel alszom, semmi bajuk nem lesz tőle.

Adorján Boróka Eszter és Adorján Dorottya Csenge a zöldségesben


– Milyen zöldségeket termesztenek?

– Idényzöldségeket. Tavasszal a primőröket: salátát, spenótot, hagymát és retket. Idén már a harmadik „hagymaszezonnál” tartunk, mert a zöldhagymát nagyon szeretjük, a kedvencünk. Sok ismerősünk igényli, hogy zöldhagymához év közben is jusson hozzá. Ahogy lejár a primőrszezon, elültetjük a palántákat: paradicsomot, uborkát, paprikát. Ez utóbbiból több fajta van: kápia, gogospaprika, csípős fajták, fehérözön. De termesztünk paszulyt, céklát, tököt, ezeket kimondottan otthoni fogyasztásra. 

– Honnan szerzik be a magokat, palántákat? 

– A magot egy magyarországi vegyszermentes kertészetből, amelynek vezetője ugyanott végezte a középiskolát, mint én, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban. A palánták egy részét egy pókai kertészetből vásároltam, ott sem kezelik sem a palántákat, sem a magokat. Nagyon beváltak a régi házi paradicsomok, az ökörszív-paradicsom pl., a régi hagyományos uborka és paprika szintén. A tökfajták magjait az elmúlt évi termesztésből tartottam meg, paprikám is van ilyen. Én is kísérletezek a magokkal, hogy melyik a jobb minőségű, melyiknek nagyobb a terméshozama. Igaz, ezeké nem akkora, mint a hibrid magoké. 


A lányok is segítenek

– A fogorvosi praxis mellett hogyan sikerül megbirkózni a tennivalókkal? 

– A lányaim és a párom is segítenek. A férjem építette meg a fóliákat, ő állította üzembe az öntözőberendezést, ő oldotta meg a világítást, így nem kellett külső segítséget kérni. Az a jó, hogy a családban mindenki szeret kertészkedni. A lányaim nagyon örülnek, amikor látják az ültetés eredményét. Mindig előszeretettel mennek zöldséget szedni, segítenek a hagymapucolásban, a terménykosarak összeállításában. 

– Említette, hogy a megrendelőknek zöldséggel tele kosarakat állítanak össze. Mit tartalmaz ez a kosár? 

– Igény szerint állítjuk össze. Most zöldhagymát, salátát, uborkát és tojást tettem a kosarakba. Merthogy tyúkjaink is vannak. Paradicsomot még nem értékesítettem, ahogy érik, a lányok el is fogyasztják. Ebből csak később lesz eladó. 

– A megtermelt zöldségből mit tesznek el télire? 

– Savanyúságokat, ketchupot, paradicsomszószt, paradicsomlevet, lekvárokat. Ezekből nem értékesítünk, de ajándékba jut belőle. Mindent el lehet tenni, még a zöldhagymaszárat is megszárítjuk. Semmit sem dobunk el – mondta Adorján Szakács Júlia. 

A székelybósi család példája követendő, hiszen falun bárki elkezdhet kertészkedni. Mert nem mindegy, hogy vegyszerrel kezelt vagy vegyszermentes zöldséget fogyasztunk, s az sem, hogy mi kerül ősszel a kamra polcaira. A doktornő állítja: megéri.

Adorján Szakács Júlia