2019. szeptember 17., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A VIBE Fesztivál is beszállt a választási mozgósításba, kedden elindította az Implikálódj! nevű kampányt. Arra kéri az első választásukra készülőket, vállaljanak felelősséget a környezetükért, és vegyék ki részüket a politika alakításából.

„Mivel a VIBE a legfiatalabb generációt célozza meg – a fesztiválozók 95%-a 14 és 28 év közötti, az átlagéletkor pedig 21 év körül mozog –, kötelességünknek érezzük felszólítani őket a társadalmi szerepvállalásra” – mondta Rés Konrád Gergely. A fesztivál igazgatója szerint az erdélyi fiatalokat ott lehet sikeresen megszólítani, ahol jól érzik magukat, például egy fesztiválon. Azoknak, akik nemrég töltötték be a tizennyolcat, el kell mondani, hogy miért fontos szavazni, a véleményüket érvényesíteni. 

„Reméljük, célba ér az üzenetünk, és az urnáknál a legfiatalabb szavazók is megválasztják majd az őket hitelesen képviselő politikusokat” – tette hozzá a fesztiváligazgató. Rés Konrád Gergely elmondta, az Európai Unió testületeiben fontos, minket is érintő döntések születnek, ezért május 26-án minél több első szavazónak részt kell vennie.  

A VIBE közösségének (mintegy 15.000 fő) több mint fele most készülődik élete első szavazására. A fesztivál a fiatalok ízlését és gondolkodását tükröző kampánnyal próbálja tudatosítani bennük a véleményformálás fontosságát. A szervezők egy-egy fesztiválkellékeket tartalmazó csomagot ajánlanak fel azoknak, akik lefotózzák a szavazási részvételt bizonyító pecsétet a személyi igazolvány hátlapján, és elküldik üzenetben. A csomagot  a fesztivál helyszínén lehet majd átvenni.

A szervezők szerint a kezdeményezés épp azt a pluszlöketet adja meg a VIBE Fesztivál közösségéhez tartozó fiataloknak, ami szükséges a választási részvételükhöz.

Az Implikálódj! kampányban a szavazásukat bizonyító fesztiválozók:

• 20%-os kedvezménnyel vásárolhatnak fesztiválbérletet;

• világító partikellékeket tartalmazó fesztiválszettet kapnak ajándékba;

• tájékoztató füzetet kapnak arról, hogy miért fontos részt venni a közügyek alakításában.