2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Költségvetés-kiigazításról döntött a marosvásárhelyi tanács

A 2021-es, áprilisban jóváhagyott költségvetésben nem irányozták elő a marosvásárhelyi tömegszállítási vállalat év végéig való működéséhez szükséges összegeket, négy hónapja nem utal át egy lejt sem a polgármesteri hivatal – nyilatkozta lapunknak Tatár Béla, a vállalat igazgatója. Ha a hétfői költségvetés-kiegészítést követően néhány napon belül nem kapjuk meg a szükséges összegeket, a buszvállalat működésképtelenné válik – tette hozzá. 

Tatár Béla szerint a fenti helyzet remélhetőleg elkerülhető, hiszen hétfőn mintegy 13,9 millió lejes költségvetés-kiegészítést szavazott meg a tanács a vállalatnak. Ezt a pénzt az üzemanyag-, a javítási és egyéb, a működéssel összefüggésben levő számlák törlesztésére, illetve a bérek kifizetésére fordíthatják. Az igazgató szerint az történt, hogy júniusban nem került sor a várt költségvetés-kiigazításra, ami a cég működéséhez biztosította volna a szükséges összegeket. A múlt hétfőn jóváhagyott közel 14 millió lej sem elég év végéig, csupán november közepéig, várhatóan még lesz egy tanácsi döntés egy kisebb összeg kiutalásáról. 

A tanács üléselnöke, a költségvetési bizottság elnöke, Kelemen Márton érdeklődésünkre elmondta, sürgősen jóvá kellett hagyni a fent említett összeget a tömegszállítási vállalat működésére, emiatt tartott hétfőn rendkívüli ülést a tanács. Az új autóbuszok vásárlásához szükséges dokumentációt is jóváhagyták. Sajnos az autóbuszok vásárlásához el kellett venni más beruházásokra előirányzott összegekből, ez esetben például a kerékpársávok kiépítése elmarad. Kelemen Márton szerint a kerékpársávokra nem készült még el a megvalósíthatósági tanulmány, tehát idén úgysem történt volna meg a kivitelezés. – A hétfői döntés nem jelenti azt, hogy lemondtunk volna a Poklos-patak mentén kiépítendő kerékpársávokról, ez esetben a megvalósíthatósági tanulmányt az önkormányzat saját költségen rendeli meg, várhatóan jövőben. Pénzt irányoztak elő az Aranykakas előtti körforgalom, illetve a Kövesdomb utca újratervezésére, partnerséget vállaltak a női kosárlabda-turné megszervezésében, és jóváhagyták az adóosztály önálló jogi személyként való működését. Marosvásárhely 2021-es, kiigazított költségvetése 589,3 millió lej. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)