2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyi Napok 25. alkalommal

Együtt a város – ezzel a mottóval, több mint tíz helyszínen várják érdekes, színes programok a városlakókat jövő héten, június 23-26. között Marosvásárhelyen, a városnapok 25. kiadásán. A négy nap alatt több helyszínen kívánják bemutatni a város értékeit, számos kulturális és sportrendezvényre kerül sor, népszerű előadók koncerteznek, illetve a helyi művészeknek, kézműveseknek is lehetőséget biztosítanak arra, hogy bemutatkozzanak – a részleteket tegnap, a városnapok egyik helyszínén, a várban tartott sajtótájékoztatón ismertette Soós Zoltán polgármester és a szervezőcsapat.


A szervezőcsapat
   Fotó: Karácsonyi ZsigmondA városvezető elmondta, a járványhelyzet óta először végre ismét korlátozások nélkül meg tudják szervezni a városnapokat. Olyan programot állítottak össze, amivel minden igénynek igyekeznek eleget tenni, ugyanakkor népszerűsíteni szeretnék a város értékeit.

Mint mondta, a rendezvénysorozat zökkenőmentessége érdekében a városnapok idején több utcát is lezárnak a forgalom előtt, ami miatt a városlakók türelmét kérik, ugyanakkor megköszönte a marosvásárhelyieknek, hogy megértően viszonyultak a városban nemrég lezajlott nemzetközi triatlonbajnokság okozta közlekedésbeli fennakadásokhoz.

A városnapok úgymond nulladik napján, június 22-én, szerdán 17 órától felavatják az Erdélyi Iskola képviselőit ábrázoló szoborcsoportot, a hivatalos megnyitóra 23-án, csütörtökön 18 órától kerül sor a várban, amely alkalommal helyi zenakarok, művészek lépnek fel. Soós Zoltán rámutatott, a különböző programok több helyszínen zajlanak, többek között a Rózsák terén, az Enescu és a Bolyai utcában, a Ligetben, a városi sportklub udvarán, a várban, valamint a Somostetőn, és arra törekedtek, hogy a kínálatban minden korosztály találjon kedvére valót. Az Enescu utcában úgynevezett chill-zónát, azaz pihenésre, beszélgetésre alkalmas övezetet alakítanak ki, ahol a városbeli kézművesekkel is találkozhatnak az érdeklődők, ott kap helyet a kutya-örökbefogadó vásár is, ott a városi állatmenhelyen lévő négylábúak közül válogathatnak azok, akik házi kedvencre vágynak.

Neves, közkedvelt együttesekből, előadókból sem lesz hiány, a várbeli, valamint a Rózsák terén felállított színpadokon a négy nap alatt többek között a Zdob şi Zdub, a Direcţia 5, az Iris, Péterfy Bori és a Love Band, Tóth Gabi, valamint a Honeybeast dallamaira szórakozhat majd a közönség. 

Péter István, a városi sportklub rendezvényszervezője a városnapok keretében zajló sportrendezvényeket ismertette. Mint mondta, a város infrastruktúráját kihasználva, mintegy húszféle sporttevékenység várja a mozgás kedvelőit három fő helyszínen: a Víkendtelepen és a városi sportklub székházánál, a Somostetőn, valamint a Ligetben szerveznek olyan programokat, amelyek között minden korosztály találhat kedvére valót. A hagyományos sportágak mellett, mint a sakk, labdarúgás, kosárlabda, röplabda, tenisz, asztalitenisz, lábtenisz, igyekeztek újdonságokat is belefoglalni a programokba, mint a teqball vagy a jégkorong szárazföldön való bemutatása, ugyanakkor a Somostetőn lesz krossz- és mountainbike-verseny, valamint gördeszkavetélkedő is. Az ifjúsági és gyerekprogramok a Ligetben lesznek, ott mászófal, felfújható ugrálóvárak és számos más szórakozási lehetőség várja a legkisebbeket.

A Bolyai utca a városnapok alatt a művészetek sétányává alakul, ahol helyi művészekkel találkozhatnak az arra sétálók, illetve ugyanott zenei programok is lesznek. Ugyanakkor a város különböző helyszínein villámcsődületeket is szerveznek, valamint a városnapok keretében kerül sor a helyi tanács által megszavazott díszpolgári címek ünnepélyes átadására.

A szervezőcsapat ígérete szerint a városnapok részletes programja rövidesen elérhető lesz a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal honlapján is.